Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Az előbb kiderült, hogy van...

Az előbb kiderült, hogy van még TB-m, de ma voltam az apeh-nél, ahol azt mondták, VALÓSZÍNŰLEG már nincs, ilyenkor mi van?

Figyelt kérdés
Na a helyzet az (előre is köszönöm, ha válaszoltok), hogy 2011-ben érettségiztem, utána elmentem egyetemre, de 3 hét után kiiratkoztam. Mostanában eljárkáltam szemészhez, és emiatt elkezdtem aggódni, hogy talán már kéne fizetnem a TB-t. Valaki azt mondta, amíg érvényes a diákigazolványom (kaptam az egyetemen, szóval az még érvényes e hónap 31-ig), addig van TB-m is, de nem volt biztos infó. Ma elmentem az apeh-hoz, hogy akkor most mi van, ott azt mondták, a középsuli miatt október 31-ig +45 napig voltam jogosult a TB-re, de szóltam, hogy van egyetemis diákom is, mire vágott egy bizonytalan arcot a nőci, és elvitte az egyetemit lefénymásolni. Azt mondta, majd egy hónap múlva kábé jön a levél, hogy akkor most van-e tartozásom vagy nincs. Na de az előbb felhívtunk egy ismerős körzetist, aki megnézte a gépen, és azt mondta, még fizetve van a TB-m. A kérdésem az, hogy a mai apeh irodás látogatásommal felhvítam-e a figyelmet valami eseteges bakira, és majd ennek ellenére küldhetnek-e ki számlát az elmúlt 3 hónapért?
2012. márc. 26. 18:41
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
Ah, remek, istenem... mindig van valami.
2012. márc. 26. 19:36
 12/18 A kérdező kommentje:
Mondjuk nagyon rosszul azért nem járhatok azon kívül, hogy majd elő kell szednem valahonnan az elmúlt hónapokra a pénzt, ha itt büntetnek valakit, az max az egyetem lesz, nem? Én végül is mindent normálisan elintéztem a kiiratkozásommal kapcsolatban.
2012. márc. 26. 19:38
 13/18 anonim ***** válasza:

Ha ténylegesen volt az egyetemnél biztosítási jogviszonyod, akkor nem járhatsz rosszul. Semmi gond, ezt elrendezik egymással utólag, miután igazoltad.

Ha viszont nem volt (és az érvényességi idő+meg 45 nap is eltelt), arra az időre neked kellett volna fizetni a járulékokat magad után (6390 ft/hó), és neked is kellett volna bejelentkezned járulékfizetésre.

Ha ilyen időszak volt, akkor arra számíthatsz, hogy ezt utólag behajtják.

2012. márc. 26. 19:47
 14/18 A kérdező kommentje:
Jól van, megvárom akkor azt a levélkét, de azért jó lenne, ha nem 1 hónapba telne, mint ahogy mondta a csaj. Létbizonytalanság megint, jee... Azért köszönöm tényleg a válaszokat . :)
2012. márc. 26. 20:02
 15/18 anonim ***** válasza:

Jó, de most mi a helyzet?

Ha jól értem, most nem fizeti senki a TB-d (vagy rövidesen nem lesz senki, aki fizesse).

Hát akkor már úgyis mindegy. Ezentúl úgyis havonta fizetned kell azt, amíg nem találsz valakit (munkáltatót) aki fizesse. Akkor meg nem tökmindegy az az esetleges pár hónap plusz? Legalább akkor mostantól rendezve lesz, az esetlegesen felgyülemlett tartozásra meg lehet kérni részletfizetést. Erre szintén van formanyomtatványuk.

Ja, ha ez esetleg érint, jövedelmi és vagyoni viszonyok alapján lehet kérni a helyi önkormányzattól, hogy vállalják át a TB fizetését.

Ahhoz mondjuk elég szegénynek kell lenni, nem is hiszem, hogy akinek netje van, az jogosult rá :P

2012. márc. 26. 20:15
 16/18 A kérdező kommentje:

Azért lenne jó, ha nem lenne tartozásom, mert most is vannak olyan számlák, amikkel csúszunk (a net azért nem olyan kifizethetetlen összeg, és együtt van a tévével), a BKV-zás is gondokat okoz, szóval ezért. Net meg azért kell, mert ha már nincs feltöltögetve a telefonunk, legalább net legyen, mert azért hasznos tud lenni.

Azt meg tudom, hogy ezentúl úgyis kell fizetnem magamnak, amíg nincs munkám vagy valami suli, csak a felhalmozott számlával lenne egy kis probléma, de ha van rá részletfizetési lehetőség (újabb utánajárás, ez az!), akkor végül is nem olyan vészes...

2012. márc. 26. 20:39
 17/18 anonim ***** válasza:

A netet azért mondtam, mert a kedvezmény annak jár, akinek a háztartásában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum összegének bizonyos százalékát. Az öregségi nyugdíjminimum meg 28.500 forint, ami azért nem egy király összeg, aki ennyiből él havonta, az biztos nem nemre költi ezt, hanem száraz kenyérre meg vízre.

Azt meg nem tudom, hogy az önkormányzatok ennek hány %-os túllépését engedélyezik, igazából ahány önkormányzat, annyi féle (mert mindegyiknek eltérő kasszája van), nem is mondják meg előre, hogy mi az elvárás, add le az igénylést az adataiddal, aztán majd eldöntik.

2012. márc. 26. 20:52
 18/18 A kérdező kommentje:
Inkább fizetem részletben az elmaradásaimat, már eleget szenvedtem a papírintézéssel és a rohangálással. 3 és fél hónapnyi TB még nem annyira durva... Szerintem úgyse fizetnének helyettem semmit, lesz majd valahogy.
2012. márc. 26. 21:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!