Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Az előbb kiderült, hogy van...

Az előbb kiderült, hogy van még TB-m, de ma voltam az apeh-nél, ahol azt mondták, VALÓSZÍNŰLEG már nincs, ilyenkor mi van?

Figyelt kérdés
Na a helyzet az (előre is köszönöm, ha válaszoltok), hogy 2011-ben érettségiztem, utána elmentem egyetemre, de 3 hét után kiiratkoztam. Mostanában eljárkáltam szemészhez, és emiatt elkezdtem aggódni, hogy talán már kéne fizetnem a TB-t. Valaki azt mondta, amíg érvényes a diákigazolványom (kaptam az egyetemen, szóval az még érvényes e hónap 31-ig), addig van TB-m is, de nem volt biztos infó. Ma elmentem az apeh-hoz, hogy akkor most mi van, ott azt mondták, a középsuli miatt október 31-ig +45 napig voltam jogosult a TB-re, de szóltam, hogy van egyetemis diákom is, mire vágott egy bizonytalan arcot a nőci, és elvitte az egyetemit lefénymásolni. Azt mondta, majd egy hónap múlva kábé jön a levél, hogy akkor most van-e tartozásom vagy nincs. Na de az előbb felhívtunk egy ismerős körzetist, aki megnézte a gépen, és azt mondta, még fizetve van a TB-m. A kérdésem az, hogy a mai apeh irodás látogatásommal felhvítam-e a figyelmet valami eseteges bakira, és majd ennek ellenére küldhetnek-e ki számlát az elmúlt 3 hónapért?
2012. márc. 26. 18:41
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:

A biztosítotti jogviszonyod megszűnése + 45 napig vagy jogosult a társadalombiztosítás ellátásaira, feltéve, hogy előtte legalább 45 napig biztosított voltál, mert ha nem, akkor nem 45 napig, hanem addig, ahány napig biztosított voltál.

A többit neked kell tudnod.

Egyébként meg várd meg a levelet.

Azt alá tudom írni, hogy a figyelmet felhívtad magadra, mert a TB adatbázis egy sz@r, szóval abból valószínűleg soha nem derülne ki, hogy most akkor neked ténylegesen nem volt biztosításod, vagy csak az egyetem felejtett el lejelenteni, ezért szerintem az olyan ügyeket, ahol látnak valami felsőoktatási izét az előzményekben, azt alapból békén hagyják (mert nagyon sok esetben a felsőoktatási intézmény nem jelenti le a tényleges jogviszonyt, pedig kötelezettsége lenne, ezért inkább csak az egyértelmű esetekre másznak rá). Na de ha te személyesen lenyilatkozod, hogy ténylegesen mi a helyzet, akkor már más a leányzó fekvése, és akkor már nincs az a kockázat, hogy esetleg tévesen szólítanak fel fizetésre olyat, akinek valójában volt biztosítása az egyetemtől, csak az egyetem b@szott bejelenteni...

2012. márc. 26. 19:00
 2/18 A kérdező kommentje:
Ha lenyilatkozom? Ezt hogy érted? :$
2012. márc. 26. 19:14
 3/18 A kérdező kommentje:
Hogy tudnám lenyilatkozni?
2012. márc. 26. 19:14
 4/18 anonim ***** válasza:

MÁR lenyilatkoztad, elvégre lefénymásolták a diákodat.

Az alapján már érdeklődhetnek bárhol.

2012. márc. 26. 19:23
 5/18 anonim ***** válasza:

Ha beiratkozás után 3 héttel kiiratkoztál az egyetemről, akkor ELMÉLETILEg nincsen érvényes diákigazolványod. Az egy más kérdés, hogy nálad maradt a már kiállított igazolvány, de amögött nincsen valódi hallgatói jogviszony. Utazni tudsz vele, mert ott nem ellenőrzik, hogy mi van mögötte, de a NAV-nál ki fog derülni, hogy meddig voltál valójában diák.

DE!!

Előfordulhat, hogy a tanulmányi osztályon valójában nem szüntették meg a jogviszonyodat, mert akkor az egyetemnek is le kell mondania a fejkvóta rád eső részéről, hanem tudomásul vették, hogy nem fogsz bejárni, és legfeljebb legközelebb már be sem iratkozol. Szóval simán lehet, hogy hivatalosan még diák voltál a félév végéig.

Drukkolok, hogy az utóbbi legyen! ;)

Mellesleg amíg a dokinál zöldet mutat a rendszer, addig felesleges aggódni.

2012. márc. 26. 19:25
 6/18 A kérdező kommentje:
Zöldet mutat, mint ahogy az ma kiderült az ismerős által, csak most aggódom, hogy ebből az lesz, hogy húú, nem jogosan zöld, szóval küldjük csak azt a számlát... Na de azért köszönöm. :)
2012. márc. 26. 19:28
 7/18 A kérdező kommentje:
Egyébként az egyetemről november vége felé jött a papír arról, hogy megszüntették a jogviszonyomat, merthogy akkor ült össze a nemtommilyen tanács. Az számít valamit? Ezek szerint novemberig állt a kiiratkozásom ügye?
2012. márc. 26. 19:29
 8/18 anonim ***** válasza:
Az apehos ügyintézőt felvilágosítottad, hogy valójában 3 hét után kiiratkoztál? Egyáltalán miért rohangálsz az apeh-ba, ha egyszer zöldet mutat neked a rendszer?
2012. márc. 26. 19:31
 9/18 anonim ***** válasza:

"csak most aggódom, hogy ebből az lesz, hogy húú, nem jogosan zöld, szóval küldjük csak azt a számlát..."

Elképzelhető az is.

Hogy értsd a rendszer működését: a járulékbeszedést a NAV végzi, ők látják azt is, hogy a jogviszony alatt történt-e tényleges járulékfizetés.

A TB meg csak annyit lát, hogy téged bejelentettek-e biztosítottként.

Normál esetben a NAV nem foglalkozik olyan emberekkel, akiről a TB azt jelzi ki, hogy van járulékfizetésük ("zöld lámpájuk van").

DE ha ráizgulnak, akkor ők ténylegesen utána tudnak nézni, hogy mi a helyzet (mert a járulékokat nekik kell ténylegesen megfizetni), és ha azt látják, hogy itt nem volt járulékfizetés, akkor büntetnek.

Tipikus esete ennek, mikor valakit bejelentett egy munkahely, de kijelenteni már "elfelejtette", ezért a TB-nél úgy látszik, hogy még most is érvényes jogviszonya van, de a NAV meg azt is látja, hogy oké, de ekkortól meg ekkortól nem történt járulékfizetés a számlára...

Na, ilyenkor van gebasz, és ezért mondom, hogy a NAV-nál pattogással akár rosszul is járhatsz.

2012. márc. 26. 19:35
 10/18 A kérdező kommentje:
Felhívtunk valami ismerős orvosasszisztens nőt,mert elvileg ő meg tudta volna nézni a gépen, zöld vagyok-e, mire kábé lecs*szett, hogy most ezen mit nem értek, ha kiiratkoztam az egyetemről, okt. 31-ig plusz 45 napig volt TB-m. Ezután mentem el az apeh-ba, ahol aláírtam a lapot, hogy ezentúl fizetem magamnak a dolgot, de miután előálltam az ügyintézőnek az egyetemistás diákommal, azt mondta, majd akkor küldik a levelet - de gondolom, a papírt attól még leadja *vinnyog*. Ezután pár órával hívtunk fel egy másik ismerőst, aki kegyesen megmondta, hogy zöld vagyok...
2012. márc. 26. 19:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!