Alvállalkozói megbízásról mik a fontosabb tudnivalók, esetleg buktatók?
Kell nekem, mint egy kft-nek fizetni valamit az alvállalkozó (1 személy) után?
Ő is jól jár ezzel a szerződéssel?
Ezt a szerződést csak egyszer kell megkötni, vagy munkánként?
Van éves díja?
Buktatói esetleg vannak?
Ha gazdasági társasággal (KFT, BT stb.) kötsz alvállalkozói szerződést, akkor biztosan nem. Egyéni vállalkozó esetén hirtelen nem tudom.
Alvállalkozót általában az ember egyfajta munkára alkalmaz. Például egy építkezés valamely részét vele csináltatják meg, mert a technikai feltételek hiányoznak a fővállalkozónál. Erre kötni kell egy alvállalkozói szerződést, amelyben leírják, hogy milyen munkát végez el az alvállalkozó, milyen összegért, milyen határidővel, és az egyéb - megállapodás szerinti - kikötéseket leírni, amit fontosnak találnak. Éves díja nincs.
Buktatója, hogy a fővállalkozó vállalja a felelősséget az alvállalkozó munkavégzése után is a megrendelő felé. Tehát általában nagyon megbízható, normális alvállalkozókat szoktak alkalmazni, akiket már ismernek, és akiről tudják, hogy nem lesz a munkavégzésével gond.
Ez egy szerződéses jogviszony, leigazoljátok, ha elvégezte a munkát, kiállítja a számlát feléd, majd Te a megállapodás szerint kifizeted. Az alvállalkozói díjat elszámolod a számviteledben a 8-as számlaosztályban.
Ő befizeti a bevétele után az ÁFA-t, ahogy kell, semmi különös.
köszönöm! és egy konkrét példával:
ha én 1 millió forintot kérek a vevőmtől, és ebből 700.000 ft az alvállalkozó "része" (áfával), tehát ilyen értékű munkával bízom meg, akkor összegben hogy zajlik a dolog? nekem csak a 700 ezer forintot kell kifizetnem az alvállalkozónak, mást nem, igaz?
Igen. A megrendelővel megkötöd a munkára a szerződést 1 millió forintra. Ebből kiadod egy részét az alvállalkozónak, aki azt a részt elvállalja 700 ezerért. Te az alvállalkozóval erről az összegről és munkarészről kötsz szerződést. Ő ennyit számláz le feléd, ezt kell kifizetned. Te a munka végeztével pedig az 1 milliót számlázod le a megrendelőd felé. Neki pedig ezt kell kifizetnie.
Ahhoz az alvállalkozónak semmi köze, hogy Te a megrendelővel milyen összegre kötöttél szerződést, tehát mennyi rajta a hasznod. Gondolom, ha elvállalja 700 ezerért, akkor neki is van rajta valamennyi.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!