Hogy kell adózni festmények után?
Már egy ideje rendszeresen festek és úgy döntöttem ideje megpróbálni eladni párat. Ahogy rákerestem a dologra ezt találtam: "Ingóságok, gépjárművek, műtárgyak, festmények
Az ingó dolog adásvétele esetén a felek nincsenek írásbeliséghez kötve, elegendő, ha megállapodnak az adásvételben és a dolog átadásra kerül a vevő részére. Más kérdés viszont az, hogy a szóbeli szerződés milyen bizonyító erővel bír még akkor is, ha ezt tanúvallomásokkal, nyilatkozatokkal támasztják alá.
Hasznos tehát az írásbeliség, még ajándékozás esetén is. Az ingó dolgok után a vevőt nem terheli illetékfizetési kötelezettség, az eladónak szja kötelezettsége csak a 200.000 Ft-ot meghaladó értékű (1999. január 1-je előtt 100.000 Ft) ingó jövedelem esetén keletkezhet." Ezek szerint nem kell számlát adnom róla és adóznom amíg nem keresek vele többet 200.000-nél?
Ingóság értékesítésnél különbséget kell tenni aközött, hogy milyen módon végzed azt. Csak eladod egy megunt festményed, vagy a kismotrod, vagy már rendszeresen festesz azzal a céllal, hogy eladogasd. Mert az már üzletszerű (gazdasági) tevékenységnek minősül, és más adózási szabályok vonatkoznak rá. A két lehetőségtől függetlenül 2012. évben az ingóság értékesítéséből származó jövedelem adózásával nem kell foglalkozni addig, amíg az ebből származó éves BEVÉTELED! nem haladja meg a 600 ezer forintot. Ez alól kivétel, ha egyéni vállalkozóként végzi valaki ezt a tevékenységet.
Tehát ha az éves bevételed ebből nincs meg 600 ezer forint, akkor az üzletszerűséget sem kell vizsgálni, és adózni, no meg bevallást készíteni sem kell. Ha túlléped, akár 1 Ft-tal is, akkor már más a helyzet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!