Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Családi adókedvezményt mind2...

Családi adókedvezményt mind2 szülő igényelheti? (egyszerre)

Figyelt kérdés
Nem vagyunk házasok,se élettársak,de együtt élünk.A munkahelyén mondták,hogy igényelje,már le is adta.Viszont én is kaptam ilyen igénylőt.Én is igényelhetem?Hogy jönnénk ki legjobban?
2012. febr. 6. 16:42
 1/5 anonim ***** válasza:
A családi adókedvezményt teljes összegben ugyanarra a gyerekre egyszerre mindkét szülő nem igényelheti. Döntés kérdése, hogy a szülők közül ki igényli, illetve meg is lehet osztani a kedvezményt. A csalási adó kedvezményre is igaz, hogy csak a fizetendő adó mértékéig lehet igénybe venni. Azt, hogy hogyan kellene igényelni a gyerekek száma és a két szülő jövedelmének ismerete nélkül nem lehet megmondani.
2012. febr. 6. 17:05
 2/5 A kérdező kommentje:
Talán ez segít: én tavaly elég alacsony tgyáson és gyeden voltam,párom minimálbéren.
2012. febr. 6. 17:23
 3/5 anonim ***** válasza:
Nem segít, mert nem tudjuk, hogy hány gyermekről van szó, és azok közül ki után vagytok jogosultak családi pótlékra. Valamint saját gyerek-e. Ha nem vér szerinti, akkor vele kapcsolatban az adóelőleg levonásánál nem veheti az igénybe a családi kedvezményt, aki nem a vér szerinti szülője. Az, hogy thgy., GYED, minimálbér sem segítség. A GYED is lehet 120 ezer forint is, meg 70 ezer forint is stb.
2012. febr. 7. 11:15
 4/5 A kérdező kommentje:
Saját,közös gyerek után kérnénk.Csak 1 gyerek van.Gyed 60ezer volt.
2012. febr. 8. 07:41
 5/5 anonim ***** válasza:

Mind két szülő igényelheti egyszerre, ha nem a gyerekek száma szerint határozza meg a kedvezményt, hanem összegszerűen.

Ha a Te párod kérte 1 fő-re, akkor Te már nem kérheted év közben, csak úgy, ha Ő XY hónaptól visszavonja a kedvezmény kérését.

1 gyermek esetén havi 62.500 Ft a kettőtök által igénybe vehető kedvezmény összege. Ez meg lehet úgy is osztani, hogy Te 16 ezret kérsz belőle év közben, a párod meg 46.500-at. De bármilyen arányban lehet.

Viszont annak érdemesebb, akinek a bruttó bére ezt az összeget (62.500 Ft) meghaladja (vagy legalábbis eléri), hiszen így teljes egészében élni tud a családi kedvezmény adta lehetőséggel.

Mivel a GYED-ed 60 ezer (bruttóban?), ezért - gondolom a párodé több - neki érdemesebb kérnie teljes egészében 1 fő gyerekre.

Csak megjegyzem: Ha együtt éltek, akkor élettársak vagytok. Vagy nem?

Családi kedvezményre az jogosult, aki jogosult családi pótlékra is. Családi pótlékra pedig az jogosult, aki a háztartásában gyermeket nevel. Akkor most nálatok mi van?

2012. febr. 9. 08:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!