Ingatlan kiadásánál havonta amikor átveszem a bérleti díjat milyen papírt kell róla adjak ha egyáltalán kell vagy csak most a bevallásba beírom azt az egy hónapot (dec. )?
Ki kell váltani rá egy adószámot és rendes számlát adsz.
vagy leírhatod a bevételből a ráfordításaidat,vagy 10%-ot írsz le átalányban minden hónapban,a fennmaradó összegre 16% adó
Semmit. Elvileg azáltal, hogy nem bontod fel a szerződést, elismered, hogy a bérlők a bérleti díjat befizették.
Viszont ha legálisan adod ki a lakást, akkor célszerű utalva kérni a bérleti díjat. Az tiszta, egyértelmű, a bank rögzíti neked az utalásokat és kész. Kényelmesebb is, nem kell mászkálni érte, és a bérlőnek is kényelmesebb. Mi bérlőként egyszerűen beállítottuk a netbankon, hogy minden hónap 5-én utaljon, így tuti nem felejtjük el, igazából nem is foglalkozunk vele.
Két lehetőség:
Bejelentkezel az adóhatóságnál, mint adószámos magánszemély, ingatlan bérbeadási tevékenységgel. Ebben az esetben választhatod az ÁFA mentes körbe való bejelentkezést. Ha megkapod a tevékenységre vonatkozó adószámod, akkor azzal vásárolhatsz számlatömböt. Az átvett bérleti díjakat pedig ezzel leszámlázhatod a bérlő részére, mint ÁFA-mentes dolgot. Van, amikor kénytelen az ember erre, mert a bérlő kér számlát róla, hogy el tudja számolni költségként magánál. Például ha egy vállalkozásnak adsz ki bérbe ingatlant, mint magánszemély.
Második. Nem váltod ki rá az adószámot (2011-ben nem volt kötelező, nem tudom, hogy ez változott-e), és akkor a bérleti szerződésben rögzített bérleti díjat veszed alapul adózás szempontjából. Ha decemberben kezdted, akkor a decemberi hónapot.
Írhatsz kockás papíron átvételi elismervényt, de ha a bérlő nem ragaszkodik hozzá, akkor sem kötelező, mert akkor az van, ami a szerződésben szerepel összegként.
Viszont én, mint bérlő, nem igen adnék át úgy bérleti díjat, hogy nincs róla nekem átvételi. Saját érdekem lenne. De ez a Ti dolgotok.
úgymond számviteli bizonylatot kell kiállítanod, de hogy ez pontosan mit jelent még a NAV-nál sem tudják
szerintem egy önátíró tömbön, ami ugye két példányos tüntesd fel mikor kitől mennyit vettél át és milyen jogcímen és írjátok alá mindketten
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!