Milyen jogcímen maradhatnék itthon, míg újra sikerül teherbe esnem két vetélés után?
Figyelt kérdés
Szépségipari szolgáltató vagyok, és a terhességem 12. hetében leadtam a vendégkörömet, a külön emiatt (nem általam) alkalmazott kolléganőnek. 17 hetesen sajnos elment a baba, de a főnököm azért a pár hónapért, amire újra megfoganok, nem tenné ki az utódomat (érthető), meg a vendégek sem csikicsukiznának. Viszont, ha visszajövök a táppénzről, de nem termelek, a 90e ft-os járulék elviselhetetlen teher, amit a főnököm (szintén jogosan) nem tud vállalni. Ha megszakad a munkaviszonyom, nem lesz GYED-em, ami nagy érvágás lenne a családnak. Lecsökkenteni a fizetésem szintén nem megoldás, mert a családunk kiadásait már igazítottuk a magas bevételemhez. Szóval a kérdésem: milyen jogcímen maradhatnék otthon, hogy a járulékaimat közben ne kelljen fizetni (a táppénzhez nem ragaszkodom, pár hónapig tudjuk nélkülözni), de mégse szakadjon meg a jogfolytonosság? Mivel mindkét baba elsőre összejött, és nem azonos okból mentek el, ezért joggal bíztat az orvos, hogy jövő ilyenkor már babánk lesz. És a két vetélés miatt legközelebb az első pozitív tesztre kiír az orvos, tehát tényleg csak pár hónapról van szó. Az előző kiírás miatt feb. végéig még itthon vagyok.2012. jan. 16. 07:56
1/5 anonim válasza:
Ezt szerintem nem lehet kijátszani, csak ha visszamész melózni.
2/5 anonim válasza:
A járulékaidat 2 esetben nem kell fizetni.
1. Ha táppénzen vagy.
2. Ha a vállalkozásodat szünetelteted.
Vigyázz, nem megszűntetésről írtam! Csak szüneteltetésről.
Ez az jelenti, hogy a vállalkozásodat pihenőpályára teszed, bármikor visszaállíthatod és járulékot nem kell fizetned. A könyvelőd el tudja intézni, vagy akár te magad is, be kell jelentened az ügyfélkapun.
3/5 A kérdező kommentje:
Sajnos alkalmazott vagyok. Így gondolom nem tudom szüneteltetni.
2012. jan. 16. 08:34
4/5 A kérdező kommentje:
Viszont bármikor kiválthatom a vállalkozóit, de gondolom nem lehet azonnal pihenőpályára állni, amint kiváltottam. (?)
2012. jan. 16. 08:36
5/5 anonim válasza:
Hát ha alkalmazott vagy az más.
Na ebben az esetben arra az időre míg tart a babaprojekt fizetés nélküli szabadságra mész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!