Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » A külföldön megfizetett ÁFÁ-t...

A külföldön megfizetett ÁFÁ-t levonhatom az itthoni ÁFÁ-ból?

Figyelt kérdés

Hogy érthetőbb legyen: Németországban megfizetem a 19% ÁFÁ-t a megvett termék után, majd ezt itthon eladom 27% ÁFÁ-val, de csak a kettő különbözetét fizetem be, vagyis a 8%-ot.Ez így lehetséges? Ez volna az áfa különbözet, vagy nem?

Légyszi segítsetek, mert nem vágom, hogy is megy ez.

Köszi.

2012. jan. 7. 14:44
 1/10 anonim ***** válasza:
Nem. Eleve csak cég értékesíthet. Amennyiben az vagy, akkor uniós adószámmal áfa nélkül szereztél volna be, ha mégse, akkor elekáfa nyomtatvánnyal tudsz visszaigényelni indokolt esetben.
2012. jan. 7. 15:37
 2/10 A kérdező kommentje:

Igen, céges árubeszerzés lesz.Használtcikk ráadásul, nem is új.Tehát akkor uniós adószámmal nem kell kint áfát fizetni? Dehát ha az eladó számlára adja - márpedig arra lesz - akkor neki azután áfát kell fizetnie, nem?

Vagy csak akkor ha az áru amit elad a saját országán belül kerül a fogyasztóhoz?De ő azt honnan tudhatná, hogy én esetleg nem ott akarom-e(nem ott) továbbértékesíteni az árut? Kicsit zavaros ez nekem...

2012. jan. 7. 16:02
 3/10 anonim ***** válasza:

Ez közösségen belüli beszerzés, amihez közösségi adószámmal kell rendelkezni mindkét félnek. Az eladó így mentesen állítja ki a számlát, és te itt Magyarországon beállítod fizetendő áfa-ba, illetve a levonható áfa-ba is. Így az áfa-ja ennek az ügyletnek nullára jön ki. Be kell adni még egy összesítő nyilatkozatot is, melyen az eladó adószáma szerepel, valamint a beszerzés értéke.

Nyilván az árut át kell szállítani Magyarországra, aminek nyoma van(különböző okmányok, CMR), az eladó pedig ezek birtikában tudja kiállítani mentesre a számlát.

2012. jan. 7. 18:56
 4/10 anonim ***** válasza:
igy van ahogy az előttem szóló mondja. Könyvelőd mit mond?
2012. jan. 7. 19:30
 5/10 A kérdező kommentje:

Az még nincs...azért is kérdeztem itt...

Párszor már hoztunk be árut megbízásból, tehát nem saját célra, de CMR az sose volt.Rendőr se kérte soha.

Ezek ebay-es cuccok voltak.Ki volt nyomtatva a termék ebay oldala és ennyi...

Mi most saját magunknak szeretnénk behozni, de számlával, úgy ahogy kell.Ahhoz, hogy az eladó mentesre állíthassa ki a számlát, elég a közösségi adószám megléte is, nem?

2012. jan. 7. 22:06
 6/10 A kérdező kommentje:

Találtam egy érdekes dolgot:

[link]

itt lent ezt írják:

Használt hangszereink az "ÁFA törvény XVI. fejezet 2. alfejezete alapján adómentes" kategóriába sorolhatóak.

ez tényleg így van?

Elolvastam a vonatkozó részt de ott nincs szó róla, hogy a használt cikk adómentes volna.

2012. jan. 7. 22:31
 7/10 anonim ***** válasza:
Te ez a tipikus különbözeti áfa, de ezt választani kell. Lehet mentes is igen, illetve nem mentes a beszerzési és eladási érték közti különbségre kell megfizetni az áfát.
2012. jan. 8. 22:58
 8/10 A kérdező kommentje:

Az árrés után is lehet áfát fizetni?

..húúú, ez zavarosabb...

Az amit a pianínós cég állít, csak abban az esetben állja meg a helyét, ha külföldre megy a zongora, szerintem.

Vagy tévedek?

2012. jan. 9. 15:01
 9/10 anonim ***** válasza:
Árrés adózni a szó szoros értelmében csak belföldről lehet, és akkor is cask akkor, ha magánszemélytől veszed meg.... De keress mostmár egy könyvelőt nem képzeled, hogy itt ingyé kielemezzük veled az egész áfa törvéynt ugye?
2012. jan. 9. 20:16
 10/10 A kérdező kommentje:

jóvanna...:)

azért köszi az eddigieket

2012. jan. 9. 20:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!