Mi történik ha most 21 évesen nincs TB befizetésem? (Lent)
Félbeszakítottam a tanulmányaimat,jelen pillanatban nincs munkám és nincs havonta 5100 Forintom a Tb befizetésére.
Kérdésem,hogy ha nem fizetem akkor visszamenőleg kifogják velem fizettetni?
Igen, behajtja az adóhatóság...
Ha nem fizeted hallottam olyat is, hogy évekig nem lesz semmi. Viszont ha egyszer is beteg leszel és kezelésed lesz a tb terhére kegyetlenül behajtják az adósságot. A legjobb amit tehetsz, ha bemész az önkormányzathoz és kérsz a tb-hez támogatást. Nem tudom mi a pontos neve, de van, július óta így van tb-m, mert nincs munkám. Ügyfélkapun is megjelenik, valamint nyomtatott határozatom is van róla.
21/F
Elégé megjárhatod.
én konkrétan 16évesen abba hagytam a sulit most (20vok)
3éve kijött Tb tartozásra 3millio ft (amit ugye 18éves koromig az álam alapból áll és még 17voltam akkor....)
na ebből azóta fizumbol kb 1,2milliót levontak
(eleinte 33% majd 50% okat)
Mindenféle pótlékok meg késedelmi díjakkal együtt ma 6millió adó tartozásom van AMIBŐL 1 FT SE JOGOS!!
Megjegyzem most e miatt nem dolgozom hivatalosan mert lenyúlnák a felét....
ügyvédhez fordultam. Elismerték, hogy tévedtek majd rá 2hora dupla tartozás és újabb perek következtek...
a lenyúlt pénzem valszeg már sose látom elvileg csak évente 1 időpontban fizet vissza az apeh ami ha közeledik mindig megugrik a tartozásom...
elvileg az országot sem ajánlatos elhagynom... ilyenekkel fenyegetnek
inkább fizesd azt az 5100Ft!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hujjuj és ha November 28.án szűnt meg az előző munkahelyem akkor elviekben ha jól tudom van 45 napom :)
Akkor rá kell kapcsolnom aztán keresnem valamit :(
Elviekben létezik erre valami Önkormányzati támogatás?
Ha szünetelteted a tanulói/hallgatói jogviszonyod, akkor jogosult vagy az eü. ellátásokra:
"Kik jogosultak kizárólag egészségügyi szolgáltatásra?
a közoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó alapfokú, középfokú nevelési-oktatási vagy a fel-sőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató nagykorú magyar állampolgár, ha társadalombiztosítási szem-pontból belföldinek minősül, a tanulói/hallgatói jogviszony kezdetétől a diákigazolványra való jo-gosultsága megszűnéséig (a tanulói/hallgatói jogviszony szünetelése alatt is jogosultak),"
Ha már nem vagy jogosult diákigazolványra, akkor a helyi önkormányzattól kérheted a TBd rendezését szociális és vagyoni helyzeted alapján:
"a szociálisan rászorult személy (a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. 54. §), ha társadalombiztosítási szempontból belföldinek minősül,"
Ebben az esetben csak a te jövedelmed és vagyonod számít (ha van házas-/élettársad akkor az övé is), a szüleidé nem (a szociális törvény szabályozza, hogy ki számít egy családnak)
Mindkettőt itt találod: [link]
A 21:11-es pedig össze-vissza irkál:
"én konkrétan 16évesen abba hagytam a sulit most (20vok)": 18 éves koráig tanköteles (a lányom 22 és ők voltak az utolsók, akik 16 éves korukig voltak tankötelesek)
"3éve kijött Tb tartozásra 3millio ft (amit ugye 18éves koromig az álam alapból áll és még 17voltam akkor....)"
A kiskorú (18 év alatti gyereknek) nincs egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettsége (amit sokan tévesen TBnek neveznek)
3 éve kb 4500 Ft volt a havi fizetendő, ez évente emelkedik. Még ha mindig 4500-zal számolunk, az akkor is évente 54ezer forint; a 3 millió 56 év alatt! gyűlne össze belőle.
"Mindenféle pótlékok meg késedelmi díjakkal együtt ma 6millió adó tartozásom van":
A pótlék az a késedelmi kamat. Mértéke a mindenkor jegybanki alapkamat kétszerese. A jegybanki alapkamat 10% alatt volt (van) az elmúlt pár évben. Ha 20% kamattal számolsz, akkor sem jöhet ki 3 év alatt a tartozás összegét meghaladó kamat.
"elvileg csak évente 1 időpontban fizet vissza az apeh ami ha közeledik mindig megugrik a tartozásom...":
Elvileg és gyakorlatban akkor fizet vissza az APEH, ha visszaigényled az összeget az erre rendszeresített nyomtatványon. Ezt az év folyamán bármikor és évente többször is megteheted; feltéve ha van tényleges túlfizetésed és más adónemen nincs tartozásod.
A tartozásod azért ugrik meg minden évben egy alkalommal, mert az előző évi késedelmi pótlékot minden év november 15-i határidővel írják elő az adófolyószámládon.
21:30:"így van létezik én is megigényeltem és megis kaptam 18után erről is van papírom de semmi nem fogadják el.."
21:11:"na ebből azóta fizumbol kb 1,2milliót levontak"
Ha van fizud, akkor munkaviszonyban állsz. Ha munkaviszonyban állsz, akkor biztosított vagy és nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetned.
Nem kicsit sántít a történeted.
A kérdező esetéhez tudni kellene:
-18 éves kora után mikortól meddig volt tanulói/hallgatói jogviszonya, meddig volt jogosult diákigazolványra.
-Mikortól meddig volt munkaviszonya.
A diákigazolványra való jogosultság megszűnése után, valamint a munkaviszony megszűnése után 45 napig (feltéve, hogy az említett jogviszonyok legalább 45 napig fennálltak) passzív jogon jogosult vagy az eü. ellátásokra (nem kell fizetned a TBt) Ha nem volt legalább 45 napos jogviszonyod, akkor annyi napig, ahány napig jogviszonyod volt. Ezt is megtalálod az OEP-es linken.
08:35:
"(a lányom 22 és ők voltak az utolsók, akik 16 éves korukig voltak tankötelesek) "
A Lányod bukott vagy szalasztott és valszeg nem rég töltötte a 22öt én a héten töltöm a 21et ű
"3 éve kb 4500 Ft volt a havi fizetendő, ez évente emelkedik. Még ha mindig 4500-zal számolunk, az akkor is évente 54ezer forint; a 3 millió 56 év alatt! gyűlne össze belőle. "
Rajtad kívül mindenkinek leesett, hogy ez nyilván az állam felől egy túlzó kamu adósság amivel jogtalanul akarnak megsarcolni (hisz 18alat voltam és még sok más...)
""Mindenféle pótlékok meg késedelmi díjakkal együtt ma 6millió adó tartozásom van":
A pótlék az a késedelmi kamat. Mértéke a mindenkor jegybanki alapkamat kétszerese. A jegybanki alapkamat 10% alatt volt (van) az elmúlt pár évben. Ha 20% kamattal számolsz, akkor sem jöhet ki 3 év alatt a tartozás összegét meghaladó kamat."
Itt mégegyszer leírod, hogy semmit se értesz abból amit írtam, és persze azt is, hogy te menyire bízol az állami szervekben akik sosem tévednek és csak én lehetek a hülye...
"21:11:"na ebből azóta fizumbol kb 1,2milliót levontak"
Ha van fizud, akkor munkaviszonyban állsz. Ha munkaviszonyban állsz, akkor biztosított vagy és nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetned.
Nem kicsit sántít a történeted."
Na itt összeomlottam és nagyon megsajnáltam a lányod :(
inkább nem kommentálnám de csak, hogy tud ha tartozol az államnak azt be fogja hajtani ha dolgozol lesz is miből és elkezdi vonnia fizudból...!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!