Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ha most elmegyek táppénzre,...

Ha most elmegyek táppénzre, majd megigénylem a tgyást, miből számítják? - Tavaly még gyeden voltam. Idén már dolgoztam év elejétől.

Figyelt kérdés
Mivel alapfizum van és erre jön a napidíj, remélem nem csak az alapfizumat nézik. (Az első terhességemnél figyelembe vették a napidíjat is, mind a táppénznél, mind a tgyásnál). Most viszont még egy évet sem dolgoztam az első gyerkőc után. Valaki jártas ebben?
2011. nov. 2. 16:13
 1/1 anonim ***** válasza:

Mindig az ellátásra való jogosultságot megelőző évet veszik figyelembe (irányadó időszak), ha abban az időszakban van legalább 180 bérezett nap. Ha nincs, akkor kitolják ezt az irányadó időszakot a szülés vagy az ellátás igénybevételének napjáig. Ha ebben az időszakban sincs legalább 180 bérezett nap, akkor a thgy. napi összegének alapja a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének harmincad része. Ha a tényleges jövedelmed nem éri el a minimálbér kétszeresét, akkor a tényleges jövedelmet, ennek hiányában a szerződés szerinti jövedelmet veszik alapul. Egyébként jövedelemként mindig azokat nézik, amelyek után volt pénzbeli egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettség, függetlenül attól, hogy milyen jogcímen volt a bérezés.

A GYED-számítás csak kicsit más.

2011. nov. 3. 08:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!