Hogy van, hogy sok másodállású vagy akár főállású egyéni vállalkozó, ha számlát kérnek tőle, csak Áfával növeli az árat?
Keresztbe-kasul levezette már nekem a könyvelőm, hogy ha év végén több a bevételem, mint a ktgem, akkor vagy osztalékként, vagy jövedelemként kivehetem a lóvét, de ilyen-olyan járulékokat, meg adókat kell vonni belőle és végén kb mindig az jött ki, ha felét elviszi az állambácsi. Hogy a fenébe van, hogy sok vállalkozó mégis csak áfányi összeggel kér többet, ha számláznia is kell egy munkáért? Valaki ossza meg velem a trükköt! :)
Köszi
Valoban sok az elvonás .Nem is a jöv. adó (16%) hanem a TB elvonás .
Akkor van gáz ha havonta valóban csak 100 e Ft a bevétel .
Ilyenkor is kötelezően be kell fizetni az 57.300 Ft járulékot havonta.
Sok vállalkozó ezért inkább visszaadja a vállalkozóit és elmegy munkanélkülire ,mert ugy jobban jár .
A 100 e Ft ból ha befizetné az 57 e Ft-ot az APEH-nak marad 43 e Ft-ja . Ez kevesebb mint a közmunkások 47 e Ft.ja
A kollegáim is szüneteltetik pár hónapig a vállalkozást közben összegyűjtik a munkát és ha kitesz egy hónapra valót csak akkor kérik ujra az engedélyt .
Amint elfogy a munka röktön szüneteltetik ujra.
Sajnos csak így nem veszteséges egy vállalkozás jelenleg ha kevés a megrendelés.
Sajna idejutottunk.
Csökkentették 1-2 % -al a jöv.adót , de közben a TB járulékok haviszinten 20 e Ft-al emelkedtek 2 év alatt 2010 től.
Nálunk az van, hogy a társasházunkban valahogy ki kellene fizetnünk az egyik (magánszemély) lakót a lépcsőházi takarítás után. Társasházi szabályok alapján ez csak számla ellenében lehetséges (elcseszte a közös képviselő, lehetett volna napi bejelentéssel alkalmazni a takarítót). Nincs más hadrafogható ember, aki tudna számlát kibocsátani, csak én. Namost én eszem szerint mivel áfás EV vagyok, terheli ezt az összeget az áfa, valamint az egyéb járulékok is így nálam csapódnak le.
Bizonytalanságom miatt megkérdeztem egy helyben lakót, akinek van könyvelői papírja. Ő azt mondta, csak az áfa ami nálam adóvonzat van. Nyilván ellenoldalról költségszámla nincs, mert a takarítószerekről is a társasház nevére szól a számla. Én csak a nettót adnám oda kp az illetékesnek.
Kinek van itt igaza szerintetek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!