Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Másfél évig nem fizettem...

Másfél évig nem fizettem tb-ét. Szóljak az apehnál?

Figyelt kérdés

az a helyzet, hogy mikor megszűnt a tanulói jogviszonyom, külföldre mentem másfél évre, az idő alatt nem vettem igénybe semmilyen szolgáltatást itthon, nem küldtek se csekket, se értesitést hogy fizessek havonta. most hazajöttem elintéztem a tb-ét ellátott vagyok.

holnap megyek az apehba, kérdezzek rá, hogy mivan az elmúlt másfél évvel??

olyat is hallottam hogy 5 év után utólagosan kamatokkal jön a csekk az elmaradt befizetésről. de ha nem kaptam értesitést hogyan kellett volna befizetnem (kereset nélkül?

2011. okt. 6. 19:46
 1/9 anonim ***** válasza:

Egyik családtagunk elvégezte az iskolát, elküldtem az APEHbe befizetési csekkért úgy fizetünk havonta, nincs keresete, nem iskolás.

Tudod sokan vannak, rendszeres, be nem jelentett munkából élnek nem is rosszul, ezen az alapon nem kéne fizetniük, mert nincs hivatalos jövedelmük?

Az, hogy nem vettél igénybe semmit, nem mentesít a befizetés alól ismereteim szerint, de kérdezz rá...

2011. okt. 6. 19:56
 2/9 A kérdező kommentje:

értem. de mégis furcsa hogy nekem kellene bemenni az apehba és csekket kérni...

konkrétan abban az időben fogalmam nem volt erről hogy nekem fizetni kellene mivel nem vagyok már tanuló. utólag hallottam...

2011. okt. 6. 20:08
 3/9 anonim ***** válasza:

Szerintem nem vagy köteles fizetni a TB-det. Ez az én véleményem, nincs jogalapja, csak gondoltam leírom.

Abból indulok ki, hogy ha pl külföldön dolgoztál, akkor külföldön fizetted a társadalom biztosításodat. És mivel nincs kettős adózás, ezért ha oda fizetted itthonra nem kell fizetned, se az adót és szerintem a TB-t sem.

Nekem sem volt fizetve egy évig kb, mert munkanélküli voltam, segélyt nem kaptam, a családom nem támogatott, így nem volt rá fölös havi 5ezrem... Szerintem nem kérhetik számon. Ha az állam nem támogatja a pálya kezdőket... akkor nekünk miért lenne kötelességünk olyan szolálgtatásokért fizetni amit nem veszünk igénybe?

Ettől függetlenül, ha nem alszol nyugodtan emiatt, akkor kérdezz rá.De nem hinném hogy kamatostul szednék be. Én könyvelőtől tudom, hogy 100.000 alatti tartozásnál nincs büntetőkamat. Másfél évi TB pedig nincs annyi...

2011. okt. 6. 20:16
 4/9 anonim ***** válasza:

Ha volt külföldön tb-d, akkor nincs gond. Ha nem volt, akkor inkább most fizesd be, mint később kamatokkal.

A tb egyébként nem arról szól, hogy fizeted, ha akarod. Megteheted, hogy nem fizeted, de akkor meg az orvosnál kell perkálni, ami egy lábtörésnél például elég kemény összeg egyszerre.

2011. okt. 6. 20:50
 5/9 anonim ***** válasza:

A TB fizetési kötelezettségről (egészségügyi szolgáltatási járulék kötelezettség) nem kell semmilyen értesítést kapnod, neked lett volna törvényi kötelezettséged bejelentkezni a fizetésre, ha semmilyen jogon nem vagy jogosult az ellátásra.

Ha külföldön voltál, akkor attól függ, hogy kellett-e volna itthon is fizetned, hogy: melyik országban voltál; folyamatosan mennyi ideig; volt-e ott bejelentett munkaviszonyod. Ráadásul ezek a jogszabályok nemcsak évente, hanem év közben is változnak; tehát az adott időpontra vonatkozó törvényt/jogszabályt kell figyelembe venni.

Ahhoz, hogy itthon ne kelljen fizetned TBt, ha a külföldi tartózkodásod alapján jogosult vagy rá, be kellett volna jelenteden, hogy külföldön tartózkodsz.

Ha ezt a másfél évet nem rendezed valahogy, akkor ha 5 éven belül kiderül (akár egy véletlenszerű ellenőrzésnél), hogy nem volt rendezve, nemcsak az elmaradt összeget, hanem annak a késedelmi kamatait és a bejelentkezési kötelezettség elmulasztása miatti bírságot is kivethetik rád.

"Én könyvelőtől tudom, hogy 100.000 alatti tartozásnál nincs büntetőkamat"

Erre a könyvelőre ne hagyatkozz, mert ilyen nincs. Késedelmi kamatot (a mindenkori jegybanki alapkamat kétszerese) bármilyen összegű tartozásra kivetnek. 100 forint tartozás alatt nem kell megfizetni.

Olvasd el az OEP honlapján az ellátások Magyarországon oldalt és az APEH honlapján az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettséget.

2011. okt. 7. 08:54
 6/9 anonim ***** válasza:

A semmilyen biztosítási jogviszonnyal nem rendelkezőknek Magyarországon kötelező fizetni erre az időszakra az egészségbiztosítási szolgálatatási járulékot. Ez nem választás kérdése. Az senki nem érdekel, hogy tudnak-e róla a munkával nem rendelkező pályakezdők, vagy sem. Mivel külföldön tartózkodtál - gondolom munkavégzés miatt - ezért az, hogy fizetned kellett volna-e ezt a járulékot vagy sem attól függ, hogy mely országban folytattál kereső tevékenységet. Ha az Európai Uniós országokban, Norvégiában, Lichtenstein-ben, Izlandon, Svájcban, valamint az úgynevezett egyezményes államban (volt Szovjetunió, és a volt Jugoszlávia utódállamai) vállaltál munkát, akkor Magyarországon is jogosult vagy az egészségügyi ellátások igénybevételére e nélkül az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése nélkül. Más országokban munkát vállalóknak viszont kell fizetniük a külföldi munkavállalás időtartamára ezt a járulékot.

Egyébként az utolsó válaszoló tökéletesen tudja a választ.

2011. okt. 7. 09:11
 7/9 A kérdező kommentje:

hát még mindig nem tudom, hogy menjek-e be és kérdezzek rá.

egyébként külföldön sem fizettem tb-ét, mivel nem dolgoztam és nem voltam bejelentve.

az apeh tényleg 5 év után küldi ki a csekket az elmaradt befizetésről??

példa egy barátom aki szintén külföldön volt egy évre és nem fizetett tb-ét, és neki rögtön küldték a csekket a tartozásról már az elején, mondjuk ő volt orvosnál többször is.

2011. okt. 7. 09:26
 8/9 A kérdező kommentje:
és mért nem küldenek legalább egy éves elszámolást???
2011. okt. 7. 09:30
 9/9 anonim ***** válasza:

Nem 5 év után küldi, hanem 5 év az elévülési határidő.

Azon belül bármikor küldheti, akár az első évben, akár az 5. év végén.

Miről küldtek volna éves elszámolást, amikor te a bejelentési kötelezettséged sem teljesítetted?

Éves elszámolást annak küldenek akinek az adófolyószámláján bármelyik adónemem hátraléka, vagy túlfizetése van.

Az, hogy te bemenj-e, vagy sem, saját döntésed.

Aki rizikózós természetű az sz@rik rá és nem megy be.

Aki meg fél a lebukástól, az bemegy és tisztázza a helyzetet.

Te döntöd el, hogy tudsz-e nyugodtan aludni 5 évig emiatt, vagy sem.

Sokan nem mennének be, bízva abban, hogy nem veszi észre az APEH; én bemennék, mert most rászálltak a Tbre, az adóelmaradásokra és nem tudnék nyugodtan aludni, hogy mikor veszik észre, hogy nem fizettem.

2011. okt. 7. 11:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!