Mi a véleményetek a könyvelőmről? (Bővebben lent)
4 hónapja vagyok vállalkozó azóta alkalmazok egy fiatal könyvelőnőt akinek egy csomó próblémaja van mindig.
Például amikor valaki sokmindent vásárolt nálam a számlára ráírok kettő ajándék hűtőmágnest 0FT-al.Azt mondta,hogy azt nem szabad,mert nem lehet lekönyvelni,írjak rá 1Ft-ot.Nem értem,hogy miért.Csak az a baj,hogy a számlázó programom a két darab ajándék mágnest már 3 Ft-ra kerekiti és ,akkor a végösszeget is felfelé kell kerekíteni...
A másik,hogy nem vagyok hajlandó nyitni vállalkozói számlát és mivel van a számlán max havi 3 pénzmozgás ami nem a vállalkozásomhoz kapcsolódik,így már ő nem is nézi a számlát,mert szintén nem tudja lekönyvelni és az összes számlára utalom partneremnek készpénzes számlát kell kiállítanom az ő kérésre,hogy le tudja könyvelni.
Szerintetek neki van igaza vagy keressek egy ügyesebb könyvelőt?
Igaz,már nem vagyok aktív könyvelő,de a O Ft-os dolgot is le lehet könyvelni. Ahogy az átutalásokat is.
Keress egy megbízhatóbb könyvelőt.
Én nem vagyok könyvelő (csak ügyviteli rendszergazda), de ha a vállalkozásnak nincsen bankszámlája, és a te személyes magánbankszámládra érkezik pénz, azt nehezen tudom elképzelni hogy hogyan másképpen lehetne a vállalkozás pénzforgalmába bekönyvelni mint átutalásos tétel, mint készpénzesként (amit tulajdonképpen te fizetsz be a "kasszába", miután a bankszámládról levetted).
A nulla forintos tétel sok könyvelőnek rigolyája (az áfabefizetéssel függ össze), ennek a háttere sem feltétlenül hülyeség.
De ismét mondom, nem vagyok könyvelő, csak olyanokat írok amiket már hallottam a "praxisomban", szóval bocs az off-féleségért.
Hát lehet benne valami a 0-s ajándékkal. Mert boltokban sehol nincs olyan hogy egyet fizet kettöt kap, hanem egyet fizet a másik 1 Ft vagy ilyesmi. (épp a napokban vettünk valamit ami mellé így volt)
Hát megkérdezhetsz egy másik könyvelöt, de amikor én a könyvelésre készítettem elö a cégem papírjait (jó pár éve) akkor nekünk sem lehetett privát pénzmozgás a számlánkon. így eltudom képzelni hogy igaza van.
viszont szerintem már régen rossz, hogy magán dolgot össze kevered a cégessel. ebbe buknak bele a cégek még olyanok is amik müködö képesek lennének.
Egy cég akkor tud müködni, még ha válalkozás akkor is, ha nem magáncélra használod fel a cégbe bejövö pénzt. vagy is te is magadtól fizetést kapsz minden hónapban és nem magán célra használod a cégbe bejövö plussz pénzedet.
A 0 Ft-os ajándék nem értem miért probléma a könyvelőnek. Sima ügy. Főleg, hogy van mellette Ft-os tétel is. Ha csak ajándékozgatnál, akkor arról nem állítanál ki számlát.
A bankszámla viszont nem oké. Rengeteg embernek van saját folyószámlája, de még csak véletlenül sem szabad azon keresztülfuttatni a vállalkozásoddal kapcsolatos bevételeket, kiadásokat. Ráadásul - ha jól tudom - kötelező nyitni bankszámlát, amin ezeket a dolgokat rendezed. Ha tetszik, ha nem, ez van. Az nem a céged (vállalkozásod) bankszámlája, hanem a Tied. Én sem könyvelném le. Hogyan választod szét a magánt és a vállalkozóit? Szerintem ehhez egy adóellenőrnek is lenne némi hozzáfűznivalója. Ez tuti, hogy nem jó!
1. Az ajándék: azért mondja a könyvelőd, hogy nem lehet lekönyvelni, mert nincs pénzmozgás mögötte és mivel egyéni vállalkozó vagy, pénzforgalmi szemlélet érvényesül. De meg lehet oldani a könyvelését nagyon szépen egyszeres könyvvitelben is, amivel most nem untatnálak.
2. Bankszámla: akkor vagy kötelezett a nyitására, ha áfa fizetésére kötelezett, vagy EVA-s vagy. Alanyi adómentesség esetén nem kötelező. Javasolt ugyan, hogy a magán és vállalkozói dolgok ne kavarodjanak és átláthatóbb legyen a könyvelés, de megoldható ez is. Pénztárba be lehet könyvelni a bevételt, csak csatolni kell mellé a bankbizonylatot is.
Köszönöm a válaszokat.
Tegnap vettem egy nyomtatót és a számlán szerepelt ajándék nyomtatókábel 0 Ft-ért.Szóval ők meg tudták oldani.
A vállalkozói számlával az a problémám,hogy sokan fizetnek be a számlámra és ha ezt személyesen teszik a bankba,akkor még töllem vonnak le kezelési költséget minden egyes befizetés után és hiába mondom,hogy inkább utaljanak.Úgyhogy ebből nem kérek.
A főállásom utalja még rá a számlára a fizetésemet azt leveszem,ennyi egyébb pénzmozgás szokot még lenni a számlámon.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!