Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Albérlői kötelezettség?

Albérlői kötelezettség?

Figyelt kérdés
8 év után jeleztem a főbérlőmnek, hogy elmegyek az albérletből. Szerződést nem írtunk csak a kaucióként lerakott pénzről van papír. A főbérlő állítja, hogy nekem kimeszelve kell visszaadnom a lakást. Ennek így kell lennie? Semmilyen szerződésünk nincs.Levonhatja a kaucióból a festés költségét?Kijelentette, hogy az albérlet után nem adózik, mert nyugdíjas és az ő és a felesége nyugdíja nem haladja meg a 150 ezer forintot, ezért nem kell adózniuk. Ha bejelentem engem érhet kár belőle az apeh felől?
2011. júl. 7. 10:28
1 2 3
 21/30 A kérdező kommentje:

Tegnap voltam elszámoláson.Albérlet plusz rezsi 59ezer volt.

Felhoztak nekem valami 3 évvel ezelőtti gázcirkó javítást ami 8000 ezer volt, illetve nem lett 100%-an megjavítva jöttek azzal, hogy hívjam ki a szerelőt és csináltassam meg.Továbbá a festés is költség.Gyakorlatilag egy forintot nem kaptam vissza. Előbb hívtam a jegyzőt azt mondták Ő nem tud segíteni, mert nem az ő hatásköre. 31 ezer forinttal megvagyok lopva! Hova tudok fordulni? Az apeh-ot felhívom.

2011. júl. 19. 11:25
 22/30 anonim ***** válasza:

Igazán nem is tudom, hogyan lehetne segíteni.

Ha lett volna egy irott szerződés, azzal nyugodtan "kereskedhettél" volna. De így még csak tippem sincs, hogy mit csinálj. Még szerencse, hogy a kaucióról van papír, arról pedig nincs, hogy visszavetted volna. Tehát jogilag ők még mindig tartoznak Neked. A kaucióból pedig nem lehet akármit - és főleg nem mondvacsinált dolgokat - levonni, pláne nem a festést. Ráadásul nekik erről semmiféle papíruszuk nincsen, csak hajtogatják a magukét.

Mást nem nagyon tudsz tenni, minthogy kérdezd meg az APEH-ot, vagy egy ügyvédet erről, ilyenkor hogyan tudnád érvényesíteni jogos követelésed.

2011. júl. 20. 06:18
 23/30 A kérdező kommentje:

Tegnap beszéltem egy ügyvéddel.Tanácsolta, hogy írjak Nekik egy felszólítás amit ajánlott levélként adjak fel"

Kedves ...... Istvánné és ...... István!

Tárgy: Felszólítás hátramaradó kaució 30.000Ft, azaz harminc-ezer forint megfizetéséről!

Miután ügyvéddel beszéltem mondta, hogy hivatalos eljárás előtt még egyszer beszéljek Magukkal a fent maradó 30.000Ft kaució miatt.

Mivel nekem dokumentumom van arról, hogy Önöknek átadtam 90.000Ft kauciót, viszont a visszaadásról nem írtam alá semmit, mivel nem kaptam vissza semmit, ezért ez jogi utón követelhető.

Továbbá nem indokolja semmi a maradék kaució visszatartást.

Ha elfogadják a felszólításomat, akkor abban az esetben a következő bankszámlára fizessék be a 30.000Ft, azaz harminc-ezer forintot. Ezzel igazolni tudják, hogy részemre visszaadták a maradék kauciót.

Bankszámlaszámom: ..........................

Bankom Neve: ....................

Számla tulajdonos: ....................

Miután ezt a levelet megkapták 8 napot fogok várni, majd azt követően megteszem a további lépéseket.(Az APEH-ot is bevonom az eljárásba!)

Bízva a békés megegyezésben további szép napot.

Tisztelettel: ......................

"

Ha 8 napon belül nem történik semmi akkor menjek be a közjegyzőhöz és készíttessek fizetési meghagyást. Igaz, hogy így még nekem kell fizetni az illetéket de így már ennyivel nő a követelt összeg.

Kíváncsi leszek mi lesz a vége.

2011. júl. 24. 06:54
 24/30 A kérdező kommentje:
Megjött a kaució egy része.Hatásos volt megírni a felszólítást. Viszont a církó javítási költségét rám terhelte valami okból kifolyólag!
2011. aug. 1. 15:06
 25/30 anonim ***** válasza:
Ne hagyd magad! Ha nem hagyod, akkor szerintem megjön a kaució másik része is...
2011. aug. 2. 13:37
 26/30 A kérdező kommentje:

Írtam megint levelet a főbérlőnek a fent maradó 8000Ft-ról

:

"

Kedves ........... és ..............!

Tárgy: Felszólítás hátramaradó kaució 8.000Ft, azaz nyolc-ezer forint megfizetéséről!

Miután ügyvéddel ismételten egyeztettem a fent maradó nyolc ezer forint kaucióról, ezért írok Önöknek.

Hivatkozva a 1993. évi LXXVIII. Törvény II. fejezet 10§ és 11§-ra , amely a következők:

10. § (1) A bérbeadó köteles gondoskodni

a) az épület karbantartásáról;

b) az épület központi berendezéseinek állandó üzemképes állapotáról;

c) a közös használatra szolgáló helyiségek állagában, továbbá e helyiségek berendezéseiben keletkezett hibák megszüntetéséről.

(2) Az épülettel, illetőleg a közös használatra szolgáló helyiségekkel és területtel összefüggő - az (1) bekezdésben nem említett - egyéb kötelezettségek teljesítésére a felek megállapodása az irányadó.

(3) A feleknek meg kell állapodniuk abban is, hogy a bérlő a bérbeadótól átvállalt kötelezettség teljesítése esetén milyen mértékű lakbérmérséklésre tarthat igényt.

11. § (1) A bérbeadó a 10. § (1) bekezdésében meghatározott kötelezettségét:

a) életveszélyt okozó, továbbá az épület állagát veszélyeztető vagy a lakás, illetőleg a szomszédos lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek rendeltetésszerű használatát ténylegesen akadályozó (a továbbiakban együtt: azonnali beavatkozást igénylő) hibák esetében haladéktalanul;

b) azonnali beavatkozást nem igénylő hibák esetében pedig általában az épület karbantartásával vagy felújításával összefüggésben

köteles teljesíteni.

(2) A bérlő az igazolt költségének egy összegben való megtérítését igényelheti a bérbeadótól, ha helyette azonnali beavatkozást igénylő munkát végzett, feltéve, hogy az a másik félnek méltánytalan megterhelést nem okoz.

A fenti tényeket alapul véve nem indokolt a 8.000Ft visszatartása gázkészülék szervizdíja gyanánt!

Ha elfogadják a felszólításomat, akkor abban az esetben a következő bankszámlára fizessék be a 8.000Ft, azaz nyolc-ezer forintot. Ezzel igazolni tudják, hogy részemre visszaadták maradéktalanul a kauciót.

Bankszámlaszámom: ...........................

Bankom Neve: ............................

Számla tulajdonos: .....................

Miután ezt a levelet megkapták 8 napot fogok várni, majd azt követően megteszem a további lépéseket.

Bízva a békés megegyezésben további szép napot.

Tisztelettel:..............

2011. aug. 5. 09:25
 27/30 anonim ***** válasza:
Nagyon jó vagy! Szurkolok! Egy BÉRBEADÓ!!!!!
2011. aug. 10. 08:13
 28/30 A kérdező kommentje:
Sajnos nem kaptam meg a 8000Ft-ot, ezért tegnap benyújtottam a közjegyzőnél a fizetési meghagyás kérelmemet. Ha erre sem fizet akkor az Apeh-ot is meg fogom keresni. Ha Neki 8000Ft ennyit ér akkor hát legyen.
2011. aug. 18. 09:39
 29/30 anonim válasza:
Hasonló cipőben járok sajnos. Megírod, mi lett végül?
2011. okt. 27. 21:53
 30/30 A kérdező kommentje:

Jó hírek!

Megjött a papíros kb 2 hete a közjegyzői kamarától, hogy jogerőre emelkedett a dolog.Pénteki nap felhívtam a közjegyzőt, hogy akkor most hogyan tovább. Azt mondta, hogy várjak még a végrehajtóval, mert bent voltak a főbérlőék Nála és mondták, hogy kifizetik a 8+5 Ft-ot.

Hétfői nappal a pénz a számlámon volt.

Hosszas utána járás után végül is meglett a pénzem.

Remélem másokat a jövőben nem akar átvágni!És tegye össze a kezét, hogy nem jelentettem be az Apeh-nál!

2011. okt. 30. 12:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!