Albérlői kötelezettség?
Tegnap voltam elszámoláson.Albérlet plusz rezsi 59ezer volt.
Felhoztak nekem valami 3 évvel ezelőtti gázcirkó javítást ami 8000 ezer volt, illetve nem lett 100%-an megjavítva jöttek azzal, hogy hívjam ki a szerelőt és csináltassam meg.Továbbá a festés is költség.Gyakorlatilag egy forintot nem kaptam vissza. Előbb hívtam a jegyzőt azt mondták Ő nem tud segíteni, mert nem az ő hatásköre. 31 ezer forinttal megvagyok lopva! Hova tudok fordulni? Az apeh-ot felhívom.
Igazán nem is tudom, hogyan lehetne segíteni.
Ha lett volna egy irott szerződés, azzal nyugodtan "kereskedhettél" volna. De így még csak tippem sincs, hogy mit csinálj. Még szerencse, hogy a kaucióról van papír, arról pedig nincs, hogy visszavetted volna. Tehát jogilag ők még mindig tartoznak Neked. A kaucióból pedig nem lehet akármit - és főleg nem mondvacsinált dolgokat - levonni, pláne nem a festést. Ráadásul nekik erről semmiféle papíruszuk nincsen, csak hajtogatják a magukét.
Mást nem nagyon tudsz tenni, minthogy kérdezd meg az APEH-ot, vagy egy ügyvédet erről, ilyenkor hogyan tudnád érvényesíteni jogos követelésed.
Tegnap beszéltem egy ügyvéddel.Tanácsolta, hogy írjak Nekik egy felszólítás amit ajánlott levélként adjak fel"
Kedves ...... Istvánné és ...... István!
Tárgy: Felszólítás hátramaradó kaució 30.000Ft, azaz harminc-ezer forint megfizetéséről!
Miután ügyvéddel beszéltem mondta, hogy hivatalos eljárás előtt még egyszer beszéljek Magukkal a fent maradó 30.000Ft kaució miatt.
Mivel nekem dokumentumom van arról, hogy Önöknek átadtam 90.000Ft kauciót, viszont a visszaadásról nem írtam alá semmit, mivel nem kaptam vissza semmit, ezért ez jogi utón követelhető.
Továbbá nem indokolja semmi a maradék kaució visszatartást.
Ha elfogadják a felszólításomat, akkor abban az esetben a következő bankszámlára fizessék be a 30.000Ft, azaz harminc-ezer forintot. Ezzel igazolni tudják, hogy részemre visszaadták a maradék kauciót.
Bankszámlaszámom: ..........................
Bankom Neve: ....................
Számla tulajdonos: ....................
Miután ezt a levelet megkapták 8 napot fogok várni, majd azt követően megteszem a további lépéseket.(Az APEH-ot is bevonom az eljárásba!)
Bízva a békés megegyezésben további szép napot.
Tisztelettel: ......................
"
Ha 8 napon belül nem történik semmi akkor menjek be a közjegyzőhöz és készíttessek fizetési meghagyást. Igaz, hogy így még nekem kell fizetni az illetéket de így már ennyivel nő a követelt összeg.
Kíváncsi leszek mi lesz a vége.
Írtam megint levelet a főbérlőnek a fent maradó 8000Ft-ról
:
"
Kedves ........... és ..............!
Tárgy: Felszólítás hátramaradó kaució 8.000Ft, azaz nyolc-ezer forint megfizetéséről!
Miután ügyvéddel ismételten egyeztettem a fent maradó nyolc ezer forint kaucióról, ezért írok Önöknek.
Hivatkozva a 1993. évi LXXVIII. Törvény II. fejezet 10§ és 11§-ra , amely a következők:
10. § (1) A bérbeadó köteles gondoskodni
a) az épület karbantartásáról;
b) az épület központi berendezéseinek állandó üzemképes állapotáról;
c) a közös használatra szolgáló helyiségek állagában, továbbá e helyiségek berendezéseiben keletkezett hibák megszüntetéséről.
(2) Az épülettel, illetőleg a közös használatra szolgáló helyiségekkel és területtel összefüggő - az (1) bekezdésben nem említett - egyéb kötelezettségek teljesítésére a felek megállapodása az irányadó.
(3) A feleknek meg kell állapodniuk abban is, hogy a bérlő a bérbeadótól átvállalt kötelezettség teljesítése esetén milyen mértékű lakbérmérséklésre tarthat igényt.
11. § (1) A bérbeadó a 10. § (1) bekezdésében meghatározott kötelezettségét:
a) életveszélyt okozó, továbbá az épület állagát veszélyeztető vagy a lakás, illetőleg a szomszédos lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek rendeltetésszerű használatát ténylegesen akadályozó (a továbbiakban együtt: azonnali beavatkozást igénylő) hibák esetében haladéktalanul;
b) azonnali beavatkozást nem igénylő hibák esetében pedig általában az épület karbantartásával vagy felújításával összefüggésben
köteles teljesíteni.
(2) A bérlő az igazolt költségének egy összegben való megtérítését igényelheti a bérbeadótól, ha helyette azonnali beavatkozást igénylő munkát végzett, feltéve, hogy az a másik félnek méltánytalan megterhelést nem okoz.
A fenti tényeket alapul véve nem indokolt a 8.000Ft visszatartása gázkészülék szervizdíja gyanánt!
Ha elfogadják a felszólításomat, akkor abban az esetben a következő bankszámlára fizessék be a 8.000Ft, azaz nyolc-ezer forintot. Ezzel igazolni tudják, hogy részemre visszaadták maradéktalanul a kauciót.
Bankszámlaszámom: ...........................
Bankom Neve: ............................
Számla tulajdonos: .....................
Miután ezt a levelet megkapták 8 napot fogok várni, majd azt követően megteszem a további lépéseket.
Bízva a békés megegyezésben további szép napot.
Tisztelettel:..............
Jó hírek!
Megjött a papíros kb 2 hete a közjegyzői kamarától, hogy jogerőre emelkedett a dolog.Pénteki nap felhívtam a közjegyzőt, hogy akkor most hogyan tovább. Azt mondta, hogy várjak még a végrehajtóval, mert bent voltak a főbérlőék Nála és mondták, hogy kifizetik a 8+5 Ft-ot.
Hétfői nappal a pénz a számlámon volt.
Hosszas utána járás után végül is meglett a pénzem.
Remélem másokat a jövőben nem akar átvágni!És tegye össze a kezét, hogy nem jelentettem be az Apeh-nál!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!