Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Albérlői kötelezettség?

Albérlői kötelezettség?

Figyelt kérdés
8 év után jeleztem a főbérlőmnek, hogy elmegyek az albérletből. Szerződést nem írtunk csak a kaucióként lerakott pénzről van papír. A főbérlő állítja, hogy nekem kimeszelve kell visszaadnom a lakást. Ennek így kell lennie? Semmilyen szerződésünk nincs.Levonhatja a kaucióból a festés költségét?Kijelentette, hogy az albérlet után nem adózik, mert nyugdíjas és az ő és a felesége nyugdíja nem haladja meg a 150 ezer forintot, ezért nem kell adózniuk. Ha bejelentem engem érhet kár belőle az apeh felől?
2011. júl. 7. 10:28
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
Nagyon nem bírom az ilyet, 8 évig nem fájt. Ha akkor nem 70 ezret, hanem 96 ezret kell fizetned, akkor te könyörögtél volna,hogy ne adjon számlát, ugye?
2011. júl. 7. 11:58
 12/30 A kérdező kommentje:
Nekem nem volt szükségem a számlára. Nekem nem kötelességem utána járni, hogy adózik vagy sem. Ha 96 ezerért adta volna akkor nem vettem volna ki. Így utólag, hogy kiderült nem adózik, akkor ne fájjon már neki, hogy nem festek ki.Egyébként kb: 30 ezrem maradhat nála amit már nyolc éve gyakorlatilag elköltöttem.
2011. júl. 7. 13:00
 13/30 anonim ***** válasza:
74%

Kérdező, én teljesen ellentétes véleményen vagyok, mint az előző hozzászólók, ráadásul mi is adunk ki lakást (tehát főbérlő is vagyok).

Alapfelállásban az van, amiben megállapodtatok. Ha nem írtatok szerződést és nem beszéltétek meg beköltözéskor, hogy ki fogtok festeni, akkor nem kell. A kaució pedig visszajár.

Mivel a kaució már nála van, ő (gyakorlatilag) megteheti, hogy nem adja vissza. Mint ahogy te is, hogy nem fizeted ki az utolsó bérleti díjat. Egyik sem jogos, de mindkettő egy lehetőség.

2011. júl. 7. 18:51
 14/30 anonim ***** válasza:
Mond meg neki, hogyha nem akarja hogy még nagyobb kár legyen a lakásában, akkor sürgősen visszaadja azt a kauciót, és ráadásul nem fogod akkor cserébe feljelenteni a hangfelvétellel a számlák miatt sem.
2011. júl. 8. 08:37
 15/30 A kérdező kommentje:
Én nem akarok úgy elválni tőlük, hogy mind a ketten köpködjük egymást. 8 éven át időben becsületesen kifizettem minden ha valami elromlott megjavítottam nekik segítettem ha kellett valamiben. Akkor most utólag ne akarjon már festetni velünk. számításaim szerint az utolsó albérleti díj plusz a rezsi 60 ezer lesz a fent maradó 30 ezer pedig pont futná a költözést. Szóval rosszul esne nagyon az a 30 ezer ha nem adná ide. Konkrét dolog nincs ami miatt nem kellene vissza adnia.
2011. júl. 8. 10:09
 16/30 anonim ***** válasza:
81%
Pedig fel kell venned a kesztyűt, ha ilyen, mert te járod meg.
2011. júl. 8. 12:07
 17/30 anonim ***** válasza:

A "főbérlős" illetőnek adok igazat, márpedig azért, mert neki van igaza.

Az alapfelállás az, amiben megállapodtatok. Sajnos ebben az esetben nem írásban. Nem vagy köteles kifesteni, csak az eredeti állapotának MEGFELELŐEN visszaszolgáltatni a lakást. Eredeti állapotban úgy sem tudod, hiszen ilyen nincs. Csak annak megfelelően, tehát használható állapotban, az üveg legyen benne az ablakban, a vezetékek a falban, stb.

A kaució pedig alapból nem felújításra szolgál, hanem károkozás esetén, vagy elmaradt kiadások esetén abból rendezik a dolgokat. Ha nem fedezi a kár összegét, akkor a főbérlő - megegyezés hiányában - jogi útra terelheti a dolgot, persze ha van róla "passzus".

Van olyan lehetőség, hogy bírósági herce-hurca nélkül, a jegyző bevonásával rendezzétek ezt a dolgot. Elmész, elmondod, hogy adták kauciót, van róla írás, de szó sincs benne festésről, egyebekről. A jegyző is így fog dönteni. Felszólítja a főbérlőt a kaució visszaadására, hátha ez meghozza a megoldást.

Ezt egyébként úgy írtam le, hogy én is adok ki lakást, és megegyezés hiányában soha nem vártam el, hogy tisztasági festést rendezzenek nekem. A lakás ilyen jellegű karbantartása, fenntartása az én dolgom ugyanis. Maximum megegyezhetek az albérlővel, hogy kevesebbet kérek havonta, de 4 évente fessen már ki, vagy legalább egyszer, amikor távozik.

2011. júl. 14. 12:49
 18/30 anonim ***** válasza:
Nem vagy kötelese, max ha benne lenne a szerződésben. de mivel nicns szerződés...
2011. júl. 15. 16:50
 19/30 anonim ***** válasza:
A többieknek meg: önkormányzati lakást ugy adnak vissza az emberek, hogy még a lámpát is leszerelik, pedig ott szerződés van, még se hajtja be az önkormányzat....
2011. júl. 15. 16:55
 20/30 A kérdező kommentje:
Sziasztok. Pénteken kiköltöztem, hétfőn megyek végelszámolásra. Majd jelentkezem, hogy mi lett a vége.
2011. júl. 17. 05:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!