Albérlői kötelezettség?
Kérdező, én teljesen ellentétes véleményen vagyok, mint az előző hozzászólók, ráadásul mi is adunk ki lakást (tehát főbérlő is vagyok).
Alapfelállásban az van, amiben megállapodtatok. Ha nem írtatok szerződést és nem beszéltétek meg beköltözéskor, hogy ki fogtok festeni, akkor nem kell. A kaució pedig visszajár.
Mivel a kaució már nála van, ő (gyakorlatilag) megteheti, hogy nem adja vissza. Mint ahogy te is, hogy nem fizeted ki az utolsó bérleti díjat. Egyik sem jogos, de mindkettő egy lehetőség.
A "főbérlős" illetőnek adok igazat, márpedig azért, mert neki van igaza.
Az alapfelállás az, amiben megállapodtatok. Sajnos ebben az esetben nem írásban. Nem vagy köteles kifesteni, csak az eredeti állapotának MEGFELELŐEN visszaszolgáltatni a lakást. Eredeti állapotban úgy sem tudod, hiszen ilyen nincs. Csak annak megfelelően, tehát használható állapotban, az üveg legyen benne az ablakban, a vezetékek a falban, stb.
A kaució pedig alapból nem felújításra szolgál, hanem károkozás esetén, vagy elmaradt kiadások esetén abból rendezik a dolgokat. Ha nem fedezi a kár összegét, akkor a főbérlő - megegyezés hiányában - jogi útra terelheti a dolgot, persze ha van róla "passzus".
Van olyan lehetőség, hogy bírósági herce-hurca nélkül, a jegyző bevonásával rendezzétek ezt a dolgot. Elmész, elmondod, hogy adták kauciót, van róla írás, de szó sincs benne festésről, egyebekről. A jegyző is így fog dönteni. Felszólítja a főbérlőt a kaució visszaadására, hátha ez meghozza a megoldást.
Ezt egyébként úgy írtam le, hogy én is adok ki lakást, és megegyezés hiányában soha nem vártam el, hogy tisztasági festést rendezzenek nekem. A lakás ilyen jellegű karbantartása, fenntartása az én dolgom ugyanis. Maximum megegyezhetek az albérlővel, hogy kevesebbet kérek havonta, de 4 évente fessen már ki, vagy legalább egyszer, amikor távozik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!