Diákmunka adózásával kapcsolatban lenne pár kérdésem! (? )
500 Forintos az órabérem (adó nélkül) napi 8 órát dolgozom, heti 5 napban. Ma volt az elszámolás, és szokatlanul furcsának találtam hogy milyen keveset kapok. Eddigi munkám összeszámolva:
500Ft*(9nap*8óra)=500Ft*72ledolgozott óra=36000Ft lenne. Én körülbelül 29.000 Forintot kaptam. A munkabéremből hány százalék adót vonnak le? Illetve hogy megy az adózás?
Ha munkaviszonyban állsz, akkor a következőket vonják, ha 36000 Ft a bruttó bér:
16 % szja: 7315 Ft
adójóváírás: 7315 Ft, így az szja 0 Ft.
nyugdíjjárulék(10%): 3600 Ft,
egbizt. és munkaerőpiaci járulék (7,5%):2700 Ft
Nettó bér: 29700 Ft.
Attól, hogy diákmunka, ha munkaviszonyból származik, ugyanúgy adózik, mint más bérjövedelem.
Elvileg pont csak adót kell fizetned, de mivel diákként általában minimálbér alatt keresel, az nem adóköteles.
Nyugdíjat viszont nem vonhatnak elvileg, a diákmunka nem számít bele a szolgálati időbe sem.
TB-t meg azért nem, mert azt az állam állja.
Egyedül a diákszövetkezetnek kell egy adott összeget utalni, amiért intézik a munkavállaló ügyeit, de azt meg nem a bérből szokás levonni.
Nem igaz, hogy nem adóköteles. Számítanak utána szja-t, be is kell vallani, csak az adójóváírás miatt lesz 0 Ft a levont szja.
Azt sem lehet kijelenteni, hogy "Nyugdíjat viszont nem vonhatnak", mert ez attól függ, milyen jogviszonyban dolgozik a diák.
Az utolsónak teljesen igaza van. Az, hogy mit vonnak és mi után, kizárólag attól függ, hogy a diák milyen jogviszonyban végez munkát az adott foglalkoztatónál/munkáltatónál.
A kereset adóköteles, maximum az adóalap- vagy adókedvezmények miatt lesz a fizetendő adó/adóelőleg 0 Ft.
Munkaviszonynál kell vonni a járulékokat is, ezáltal biztosított lesz a diák. Az megint már, hogy valaki a szakmai gyakorlatát szerzi meg, vagy az iskola köt egy szerződést a céggel, hogy nyáron foglalkoztatja a diákjait. Ebben az esetben megint más a helyzet, mások a levonandó terhek is.
Tehát mindig a "jogviszony" határozza meg ezt a dolgot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!