Hova/kinek kell fizetni, utalni TB-t pályakezdőként?
Júniusban államvizsgáztam, és ha jól emlékszem 2011. jún. 31-én lejár a jogviszonyom így júliusba már nem fogja senki se fizetni a TB-met, meg semmi mást. A kérdésem az, hogy addig, amíg el nem helyezkedek, addig hogyan kell ezt a dolgot intézni?
Automatikusan fogják tudni ott fent, hogy megszűnt a jogviszony, és küldik a számlát?
Vagy be kell jelentenem? Hova? Milyen papírt vigyek?
Ha be kell jelentenem, akkor majd azt is be kell jelentenem később, hogy elhelyezkedtem, vagy automatikusan átveszi a munkaadó, amint bejelent?
Ügyfélkapun keresztül lehet intézni?
Esetleg van valami, aminek a TB-n kívül még utána kéne néznem pályakezdőként?
(Nem akarom, hogy ilyen „nem tudtam róla” dolgok miatt büntetgessenek majd. Kerestem a neten, de nem igazán találtam, vagy amit találtam is már egy-két éves, a törvények szoktak változni...)
Ha nappalis voltál, akkor a diákigazolványra való jogosultságod végéig (okt.31-ig) jogosult vagy az egészségügyi ellátásokra, plusz még 45 napig passzív jogon. Azaz december 15-ig "él" a TBd. [link]
Ha addig sem tudsz elhelyezkedni, vagy nem leszel más jogon jogosult az ellátásokra, akkor vagy magad után fizetsz (az APEH hoz kell bejelentkezni eü.szolg.járulék fizetésre a 11T1011 nyomtatványon: [link] Ügyfélkapun keresztül is beküldhető.
Ha szociális és vagyoni helyzeted alapján rászorult vagy, akkor kérelmedre a helyi önkormányzat rendezi a TBd.
Ha munkaviszonyt létesítesz, akkor a munkáltató bejelent és az APEH törli a további fizetési kötelezettséged (ha addig fizetned kell magad után)
Érdemes regisztráltatnod magad a munkaügyi központban.
Start kártyát csak akkor válts ki, ha biztos hogy lesz munkaviszonyod.
Csak annyival egészíteném ki az előttem szólókat, hogy havi 5100 forintot kell fizetned átutalással vagy csekken, amit az APEH-tól kérhetsz a 06 40 424242-es számon. A pénzt mindig utólag a következő hónap 12-ig kell befizetni/átutalni. Arra fel kell azonban készülnöd, hogy az orvos még kb 1-1,5 hónapig nem fogja látni, hogy te fizeted az eü. szolgáltatási járulékot és lehet a vizsgálatnál azt mondja nem vagy biztosítva. Ezzel nem kell foglalkozni, sajnos a bürokrácia lassú. Neki el kell látnia mindenképp, bár ilyenkor jelentenie kell az APEH-nak, hogy valaki jogosulatlanul vett igénybe eü ellátást, de te biztonságban vagy mer fizeted, így az APEH majd visszaszól neki, hogy nyugi.
Ha pedig munkaviszonyt létesítesz nem kell kijelentkezned, ezt majd a munkáltatódnak kell megtennie. Ez egyfajta biztosíték is, hogy be vagy-e jelentve. Ha az apeh elkezd felszólítgatni, hogy nem fizetsz, az gyanús, hogy a munkáltató nem jelentett be. Ha nem munkaviszonyt létesítesz, hanem más miatt leszel biztosítva pl. gyed/bocs, nem tudom milyen nemű vagy/ akkor viszont ki kell jelentkezned a 11T1011-es nyomtatványon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!