Megbízási szerződés alapján kapott megbízási díjból vonnak járulékot és adót?
Ha valaki munkanélkülin van és a megbízási díjat kapna, de nem veszi fel, amíg munkanélküli az is tilos? Összetalálkozhat valahol a járadék és a megbízási díj? Gondolok én itt a járulékok levonására, mert 2 helyről vonják...
Hűha, remélem érthető amit kérdezek!
Hogy vonnak-e adót és járulékot az sok mindentől függ egy megbízási jogviszony esetén. Adózás szempontjából adóköteles tevékenységnek számít, tehát adott esetben vonnak adót/adóelőleget belőle. Járulékot már nem biztos. Az a megbízási díj nagyságától (összegétől) függ.
Egyébként munkanélküli járadék folyósításának ideje alatt semmilyen jellegű munkavégzésre irányuló jogviszonyod nem lehet. Ha mégis, akkor szüneteltetni kell a munkanélküli járadékot arra az időszakra. Ellenkező esetben gondok adódhatnak. Ha csak adót vonnak a megbízási díj után, akkor elméletileg nem tud összefutni a két dolog, de ha már járulékköteles is, akkor igen.
Még azt nem tudom, hogy a megbízási jogviszonnyal foglalkoztatottat be kell-e jelentenie a foglalkoztatónak az adóhatóság felé, vagy sem. Ha igen, akkor viszont járulékfizetés nélkül is össze tud futni a két dolog. Mivel jelenti a munkaügyi központ is és a foglalkoztató is ugyanarra az időszakra a magánszemélyt.
Ha az egy napra eső jövedelmed eléri a tárgyhó első napján érvényes minimálbér 30%-nak a harmincad részét, akkor biztosított vagy.Tehát adó és járulékkötelezettség áll fenn.Ha nem vagy biztosított, akkor szja-t vonnak a bérből, a foglalkoztató meg EHO-t fizet utána.
Szóval ha nem vagy biztosított, akkor szerintem jár neked a munkanélküli segély.Bár ebben azért nem vagyok biztos.Kérdezd meg Őket és mond el nekünk is.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!