Mikor kell az EVA-t fizetni, és hány százalékot?
Nem jól tudod. A tárgynegyedévet követő hó 12-éig kell megfizetni az első három negyedévre az adóelőleget.
Ha a számviteli tv. hatálya alá tartozol, a tárgyévet követő május 31. a bevallás határideje, és a különbözet megfizetése.
Febr.25. akkor, ha nem tartozol a számviteli tv. hatálya alá.
Mértéke 30%.
Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló tv-ben tudsz utánanézni.
Mitől függ, vagy honnan tudom megnézni, hogy egy cég a számviteli tv. alá tartozik-e vagy sem?
Tehát ebben az évben a negyedéves adóelőlegek befizetési határideje április 12, július 12, október 12? Jól értelmezem?
Attól függ, hogy kettős könyvvitelt vezet-e, Ha igen, akkor a számviteli tv. hatálya alá tartozik.
Ha bevételi nyilvántartást vezet, akkor nem tartozik.
Igen, ezek az előlegfizetési határidők.
Ha minden negyedévben befizetem az adóelőleget, ami gyakorlatilag az adott negyedévre vonatkozó 30%-os adóösszeg ugye, az utolsó negyedévit is január 12-ig (október; november és december), akkor május 31-ig mit kell megfizetni? Ezt nem értem, vagy nem látom át... :S
Az eddigi válaszokat köszönöm, hasznosak, nem vagyok könyvelő így az EVA törvényt nem tudom megfelelően értelmezni, itt pedig emészthető szövegezéssel kapok választ :)
"Ha minden negyedévben befizetem az adóelőleget, ami gyakorlatilag az adott negyedévre vonatkozó 30%-os adóösszeg ugye"
Hát az EVA előleg megállapítása nem ilyen egyszerű...
Függ attól, hogy bevételi nyilvántartást vezet a vállalkozás vagy kettős könyvvitelt. Mert az egyiknél a kifizetés számít, a másiknál a számla teljesítésének időpontja, illetve, ha nem fizetik ki a számlát 30 napon belül (utalásosra gondolok), akkor azt is be kell venni az előlegbe. És azért sem mindegy, hogy hogy vezeti a könyveit a vállalkozás mert, az egyiknél a számla keltét kell nézni a 30 nap kiszámításánál, a másiknál a teljesítés időpontját.
Előleg: három negyedév után kell fizetni, Nincs jan.12-i előleg. Február 25-én vagy május 31-én van az elszámolás a bevallásban, amikor meg kell állapítani az éves eva-t, levonni az előleget, és a különbözetet befizetni.
Ez a feltöltési kötelezettség, amikor a várható adót fel kell tölteni annak 90%-áig év végén.
Ilyen mélységekbe már nem akartam belemenni.
Csak azt nem értem, hogy a fenébe nem volt büntetés... Mindegy, úgy látom ezt nem fogom megérteni soha :D
Köszönöm a válaszokat! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!