Ha külföldön (EU-n belül) dolgoztam és ezt az időt el szeretném ismertetni Magyarországon, mint biztosított időt (úgy tudom, hogyha eu-n belül van ilyen egyezmény), akkor azt hogy tehetem meg?
Szia!
Csak találgatok, egészségbiztosításra gondolsz?
Ha igen akkor ez a válaszom:
Az OEP fog tudni neked biztosat mondani, hívd fel őket.
Európai Uniós egészségbiztosítási ügyek telefonos ügyfélfogadási ideje:
Hétfő – Csütörtök: 8.00-16.00 óráig
Péntek: 8.00-12.00 óráig
Ez az OEP Contakt Centerének menütérképe, neked a 3-as menüpont kell, kérj rögtön ügyintézőt, a doksiban ott a telefonszám is (ahol nincs feltüntetve, ott 1-es a körzetszám):
Viszont ha EU-n belül dolgoztál, és volt kinn biztosításod, akkor az itthonit előtte le kellett volna mondani, már ha itthon is fizetted a TB-t, mert EU-n belül dupla biztosítás nem lehet. Bár a kérdésedből azt sejtem, hogy itthon nem fizetted, és talán emiatt szeretnéd a kintit figyelembe vetetni.
Viszont ha kinn kötsz biztosítást, azt is 15 napon belül be kellett volna jelentened az OEP felé, erre van az E-104-es nyomtatvány:
"Ha a Közösségi rendelet hatálya alá tartozó személy TAJ számmal
rendelkezik, köteles a külföl-dön létrejött biztosítását és annak
megszűnését 15 napon belül bejelenteni az egészségbiztosító-nak."
A bejelentést a magyarországi lakóhelye szerinti egészségbiztosítási
pénztárnál szíveskedjék megtenni az erre a célra rendszeresített
formanyomtatványon, amely az OEP honlapjáról (www.oep.hu) letölthető.
A bejelentés elmulasztása mulasztási bírság kirovását vonhatja maga
után."
Angliában csak az NI-t kell fizetni, az olyan, mint itthon a TB. Az előzőre reflektálva: én nem mondtam le itthon semmit, ezt a két biztosító elintézte egymás között.
Remélem, azóta már megoldódott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!