A visszafizetendő adójóváírás nem a gyermektartás alapja?
Bocsánat, de ezt az összeget (adót) nem végrehajtják, hanem év végén rendezik, csak most nem önadózóként, hanem a munkáltató által. Tehát a befizetendő adókülönbözetre nem úgy kell nézni, mintha a bíróság, APEH letiltatta volna, hanem csak rendezik. Tehát a havi fizetendő adót megnövelem a rendezendő adó összegével - ennyivel kevesebb lesz a nettó bér - ami után a havi gyerektartás számolva lesz. Ugyanis, ha év közben nem lett volna ez a különbözet, akkor a feleség logikusan nem kapta volna meg a "plusz" gyerektartást. És itt most ez is korrigálva lesz (kellene, hogy legyen) általa.
A végrehajtási törvényt, meg annak levonási sorrendjét most ebbe ne keverjük bele, mert semmi köze hozzá. Az a gyerektartásra vonatkozik csak, nem az adóra.
Viszont, ha a dolgozó maga csinálta volna meg az adóbevallását, akkor ez az összeg nem tudott volna visszajönni, csak bírósági herce-hurca árán.
A könyvelőt nem nagyon értem, hogy mit nem ért ezen, és miért köti az ebet a karóhoz. Én, mint könyvelő egyértelműen korrigálva venném (és eddig is úgy vettem figyelembe) a rendezésnél ezeket a dolgokat. Talán szemellenzős?
Köszönöm ! Ezzel a kommenttel 100% egyetértek!
Írtam kérdést az Apeh-nak, csak abban reménykedem, hogy elég érthetően írtam le a problémámat.
Most várom a válaszukat.
Belegondolni is rossz, hány ilyen hiba lehet az országban, ahol a becsületesen fizető elvált apákat még megkárosítják.
Hiszen ha több százezer lenne a rendezendő adóm, akkor több százezer menne jogtalanul az ex feleségnek!!!
Megjött az Adóhivatal levele a kérdésemre.
A jogosulatlanul felvett adóelőleg befizetendő adó.
Tömörítve ennyi.
Kinyomtattam és elküldtem hivatalos levélben a cégünk bérszámfejtésére.
Várom a választ , illetve a korrekciót.
Akkor nem írtam meg, de a cégünk könyvelőjét nem győzte meg semmi, még az adóhivatal állásfoglalása sem érdekelte.
Szerencsére nem akkora összeg, de az elv az szerintem sérült.
Még egyszer kiemelem, ha százezreket vettem volna fel( jogosulatlan adójóváírás), és kellett volna utólag rendeznem, a könyvelő azt is leszarta volna. És konkrét esetre nincs konkrét törvény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!