Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Mi az eljárásrend akkor, ha...

Mi az eljárásrend akkor, ha nem fizetem be az APEH-nak a visszafizetendő adójóváírást?

Figyelt kérdés
Tavalyi évben - a férjem játékgép-szenvedélye miatti súlyos pénzhiány következtében - kivettem a majd csak öt év múlva lejáró biztosításomat. Ez után 59.160,- Ft-ot kell visszafizetnem az APEH-nak. A férjem jelenleg külföldön dolgozik (vagy nem, ezt sem tudom, hogy ott mit csinál), de pénzt nem igazán küld haza. Az adó megfizetését 4 hónapra kértem, de jelenleg is úgy állok anyagilag, hogy örülök annak, ha a rezsit kit tudom fizetni (általában azt is már felszólításkor). Szóval úgy tűnik, hogy már az első részletet sem fogom tudni befizetni 20-áig, vagyis holnap. Mit fog ilyenkor lépni a hatóság? Azt tudom, hogy ilyen esetben elesek a kedvezménytől és egy összegben kell befizetnem az adótartozást. De mi lesz akkor, ha egyáltalán nem fogom tudni kifizetni még az erre felszólító határozat ellenére sem? Börtönbe kerülök a "drágám" miatt? Vagy végrehajtót küldenek? Vagy mi ilyenkor az eljárás? Köszönöm mindenkinek a segítő választ (nem a ledorongolást)!
2011. jún. 19. 22:42
 1/10 anonim ***** válasza:
88%

Börtönbe nem fogsz kerülni,mert nincs adósságbörtöne.

Ha nem fizetetted be a pénzt,akkor rögtön elveszted a részletfizetési kérelmedet,és egy összegben fogják követelni a pénzt tőled.

Ha nem tudsz fizetni akkor többszöri felszólítás után előbb megpróbálja a bankszámládról levenni a pénzt ahová a havi munkabéred megy.HA nincs a számládon pénz akkor az apeh a saját végrehajtójának átadja az ügyet,és onnantól kezdve ha nem tudsz velük megegyezni a pénzről,kimegy a végrehajtó az állandó lakcímedre.Akkor az értéknek megfelelően mindent visznek ami értékesíthető.Elsősorban lakásra vagy autóra teszik rá a kezüket.

Azt is jó ha tudod,hogy 20-tól ha nem fizeted,már ketyeg a késedelmi kamat pótlékod.Jóval több tartozásod lesz mint amennyi most van..

2011. jún. 19. 22:49
 2/10 anonim ***** válasza:
zárolják a bankszámládat
2011. jún. 19. 22:58
 3/10 anonim ***** válasza:

Lakást, autót nem fog lefoglalni ebben az eseben mivel nagyságrendileg kisebb a tartozásod. Nem életszerű ekkora "biztosíték" egy tartozásra. Ellenben elektronikai illetve elektromos eszközöket, bútort, stb. igen. Kb. a forgalmi értékének 30 %-ban számol vele mint értkesíthető eszköz. Ezeket nem adhatod el, nem rongálhatod meg, nem szállíthatod el, stb. Elvinni akkor viszi ha a megállapodás alapján továbbra sem tudsz fizetni.

Egyébként egyetértek az elsővel.

Ha fizetési hajlandóságot mutatsz az APEH felé még ha egy kis összegben is, azt pozítív dolognak veszik. Ha ismerteted a hátteret szerintm meg lehet velük egyezni.

2011. jún. 20. 07:20
 4/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a gyors válaszokat, nagyon rendesek vagytok! Ma délelőtt hívott a férjem és elmondtam neki a nem fizetés következményeit. Mindent, amit leírtatok. Erre beijedt és ígérte, hogy 1-2 napon belül küld pénzt, így akkor pár napon belül ki tudom fizetni az első részletet. Mi van akkor, ha a részletfizetéssel kések néhány napot? Ekkor is a fentiek érvényesek, vagy ez még nem baj?
2011. jún. 20. 16:23
 5/10 anonim ***** válasza:

első vagyok.

Ahány napot késel a fizetési határidőn túl annyi napra felszámolnak neked késedelmi díjat.Ha 1 hétig nem fizeted be,akkor 1 heti késedelmi díjat felszámolnak.Persze fogsz levelet is kapni,amiben felhívják a figyelmedet,hogy nem rendezted a törlesztőrészletet és el fogod veszíteni a kérelmedet.Ebben az esetben gyorsan válaszolj nekik,hogy már rendezted,és szándékodban áll ezentúl határidőre fizetni.Az első ilyen "hibát" még elnézik..De akkor tényleg fizesd ki (sajnos a kamatokat is rád verik,és azt is rendezni kell)

2011. jún. 20. 16:51
 6/10 anonim ***** válasza:

Jó esetben nem számolnak fel késpótlékot, mert nem is veszik észre, hogy késtél.

Hivatalosan ha késel a fizetéssel, visszarendezik a határozatodat, és utána egy összegben kérik, de amíg él a kedvezmény, addig késpótlékot nem számítanak fel.

Mivel befizeted, nem fognak foglalkozni a késéssel, mert egyrészt kicsi az összeg, másrészt rövid a részlet.

APEH végrehajtási osztályán dolgozom:)

2011. jún. 21. 13:38
 7/10 anonim ***** válasza:

ma 13:38

Érdekes,én csak pár napot késtem mégis rám verték a késedelmi díjat.A nővérem is az apehnál dolgozik,és ő is azt mondta,hogy jogosan fizetek késedelmi díjat mert megvan a határidő a befizetésre.Azt meg,hogy nem veszik észre egy hatalmas hülyeség,hiszen a rendszerben megvan adva a fizetési határidő.Ha azon a napon nem ér be,már ketyeg is az óra a késedelmi pótlékkal..:)

Nem valami jó apehos vagy...és gondolkodhatnál.

Lehet,hogy 1embernél a késedelmi pótlék pár száz forint,talán 1000 forint,de ha csak 1 millióan nem fizetik időben az már nagyon szép késedelmi pótlék lenne,ha egybe vennék..Ilyen hülyeséget az apeh sem csinál,hogy nem veszi figyelembe..Én pár éve 100 forint apeh elmaradásról is kaptam számlát.:)

2011. jún. 21. 16:07
 8/10 anonim ***** válasza:

Ha valakinek él a részletfizetési megállapodása, akkor a részlet első napjától kezdve él a pótlékmentesség is.

Ilyenkor a rendszer csak akkor számol pótlékot, ha visszarendezik a határozatot.

Tök jó, hogy engem szólsz le, miközben lövésed sincs arról, hogyan megy ez, de mindegy.

Más, ha valaki esedékességkor nem fizet, mert arra automatikusan ketyeg a pótlék, de ez nem egyenlő azzal, amikor valaki fizetési kedvezményt kap.

Nem mellesleg én teljesen jó vagyok a munkámban, köszönöm szépen, de nyilván te sokkal jobban értesz hozzá, hiszen már megbüntettek késlekedésért.

Gratulálok neked, őszintén:D

2011. jún. 21. 17:20
 9/10 anonim ***** válasza:

Ja, és az, hogy a nővéred APEH-nál (NAV-nál) dolgozik, még nem jelenti feltétlenül azt, hogy ehhez a területhez is ért. Tudod, a NAV igen nagy szervezet, igen szerteágazó tevékenységgel - egy ember volt aki az egészet átlátta, és ő nemigen a nővéred, mert férfi.

Nem ártana neked is gondolkodnod..

2011. jún. 21. 17:21
 10/10 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat. A legjobb az lenne, ha be tudnám fizetni időre, de ez sajnos egyik részletre sem garantálható, mert a férjem még kitolásból is lehet, hogy nem fog küldeni annyit. Én gyeden vagyok + van egy középiskola kezdés előtt álló fiam, úgyhogy szerintem lehet, hogy jön a végrehajtó. Mert ugye azt nem mondhatom a NAV-nak, hogy OK, az e havi részletet késéssel, de befizettem, azonban fogalmam sincs arról, hogy a következő hónapok hogyan alakulnak.

Még egyszer mindannyiótoknak köszönöm a tanácsokat.

2011. jún. 21. 23:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!