Mi az eljárásrend akkor, ha nem fizetem be az APEH-nak a visszafizetendő adójóváírást?
Börtönbe nem fogsz kerülni,mert nincs adósságbörtöne.
Ha nem fizetetted be a pénzt,akkor rögtön elveszted a részletfizetési kérelmedet,és egy összegben fogják követelni a pénzt tőled.
Ha nem tudsz fizetni akkor többszöri felszólítás után előbb megpróbálja a bankszámládról levenni a pénzt ahová a havi munkabéred megy.HA nincs a számládon pénz akkor az apeh a saját végrehajtójának átadja az ügyet,és onnantól kezdve ha nem tudsz velük megegyezni a pénzről,kimegy a végrehajtó az állandó lakcímedre.Akkor az értéknek megfelelően mindent visznek ami értékesíthető.Elsősorban lakásra vagy autóra teszik rá a kezüket.
Azt is jó ha tudod,hogy 20-tól ha nem fizeted,már ketyeg a késedelmi kamat pótlékod.Jóval több tartozásod lesz mint amennyi most van..
Lakást, autót nem fog lefoglalni ebben az eseben mivel nagyságrendileg kisebb a tartozásod. Nem életszerű ekkora "biztosíték" egy tartozásra. Ellenben elektronikai illetve elektromos eszközöket, bútort, stb. igen. Kb. a forgalmi értékének 30 %-ban számol vele mint értkesíthető eszköz. Ezeket nem adhatod el, nem rongálhatod meg, nem szállíthatod el, stb. Elvinni akkor viszi ha a megállapodás alapján továbbra sem tudsz fizetni.
Egyébként egyetértek az elsővel.
Ha fizetési hajlandóságot mutatsz az APEH felé még ha egy kis összegben is, azt pozítív dolognak veszik. Ha ismerteted a hátteret szerintm meg lehet velük egyezni.
első vagyok.
Ahány napot késel a fizetési határidőn túl annyi napra felszámolnak neked késedelmi díjat.Ha 1 hétig nem fizeted be,akkor 1 heti késedelmi díjat felszámolnak.Persze fogsz levelet is kapni,amiben felhívják a figyelmedet,hogy nem rendezted a törlesztőrészletet és el fogod veszíteni a kérelmedet.Ebben az esetben gyorsan válaszolj nekik,hogy már rendezted,és szándékodban áll ezentúl határidőre fizetni.Az első ilyen "hibát" még elnézik..De akkor tényleg fizesd ki (sajnos a kamatokat is rád verik,és azt is rendezni kell)
Jó esetben nem számolnak fel késpótlékot, mert nem is veszik észre, hogy késtél.
Hivatalosan ha késel a fizetéssel, visszarendezik a határozatodat, és utána egy összegben kérik, de amíg él a kedvezmény, addig késpótlékot nem számítanak fel.
Mivel befizeted, nem fognak foglalkozni a késéssel, mert egyrészt kicsi az összeg, másrészt rövid a részlet.
APEH végrehajtási osztályán dolgozom:)
ma 13:38
Érdekes,én csak pár napot késtem mégis rám verték a késedelmi díjat.A nővérem is az apehnál dolgozik,és ő is azt mondta,hogy jogosan fizetek késedelmi díjat mert megvan a határidő a befizetésre.Azt meg,hogy nem veszik észre egy hatalmas hülyeség,hiszen a rendszerben megvan adva a fizetési határidő.Ha azon a napon nem ér be,már ketyeg is az óra a késedelmi pótlékkal..:)
Nem valami jó apehos vagy...és gondolkodhatnál.
Lehet,hogy 1embernél a késedelmi pótlék pár száz forint,talán 1000 forint,de ha csak 1 millióan nem fizetik időben az már nagyon szép késedelmi pótlék lenne,ha egybe vennék..Ilyen hülyeséget az apeh sem csinál,hogy nem veszi figyelembe..Én pár éve 100 forint apeh elmaradásról is kaptam számlát.:)
Ha valakinek él a részletfizetési megállapodása, akkor a részlet első napjától kezdve él a pótlékmentesség is.
Ilyenkor a rendszer csak akkor számol pótlékot, ha visszarendezik a határozatot.
Tök jó, hogy engem szólsz le, miközben lövésed sincs arról, hogyan megy ez, de mindegy.
Más, ha valaki esedékességkor nem fizet, mert arra automatikusan ketyeg a pótlék, de ez nem egyenlő azzal, amikor valaki fizetési kedvezményt kap.
Nem mellesleg én teljesen jó vagyok a munkámban, köszönöm szépen, de nyilván te sokkal jobban értesz hozzá, hiszen már megbüntettek késlekedésért.
Gratulálok neked, őszintén:D
Ja, és az, hogy a nővéred APEH-nál (NAV-nál) dolgozik, még nem jelenti feltétlenül azt, hogy ehhez a területhez is ért. Tudod, a NAV igen nagy szervezet, igen szerteágazó tevékenységgel - egy ember volt aki az egészet átlátta, és ő nemigen a nővéred, mert férfi.
Nem ártana neked is gondolkodnod..
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat. A legjobb az lenne, ha be tudnám fizetni időre, de ez sajnos egyik részletre sem garantálható, mert a férjem még kitolásból is lehet, hogy nem fog küldeni annyit. Én gyeden vagyok + van egy középiskola kezdés előtt álló fiam, úgyhogy szerintem lehet, hogy jön a végrehajtó. Mert ugye azt nem mondhatom a NAV-nak, hogy OK, az e havi részletet késéssel, de befizettem, azonban fogalmam sincs arról, hogy a következő hónapok hogyan alakulnak.
Még egyszer mindannyiótoknak köszönöm a tanácsokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!