Lehetséges, hogy levettek 4 órába? Tavaly február óta van bejelentett munkahelyem, minimálbérre vagyok bejelentve. Tavaly december óta vagyok táppénzen, de a táppénzem 1 hónapra épphogy 30000ft.
Szia!
Nem feltétlenül kell a bejelentett órák csökkentésére gondolni.
A táppénzt megállapításánál meg kell határozni, hogy mennyi az egy naptári napra eső jövedelmed.
Ez a következőképpen történik:
Ha megvan az igénylést megelőző(!) naptári évben a 180 biztosítotti napod, akkor az igénylést megelőző (!) naptári évben elért jövedelem alapján kell számítani.
Ha nincs meg az igénylést megelőző naptári évben a 180 napod, akkor a táppénzre való jogosultság kezdő napját megelőző naptól visszafelé – maximum a jogosultság kezdőnapját megelőző naptári év első napjáig – számított 180 naptári napi jövedelemből kell a táppénz összegét kiszámítani.
Ha az igénylést megelőző 2 évben sincs meg a 180 biztosítotti nap, akkor a minimálbér lesz a táppénz alapja. Abban az esetben, ha a szerződés szerinti vagy a tényleges jövedelem a minimálbért nem éri el, a táppénz összegénél a szerződés szerinti jövedelmet kell figyelembe venni.
Most, hogy már meghatároztuk, hogy mennyi az egy naptári napra eső jövedelem, az alábbi %-ok figyelembevételével kell meghatározni a táppénz mértékét.
Ha van folyamatos (max. 30 napos megszakítással) 2 éves biztosítási jogviszonyod, akkor a megállapított naptári napi táppénz 70%-át kapod.
Ha nincs meg ez a 2 év, akkor a 60%-ot kapod. Viszont ha a táppénz ideje alatt ezt a 2 évet eléred, akkor attól a naptól már a 70%-ra leszel jogosult.
Próbáltam érthetően leírni, ha nem sikerül értelmezni, akkor írj.
Valamilyen oknál fogva amíg én is babát vártam és táppénzen voltam a munkáltatóm a min.bér után számolta a táppénzem. Így lehetett,hogy átlag 38-45 ezret kaptam egy-egy hónapban.
Szó sincs arról,hogy változtattak a munkarendeden. Azt nélküled nem tehetik, ha más nem írásban kellene értesítsenek és ha nem fogadod el akkor nem tehetik meg.
Én is arra biztatlak, hogy irány a Munkaügyi Bíróság.
A munkahelyed szerinti illetékes bíróságot keresd meg.
Egyrészt pofátlanság amit veled műveltek, másrészt törvényellenes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!