Adóbevallásban, Tgyás-táppénz-munkai bért hová kell írni?
2010.01.01-2010.08.06-ig munkaviszonyban voltam, ahonnan veszélyeztetett terhesség miatt el kellett mennem táppénzre 2010.08.07-2010.09.20-ig, majd 2010.09.21-től tgyás-on vagyok. Jártam már 2 könyvelőnél és beszéltem már az Apeh - tól 2 emberrel és az egészségbiztosítási pénztártól 1 emberrel. Szinte mindenki mást mondott. Az egyik könyvelő szerint a tgyást és a táppénzt be kell írnom mint más bérjövedelem de nem vontak belőlük adót. A 2. könyvelő azt mondta, hogy mivel nem vontak belőle adót ezért be se vajam. Az egészségbiztosítási pénztárnál lévő hölgy azt mondta, hogy a tgyás nem is adóköteles, a táppénzem meg annyira alacsony volt, hogy nem érte el azt a szintet, hogy adót vonjanak belőle. Az apeh 1. embere szintén azt mondta, hogy a tgyás nem adóköteles tehát azt be se kell írnom, de a táppénzt igen csak azt nem tudja, hogy hova mivel nem vontak belőle adót. Az Apeh második embere azt mondta, hogy mind a kettőt be kell írnom a más bérjövedelembe csak nem érti, hogy miért nem vontak adót. Kérdem én ezek után, hogy csináljam meg az adóbevallásomat? Tudna valaki segíteni? A munkáltatóm által adott 10M30 adatait tudom hova kell beírni, az anyaságit szintén. Már csak a tgyás és táppénz adatait nem tudom.
A táppénzes adatlapomra az van írva, hogy:
Más bérjövedelem: 82360 Ft
Egyéb jogcímen kapott jövedelem: 0 Ft.
Egészségbiztosítási Pénztár, Kirendeltség által levont adóelőleg összege: 0 Ft.
A kifizető által az adóelőleg levonásánál figyelembe vett kedvezmények:
Adóelőleg: 17781 Ft. (Erre azt mondta az APEH-s hölgy, hogy ez az adóelőlegem)
Adójóváírás: 17781 Ft.
A Tgyás-s adatlapomra ezek vannak írva:
Már bérjövedelem: 217795 Ft.
Egyéb jogcímen kapott jövedelem: 0 Ft.
Az összevont adóalapba tartozó jövedelmek 27%-os kiegészítése: 58805 Ft
Egészségbiztosítási Pénztár, Kirendeltség által levont adóelőleg összege: 0 Ft.
A kifizető által az adóelőleg levonásánál figyelembe vett kedvezmények:
Az összevont adóalapba tartozó jövedelmet terhelő 16-os adóelőleg: 47022Ft (Erre azt mondta az APEH-s hölgy, hogy ez az adóelőlegem)
Adójóváírás: 47022 Ft.
Valakit kérek segítsen, hogy most akkor mit hova írjak!
Köszönöm.
Te jó Isten...Ennyi blődséget összehordani, mint ezek az emberek...És elvileg értenek hozzá.
A Tgyás és a táppénz is adóköteles. A 4-es sor "a" oszlopába kell írni a 82360+217795 Ft-ot. A "d" oszlopba a szuperbruttót (ha programmal töltöd, akkor kitölti a program). Erre az időszakra jár az adójóváírás is. Mivel munkaviszonyból is volt jövedelmed januártól augusztusig, így 12 hónapot írhatsz a bevallásba.
Adóelőleget pedig azért nem vontak a táppénzből és a tgyásból, mert -ahogy az előző válaszoló is írta-az adójóváírásod (ami egy adókedvezmény) fedezte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!