Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Adóbevallásban, Tgyás-táppénz-...

Adóbevallásban, Tgyás-táppénz-munkai bért hová kell írni?

Figyelt kérdés

2010.01.01-2010.08.06-ig munkaviszonyban voltam, ahonnan veszélyeztetett terhesség miatt el kellett mennem táppénzre 2010.08.07-2010.09.20-ig, majd 2010.09.21-től tgyás-on vagyok. Jártam már 2 könyvelőnél és beszéltem már az Apeh - tól 2 emberrel és az egészségbiztosítási pénztártól 1 emberrel. Szinte mindenki mást mondott. Az egyik könyvelő szerint a tgyást és a táppénzt be kell írnom mint más bérjövedelem de nem vontak belőlük adót. A 2. könyvelő azt mondta, hogy mivel nem vontak belőle adót ezért be se vajam. Az egészségbiztosítási pénztárnál lévő hölgy azt mondta, hogy a tgyás nem is adóköteles, a táppénzem meg annyira alacsony volt, hogy nem érte el azt a szintet, hogy adót vonjanak belőle. Az apeh 1. embere szintén azt mondta, hogy a tgyás nem adóköteles tehát azt be se kell írnom, de a táppénzt igen csak azt nem tudja, hogy hova mivel nem vontak belőle adót. Az Apeh második embere azt mondta, hogy mind a kettőt be kell írnom a más bérjövedelembe csak nem érti, hogy miért nem vontak adót. Kérdem én ezek után, hogy csináljam meg az adóbevallásomat? Tudna valaki segíteni? A munkáltatóm által adott 10M30 adatait tudom hova kell beírni, az anyaságit szintén. Már csak a tgyás és táppénz adatait nem tudom.

A táppénzes adatlapomra az van írva, hogy:

Más bérjövedelem: 82360 Ft

Egyéb jogcímen kapott jövedelem: 0 Ft.

Egészségbiztosítási Pénztár, Kirendeltség által levont adóelőleg összege: 0 Ft.

A kifizető által az adóelőleg levonásánál figyelembe vett kedvezmények:

Adóelőleg: 17781 Ft. (Erre azt mondta az APEH-s hölgy, hogy ez az adóelőlegem)

Adójóváírás: 17781 Ft.

A Tgyás-s adatlapomra ezek vannak írva:

Már bérjövedelem: 217795 Ft.

Egyéb jogcímen kapott jövedelem: 0 Ft.

Az összevont adóalapba tartozó jövedelmek 27%-os kiegészítése: 58805 Ft

Egészségbiztosítási Pénztár, Kirendeltség által levont adóelőleg összege: 0 Ft.

A kifizető által az adóelőleg levonásánál figyelembe vett kedvezmények:

Az összevont adóalapba tartozó jövedelmet terhelő 16-os adóelőleg: 47022Ft (Erre azt mondta az APEH-s hölgy, hogy ez az adóelőlegem)

Adójóváírás: 47022 Ft.

Valakit kérek segítsen, hogy most akkor mit hova írjak!

Köszönöm.

2011. febr. 22. 17:48
 1/3 anonim válasza:
A táppénzes adatlapodon oda van írva:"más bérjövedelem!" oda kell írnod!!Adót azért nem vontak mert fedezte az adójóváírásod.
2011. febr. 22. 18:15
 2/3 anonim ***** válasza:

Te jó Isten...Ennyi blődséget összehordani, mint ezek az emberek...És elvileg értenek hozzá.

A Tgyás és a táppénz is adóköteles. A 4-es sor "a" oszlopába kell írni a 82360+217795 Ft-ot. A "d" oszlopba a szuperbruttót (ha programmal töltöd, akkor kitölti a program). Erre az időszakra jár az adójóváírás is. Mivel munkaviszonyból is volt jövedelmed januártól augusztusig, így 12 hónapot írhatsz a bevallásba.

Adóelőleget pedig azért nem vontak a táppénzből és a tgyásból, mert -ahogy az előző válaszoló is írta-az adójóváírásod (ami egy adókedvezmény) fedezte.

2011. febr. 22. 19:00
 3/3 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket. Hát ez a legrosszabb verzió mert így 6360 Ft-ot kapok vissza. A 2. verzióban 49000-t a 3. verzióban 71000-t kaptam volna vissza. Csak azt nem értem, hogy ki dönti el azt, hogy nem vonnak adót mert az adójóváírásom fedezi azt. Az adózót ilyenkor nem kellene megkérdezni, hogy mit szeretne? Mint például amikor az év elején megkérdezik, hogy kéred-e az adójóváírást. Most intézem a gyedet és ott is megkérdezik, hogy kérem-e. Na nem értem, hogy ki dönt csak úgy más pénze felett. Azért nagyon szépen köszönöm.
2011. febr. 23. 07:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!