Adóelőleg nyilatkozat -ot írattak alá velem a munkahelyemen. Nem tudom mi ez. Borítékban kapom a pénzt. Járna nekem valami adójóváírás, vagy mi?
tán el kellett volna olvasni
arról nyilatkoztál, hogy kéred-e az adójóváírást ebben az évben, ha nem kérted és jár, akkor adóbevallásnál megkapod
Mármint a cég megkapja és megtartja (mert nekem nem fognak szólni, hanem zsebre teszik).
Vagy én kapom meg, saját címemre, cégtől függetlenül?
Nem tudja megtartani. Ha a "borítékban kapom a pénzt" azt jelenti, hogy feketés fizetik a béred egy részét, akkor arra nem jár semmilyen adókedvezmény, mivel nem is adózol belőle. Ha azt jelenti, hogy készpénzben fizetnek (azt ki szokták borítékolni a dolgozóknak, mert így kisebb a pénztári kifizetéskor a sorbanállás és a rossz kifizetés esélye is), akkor azt jelenti, hogy az adóelőleg számításkor figyelembe veszik az adójóváírás összegét (ha kérted) Sőt, idén a gyerekkedvezmény igénybevételéről is nyilatkozni kell. Nálunk pl külsős könyvelőcég végzi a bérszámfejtést, és ők alapból nyomtatnak mindenkinek gyerekkedvezményes nyilatkozatot is, ha van gyereke, ha nincs. Ha kérted, ha nem az adójóváírást, azt látod a bérszámfejtési papírodon, vagy ha azt nem kapon meg, akkor a következő évben az M30as munkáltatói igazoláson.
Ha megírod mennyi a bruttó béred, meg tudjuk mondani, mennyi nettót kell(ene) kapnod)
Köszi a segítséget.
Szóval borítékban kapok egy nettó 100-ast, de minimálbér körül vagyok bejelentve.
Én nem kértem semmit, csak egy papírt dugtak az orrom alá, és aláíratták. nos?
A minimálbérre kapod az adójóváirást, de mivel te mindenképp nettó 100-at kapsz, igy ebből nem fogsz látni semmit. Ha nem irod alá, akkor év végén kérhetted volna vissza egyben, amit neked postázott volna az APEH. Legközelebb aláirás ELŐTT kérdezz.
12.100 Ft*12, ennyit buktál az aláirással...
Nem tudhatjuk, mi volt a megállapodásotokban.
Ha az, hogy fizeti utánnad a minimálbér utáni járulékokat, és a kézhez kapott fizetésed havi 100ezer, akkor nincs miről beszélni, tartja magát a megállapodáshoz. Sőt, idén még rosszul is járt, mert a nyugdíjjárulék emelkedett 0,5%-kal, az adójóváírás meg csökkent 3000 forinttal.
Ha abban állapodtatok meg, hogy megkapod a mindenkori minimálbért, + havi x forintot, akkor azt kellene tudni, hogy mennyi ez a havi x forint.
Gondolom, amikor megállapodtatok, hogy így fizet, akkor is volt adójóváírás és ezt figyelembe véve adta/adja ezt az összeget.
A munkahelyedtől kapsz nettó 100ezret, és befizetnek utánnad az APEHnek 39630 forintot.
Ha mindent teljesen törvényesen rendeznétek, akkor ha a munkahelyednek ugyanúgy havi 139630 forintjába kerülnél, a bruttó fizetésed havi 108650 forint lenne és adójóváírással kapnál 79660 forintot (szemben a mostani 100ezerrel)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!