Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Családi adókedvezmény ügyében...

Családi adókedvezmény ügyében hogyan/hol?

Figyelt kérdés

Segítenétek nekem is?Nem igazán értek ehhez, nemrég hallottam róla, hogy mi is igénybe vehetjük. Kérem ne azt írjátok, hogy a google a barátom.

Én jelenleg 1,5 éves kisfiammal gyeden vagyok, nettó 55Ft-ot kapok+ családi pótlék. Apuka minimálbérre van bejelentve.

Melyikünk nevére kellene kitölteni a papírt (nyomtatványom már van)? Hova kellene küldenem, ha a munkahelyem könyvelése ettől az évtől nem csinálja az adóbevallásomat. Elvileg magam kellene csinálnom, bár a könyvelő azt mondta megcsinálja 5 perc, csak postáznom kell. De így ők gondolom nem foglalkoznak az adókedvezménnyel

Azt sem tudom biztosan, hogy a tavalyi évre is már igényelhetem az adókedvezményt? Nagyon köszönöm a segítségeteket!

2011. jan. 17. 17:03
 1/5 anonim ***** válasza:

Semmiről nem késtetek le, nyugi, ez csak 2011-től van.

Apukának érdemes ígénybe vennie, mert neki több a jövedelme. Max. havi 10ezer Ft adókedvezmény jár havonta, gyerekenként, de minimálbérnél csak kb. havi ötezerrel fog többet kapni az apuka. De ez is pénz!

A szükséges nyomtatványt az apuka munkahelyén kell leadni. Vagy adnak ott vagy netről kell letölteni a formanyomtatványt.

Sajnos egyelőre én se tudok többet, remélem tudtam segíteni.

2011. jan. 18. 12:30
 2/5 A kérdező kommentje:
köszönöm, már előrébb vagyok
2011. jan. 18. 20:50
 3/5 anonim ***** válasza:

A minimálbér 77-78.000 Ft, tehát a párod csak minimális mértékben tudja kihasználnia az adókedvezményt.

Sajnos neked meg gyakorlatilag felesleges igényelned, mert az adód az adójóváirás érvényesitése után összesen havi 92 Ft (számitásaim szerint kb. 60.000 Ft a BRUTTÓ GYED-ed összege.

A férjed havi 3.750 Ft-ot tud visszaigényelni, ha a BRUTTÓ bére 78.000 Ft (a mi a 2011-es minimálbér lesz tán, én ezzel számoltam.)

A férjednek a saját cégénél kell leadnia a papirt, (2 pld-ban) viszont azt a papirt a te cégednek is le kell pecsételnie!

A tavalyi évedről semmit se tudunk, mert nem irtál róla semmit. Ha vvégig gyeden voltál, akkor persze, igényelheted az adójóváirást. A GYED-ed összegét nézve szerintem akkor is igényelheted, ha nem csak GYED-en voltál tavaly, hiszen alacsony nagyon a béred.

Ha van még kérdésed, kérdezz bátran, ha megadod a tavalyi éved pénzadatait, akkor kiszámitjuk, mennyi adójóváirás jár neked az adóbevallással, stb.

2011. jan. 20. 09:18
 4/5 A kérdező kommentje:

sziasztok! köszi a válaszokat.

én tavaly is gyeden voltam. viszont a férjem ettől az évtől br. 100000-et keres, már nem minimálbért. Kérlek így számoljátok. most akkor csak ő igényeljen, vagy mindketten? Ha mindketten akkor 2-2 papírt töltsünk ki? Nekem a munkahely, hogy gyeden vagyok nem csinálja az adóbevallást, nekem kell. Így is nekik kell leadnom a papírt? teljesen össze vagyok zavarodva ezügyben. Meg hogy nem ők intézik az adóbevallásomat, akkor is velük kell aláíratnom? (mivel ugye nem ők adják most a havi jövedelmem)

előre is köszi

2011. jan. 20. 12:20
 5/5 anonim ***** válasza:

A férjed nem tudja igy sem teljesen kihasználni a kedvezményt, ha kér adójóváirást (kérjen! munkahelyen egy papirt kell kitöltenie erről.). Marad kb 2000 Ft a kedvezményből. Ha gondolod, hogy azt a pár Ft havi adót se kelljen megfizetni, akkor azt te kérheted.

Szerintem több vele a postaköltség.

Ha kéred: kitötltötök mindkettőtöknek egy-egy papirt, de mindegyiket 2 pld-ban. A férjed beirja, hogy pl. 57.000 Ft-ot ő érvényesit a kedvezményből (többet úgyse tud, olyan összeget irtam direkt...). Ezt a férjedről szóló papirt neked is alá kell irnod a megfelelő helyen és annak, akitől a gyedet kapod, alá kell irnia, pecsételnie. Szerintem ez esetedben az OEP lehet, de ezt neked kell tudnod, ki postázza neked a pénzt havonta.

Ha te is kéred a kedvezményt (végülis a férjed papirját ugyis postáznod kell, hát melléfér ez a papir is), akkor te is kitöltesz a te adataiddal egy nyomtatványt, szintén 2 pld-ban, ebben leirod, hogy te a 62500-57000=5.500 Ft kedvezményt kéred érvényesiteni. Ezt a papirt a férjednek alá kell irnia, hogy tudomásul vezsi és a férjed cégének le ell epcsételne, hogy ők is tudnak róla.

Ezt a rólad szóló papirt elpostázod (ajánlva) az OEP-nek, aki a gyededet fizeti. Ugyanebbe a boritékba egy adójóváirást kérő papirt (férjed cégétől kérjetek egy nyomtatványt...) is tegyél és akkor már azt is havonta érvényestik neked.

Igy egyikőtök se fog adózni egész évben, ennyit tudtok a dolgoból kihozni max.

A párod igy 82.500 Ft-ot fog hazahozni havonta, neked sajnos igy is párszáz (kb 300) Ft-tal csökken a pénzed az egyéb változások miatt (a nyugdijjárulékod emelkedik 300 Ft-tal).

Kérdezz bátran.

A nyomtatvényt itt megtalálod, nyomtathatod:

[link]

Igy

2011. jan. 20. 13:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!