Külföldről származó bevétel után hogyan kell adózni magánszemélyként és jogi személyként?
Figyelt kérdés
Sikerdíjat, jutalékot fizetne nekem több külföldi cég üzleti partner közvetítésre. Nem tudom, milyen jogcímen kaphatnám meg a pénzt és érdekelne, hogyan kell adózni ez után, ha magánszemélyként szerződöm és mi történik akkor, ha Kft-t alapítanék erre a tevékenységre.
Van-e jelentősége annak jogilag, ha a kifizetők offshore cégek?
2009. jan. 31. 09:36
1/3 anonim válasza:
Ez függ attól, hogy melyik országból kapod, fizetsz-e ott adót utánna illetve hogy van-e az adótt országgal Magyarország a kettől adóztatás elkerülésére egyezménye/szerződése. Szóval elég bonyolult, de elvileg ha minden klappol, ha kint fizetsz utánna itthon nem kell, ha pedig nem akkor itthon kell.
2/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ. Sejtettem, hogy nem lesz egyszerű. Az, hogy melyik országból jön a jutalék, függ attól, hogy honnan érkezik majd a legjobb ajánlat, kivel szerződök. Ezt nem tudom előre, bármilyen székhelyű cég szóba jöhet.
2009. febr. 1. 07:44
3/3 Középút válasza:
Ha elég nagy az összeg akkor vegyél fel még egy állampolgárságot, menj be a népesség-nyilvántartóba, add le a személyidet és lakcímkártyádat, szüntesd meg a lakcímedet és kérd az adataid törlését a nyilvántartásból és tölts évente 180 napnál többet külföldön. Így nem leszel többet alanya a hazai adónak és csak az itthonról származó bevételedet adózod, viszont itthon nem vállalhatsz munkát és nem lesz TB-d. A legtutibb, ha olyan ország állampolgárságát veszed fel ahol nincs személyi jövedelemadó és az ottani állampolgárok vízum nélkül léphetnek be a Schengeni egyezményhez csatlakozott országokba. Egyetlen egy ilyet ismerek, de lehet, hogy ilyen lesz a Zöld Foki Köztársaság is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!