Családi adókedvezmény 2011 konkrét mi esetünkre?
Van 2 gyermekünk akik a feleségem előző házasságából és 1 közös gyermekünk van,tehát így nevelünk 3 gyermeket.Nekem van 2 fiam akit a volt feleségem nevel és havonta vonják a bérem 40% gyerektartásra.
135.000,- a bruttó jövedelmem. Magyarázza el valaki ha tudja ,hogy akkor most mennyit kapnák és megéri-e ,mert akkor azt is elvonják a gyerektartásra akkor megint nem éri meg!
Nem lehet majd jövő márciusba visszaigényelni az adóelszámolásnál?
Üdv!
A ti esetetekben jár a 3 gyermek utáni családi adókedvezmény, mivel egy háztartásban éltek és remélhetőleg legalább hivatalos élettársi viszony megvan. Szerintem érdemes úgy megosztani ezt a kedvezményt, hogy a párod írjon le többet, így a gyerektartás összegének mértéke nem nagyon fog változni szerintem. Kedden este, vagy szerdán reggel (jan. 11. vagy 12.) megírom a pontos választ ha addig nem érkezik, mert ez nagyon jó kérdés :)
Nem értelek. A gyerektartást a BRUTTÓ béredből vonják, tehát SEMMIT nem változik az össege attól, hogy te adózol, vagy a kedvezmény miatt nem adózol.
A 3 gyereketekre, akit ti neveltek, jár neked a kedvezmény, azaz egy fitying adót se fogsz fizetni mostantól.
A gyerektartás összege nem változik semmit.
Itt a nyomtatvány, igényeld meg mielőbb, ne hagyd 1 évig az államnál a pénzt!
Ki is számoltam neked:
Eddig 29.000, mostantól 27.000 Ft lesz az adód, eddig 12.000, mostantól 99.000 Ft a családi adókedvezményed és eddig 15.000, mostantól 12.000 az adójóváirásod. Összességében eddig fizettél havi 2.000 Ft adót, mostantól meg nem fizetsz adót. (Ezek csak kb. adatok a lényeg megértése miatt, nem fillérre pontosak...)
A nyugdijjárulék 0,5%-os eemelése kicsit csökkent neked ezen a "nagy" hasznon, ig összesen havi 1372 Ft-al fogsz többet keesni januártól, mint decemberben. Elvileg 111.375 lesz a nettó fizetésed januárban.
40%ot vonnak így én is kitudom számolni.Így viszont akkor semmit nem ér.És a feleségem nevére nem lehet esetleg kérni? Igaz neki a nettó fizetési 75.000 körül van ,csak mindet az államkincstártól kap a gyes-re vagy gyet vagy nem tudom pontosan melyikre! Ere lehet kérni?
És ha én kérném nem lehet úgy ,hogy majd jövő adóelszámolásnál kérem vissza?
A nejed ebből csaknem semmit nem tud igéynbe venni, ezért el se inditom a kalkulátort, enm érdemes. megteheted, hogy nem kéred havonta, hanem csak az év végén, egyben. Persze ettől elvileg ugyanúgy jár a 40%-a az exnek... Csak nem fogod neki odaadni, gondolom, ezért kérdezed...
Ha az ex el tud számolni 2-ig, akkor pontosan tudja, hogy neked jár a családi kedvezmény, igy ha év közben nem emelkedik a neki küldött gyerektartás, akkor év végén becsenget a pénzért. Ha tud kettőig számolni...
tehát akkor ezt a nyilatkozatot nem kellene leadni most hanem majd jövő március környékén amikor adóelszámolás lesz akkor ezt is visszalehet igényelni?mert most is szoktunk elszámolásnál visszakapni a családi adó izére ami 3 gyerek
x 4000,-/hó/gyerek szóval 1 évre 144.000,-
de akkor ezt is majd akk eltudjuk úgy számoltatni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!