Családi adókedvezmény (2011) érvényesítésében bizonytalan vagyok. Segítene nekem valaki aki beleásta már magát az új szabályozásba?
A helyzet az, hogy sem nekem, sem a férjemnek nincs olyan magas jövedelmünk, hogy két gyerekünk után egyikünk vegye csak igénybe az adókedvezményt. Nekem első házasságból van egy gyermekem és van egy közös is. Mindkettőjükre a családi pótlékot én kapom. Gondoltam, hogy megoszthatnánk, így mindketten kicsivel több pénzt kaphatnánk. Hogyan kezdjünk hozzá az igénylőlap kitöltéséhez? Köszi a válasz előre is!
Mindkettőtök kitölti, amennyit tud érvényesiteni belőle.
Itt a formanyomtatvány, a kettőtök által beirt összeg összesen 125.000 Ft lehet, mindegy, hogyan osztjátok el.
A nem közös gyermek után a férjed nem igényelheti az adókedvezményt, csak Te.
Csináljátok azt, hogy Ő igényli a közös gyermek után, Te pedig a másik gyerkőc után.
Nem igaz, házasságban anevelt gyerek után is igényleheti a férj az adókedvezményt. Ez még a nyomtatványból is kiderül egyértelműen.
"A családi kedvezményt kérő magánszemély házastársa/közös gyermekek esetén élettársa"
Azaz ha nem házasok, csak élettársak, akkor csak a közös gyerek után igényelhet. Ha házasok, akkor mindegyik után.
Mint a tájékoztatóban olvasható:
"Az adóelőleg megállapítása során a családi kedvezményt a házastársak, élettársak egymás között – az
összeg vagy a kedvezményezett eltartottak megosztásával – megoszthatják azzal, hogy erre élettársak
csak a közös háztartásban nevelt közös gyermekre tekintettel jogosultak."
Ha házastársak vagytok, akkor a saját háztartásotokban nevelt gyerekek után (bármié is vér szerint) igénybe vehetitek mind a ketten a családi kedvezményt olyan arányban, az után a gyermek után, aki után akarjátok. Ezt év végén az adóbevallásban felülbírálhatjátok, és ott a nektek véglegesen megfelelő elosztásban vehetitek igénybe.
Ha élettársak lennétek, akkor mindenki csak a saját vér szerinti gyermeke után lenne jogosult a családi kedvezményre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!