Hogyan kell kitölteni a családi adókedvezmény érvényesítéséről a nyilatkozatot?
Nem kell igazolás, mivel nem az a munkáltatója. Neki nincs munkáltatója, ezt a II. blokk 7. pontjánál X-szel jelöli.
Ő egyszerűen nem tesz a MEP felé nyilatkozatot arról, hogy kérné a családi kedvezményt a GYED adóelőlege után. Tehát, ha nem kéri, nem is kapja.
Az én meglátásom szerint kéri egyszer az egyik szülő (apa), ahol a másik munkáltatója (ha van) aláírásával igazolja, hogy tudomása van az apa nyilatkozatáról. Ha a másik szülő (anya) is kéri, akkor Ő is kitölt egy ilyen nyilatkozatot, ahol az apa munkáltatója igazolja aláírásával, hogy tudomása van az anya nyilatkozatáról. Tehát a nyilatkozat egyszeri kitöltése szerintem nem egyenlő azzal, hogy mind a ketten kérték a munkáltatójukat a családi kedvezmény igénybe vételére. A II. blokkban nem kéri a másik szülő a kedvezményt, csak nyilatkozik, hogy tudomása van a házastársa/élettársa nyilatkozatáról, és Ő maga úgy fog (ha akar) nyilatkozni a saját munkáltatójának, hogy szinkronba legyen a házastársa nyilatkozatával.
Remélem elég érthető voltam.
Bocsánat kifelejtettem az utolsó kérdésre a választ:
A I. blokkhoz lehet írni 125.000,- Ft-ot is, de lehet csak a 2 fő megjelölésével is igényelni. Semmi jelentősége, az a lényeg, hogy csak az egyiket írja be. Vagy 125.000,- Ft, vagy 2 fő.
Az eltartottak száma 2 fő, ebből a kedvezményezett eltatottak (aki után családi pótlékot kapnak) szintén 2 fő. A 3. ponthoz a gyerekek nevét, adóazonosító jelét, ha az nincs, akkor születési helyüket, idejüket, édesanyjuk nevét, lakcímüket. A kis kockákba a gyerekek neve elé tegyen X-eket.
4. pont kimarad
5. pont: van-hoz egy X., majd aláírás
II. blokk: Feleség/édesanya adatai.
7. pont nincs-hez X, majd aláírás
III. blokkot fogja az Ön munkáltatója kitölteni.
IV. blokk üres marad, mivel az édesanyának nincs munkáltatója.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!