Leírnátok hogy akkor most mi van a magánnyugdíjpénztárakkal? és mikor lehet választani? Melyikkel jár jobban az ember?
Én fent vagyok Facebookon, ott van pár ember, aki mindig jól informált és tájékoztatja a többieket is (hozzád hasonlóan én se feltétlen érek rá mindig mindennek utánaolvasni, bár más miatt, de innen tájékozódom, és elég alapos), ha te is fent vagy, ezt a közösséget keresd fel, és mindent alaposan elolvashatsz, mi a helyzet:
"El a kezekkel a nyugdíj-megtakarításoktól"
Most az a helyzet, hogy teljes a bizonytalanság, hogy mivel jársz jobban.
Annyi látszik, hogy a Felség ragaszkodik a nyugdíjunkhoz, tehát lehet, hogy kiszúrnak azzal, aki magánban marad.
Dec 20 után lesz egy kalkulátor a Stabilitás honlapján (magánnyugdijpánztárak szövetsége). Azzal megtudod, hogy mivel jársz jobban.
Jan. 31-ig kell nyilatkoznod, ha maradni akarsz.
Egy biztos, eddig úgy nézett ki egy magánnyugdíj pénztári tag nyugdíj járulék befizetése, hogy a bruttó bére 8%-a ment magán pénztárba, a munkáltatója viszont ezt megfejelte 25%-kal, ami viszont a TB-be került. A nyugdíj ebből a két befizetésből állt volna össze. Jól látszik ebből, hogy még egy magánpénztári tag nyugdíja is javarészt a TB-ből származott volna, de a mostani törvény tervezet szerint ez a 24% már nem biztosít nyugdíjat annak, aki marad bármelyik magán pénztárban.
Egy fiatal, akinek még évtizedek vannak hátra a nyugdíjig, (és a törvények nem változnak addig....) tuti rosszul jár azzal, ha számára ez a 24%-os befizetés "eltűnik" és nem garantálják, hogy ebből majd ő is részesül...
Akinek nem érdemes most váltani a jelenlegi szabályok szerint, azok az idősebb magas jövedelműek, akik már eddig is komoly tőkét halmoztak fel egy magán pénztárban és csak pár évük lenne hátra a nyugdíjig...
07.,29-es vagyok. Nem azt állítottam, hogy a 24% munkáltatói nyugdíj járulékból most félretesznek a saját nyugdíjamra, hanem "csak" azt, hogy ez a 24%-os munkáltatói befizetés az én jövőbeni nyugdíjam kiszámítási alapja volt eddig. A TB-be történő befizetésnél, mindenkinek abból számítják ki a jövőbeni nyugdíját, amit most befizet attól függetlenül, hogy ezt a pénzt jelenleg nem különítik el egy számlán, hanem odaadják a jelenlegi nyugdíjasoknak.
Tudomásom szerint, aki a mostani törvények alapján ott marad a magánnyugdíjpénztárban, annak a 24%-os munkáltatói járuléka "átalakul" adóvá és nem képezi a továbbiakban a saját nyugdíja kiszámítási alapját.
Számomra cseppet sem mindegy, hogy csak a 8%-os járulékomból várhatok majd nyugdíjat, vagy hozzá jön még a további 24% is!
07.29. még egy kiegészítés. Az, hogy mi lesz majd 20-40 év múlva, nem tudom, viszont a jelenlegi szabályozás, törvények alapján az általam vázolt szabályok lépnek életbe és ez alapján a nyugdíja kb a negyedére eshet vissza egy magánpénztárban maradónak, mint annak, aki a TB-be lép vissza.
Egy biztos, azok a tömegek, akik egész életükben minimálbért kapnak, vagy segélyekből élnek, azok akkor is az éhhalálra elegendő nyugdíjat fognak kapni, ha maradnak a magánpénztárban, vagy ha átlépnek és szerintem ez sokkal súlyosabb probléma lesz rövidesen...
ma 11.12-es.
Ez bizony tény, ráadásul nagyon sanszos, hogy sok embernél ez pontosan így fog bekövetkezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!