Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » 25 év alattiak adóbevallása,...

25 év alattiak adóbevallása, tényleg van még visszaigényelhető szja-m? Vagy hogy hogy megy ez?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

25 év alatti munkavállaló vagyok, egy főállásom van, ahol a fizetésemmel minden hónapban megkapom a 25 év alattiak kedvezményét. Az adóbevallásomat megnyitottam a NAV eszja weboldalán, hogy elfogadjam a tervezetet, illetve hogy rendelkezzek az 1+1% adómról.

Itt rögtön ez a címsor fogadott, hogy "A bevallás alapján, az átvezetési és kiutalási kérelem figyelembevételével számított egyenleg", alatta pedig zölddel, hogy "személyi jövedelemadó (visszaigényelhető) X Forint", ezalatt pedig "Levont, befizetett személyi jövedelemadó, adóelőleg X Forint"

(mindkét X megegyezik)

Kérdésem, hogy ezt az X összeget visszautalja a nav, ha megadom a bankszámlaszámom? Mert egy ismerősöm szerint semmi se jár vissza, mivel megkaptam minden hónapban a 25 év alattiak szja összegét (Megjegyzem, nincs olyan nagy fizetésem, hogy az szja mértéke átlépje azt az összeget, ami után már fizetni kell). De mégis az van odaírva, hogy visszaigényelhető. Tud valaki segíteni, hogy most akkor mi a helyzet? Sajnos korábban még nem csináltam sose ilyet. Valamint ha számít, nem vagyok se első házas, se személyi kedvezményes stb.

Köszönöm mindenkinek előre is a segítséget!

márc. 29. 16:39
 1/5 anonim ***** válasza:
56%

Nekem még kicsit új a téma, mert ez volt az első év, hogy dolgoztam alkalmazottként. Mivel nem januárban kezdtem dolgozni, és a fizetésem meghaladja az átlagbért (azaz kellett fizetnem szja-t, csak ugye havi 86k-val kevesebbet, mintha 25 felett lennék) ezért a befizetett szja-mból visszaigényelhetek annyit, amennyit nem dolgoztam. Mert éves szinten jár a kedvezmény.

Pl ha márciusban kezdtél dolgozni, akkor márciustól fizettél adót, de az adókedvezmény érvényes és mivel van miből visszaadniuk (tegyük fel 300k szja lett befizetve), a január illetve február hónapokra járó kedvezményt nem kaptad meg, azt ebből visszaigényelheted.

Ha teljesen szja mentes vagy (előző év júliusi átlagbérét nem éri el a fizetésed), akkor ez nem releváns, mert nincs miből visszaadniuk, akkor nem tudom mi történt.

márc. 29. 16:46
 2/5 A kérdező kommentje:

Köszi a választ!

Még tavaly előtt kezdtem el dolgozni az adott helyen, azaz a teljes 2024-es évet egy cégnél töltöttem. És igen, teljesen szja mentes vagyok, ezért is furcsa nekem, hogy mi ez a visszaigényelhető összeg.

márc. 29. 16:49
 3/5 anonim ***** válasza:

Nem látom át, hogy miért lenne visszaigényelhetőd, ha egyébként nem vontak tőled év közben egyáltalán adóelőleget. Mit tudnál visszaigényelni abból, amit le sem vontak?

Jó lenne látni azt a részt, amiről írsz.

Privátban át tudod küldeni?

márc. 30. 08:48
 4/5 A kérdező kommentje:
Végül ahol kellett megadtam a bankszámlaszámom olyan alapon, hogy ha van valami, akkor visszautalják, ha meg nem, hát nem.
márc. 30. 19:01
 5/5 anonim ***** válasza:
Aha...
márc. 31. 05:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!