Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Mi a helyes eljárás ebben az...

Mi a helyes eljárás ebben az esetben?

Figyelt kérdés
Saját regények értékesítésébe kezdtem, egyelőre nagyon kicsiben csinálom ezt, de mégis szabályosan szeretném mindenképpen. igenyeltem természetes személyként adószámot a navtol, ez meg is érkezett pár órán belül. Ott azt írták, legkésőbb 15 napon belül onnan számítva, hogy megtörténik az első eladás, ezt a tevékenységet le kell jelentenem a munkaltatom felé is (jelenleg gyeden lévő anyuka vagyok). Ők azt írták, számlákra nincs szükségük, de valószínűleg keresnem kell egy könyvelőt, aki segít jelenteni a NAV felé a bevételeimet. Könyvelő bevonása mindenképpen szükséges, vagy mivel itt nincs szó sok eladásról egyelőre, én is lejelenthetem feléjük, akar interneten, ügyfélkapun mondjuk? Illetve akkor a munkáltató felé semmiféle bejelentési kötelezettségem nincs? Mit kell/nem kell tennem az eladások után? Előre is köszönöm a segítséget! :)

ma 12:09
 1/6 anonim ***** válasza:

Minimum egy tanácsadás kellene könyvelőtől

Hol adsz el könyveket? Amazon?

ma 12:40
 2/6 A kérdező kommentje:
1# nem, én megrendelem a kiadótól, és kézbe adom/postázom.
ma 12:42
 3/6 anonim ***** válasza:
A helyes eljárás az egyéni vállalkozás. Ez rendszeres, üzletszerű gazdasági tevékenység.
ma 14:10
 4/6 anonim ***** válasza:
50%
3, addig amíg a saját könyvét árulja, addig simán lehet adószàmos magánszemély. Onnantól kellene ev, ha más regényeit is árulja
ma 14:20
 5/6 A kérdező kommentje:
3# ha így lenne, a NAV rendszere nem is engedett volna tovább, amikor megadtam, hogy ezzel a céllal váltom ki az adószámot. Ők minden adatot ellenőriztek előtte.
ma 14:22
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

A nav rendszere semmit nem ellenőriz, ez kb automatikus, a felelősség a tiéd. De ettől még pont erre való az adószámos magánszemély, amire te használod.

Mindenesetre beszélj egy könyvelővel, hogy pontosan milyen kötelezettségeid vannak!

ma 14:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!