Miért szeretné a NAV másodjára is behúzni a vagyonátruházási illetéket?
Sziasztok! Tavaj vásároltuk közös kis házunkat a férjemmel, és ugye nemsokkal ezután érkezett is a levél a NAV-tól, hogy kettőnknek 165 ezret ki kell fizetnünk. Számítottunk is rá, egyösszegben utaltam el a NAV számlájára közleményben Vagyonátruházási illeték, adószámaink. Most januárban érkezett egy levél az ügyfélkapumra, hogy ki kell fizessem. Nem értem. Ti is jártatok már így? Persze epapíron beadtam egy kérelmet, hogy ezt vizsgálják felül, mert őszintén nem szívesen fizetném ki mégegyszer. A bankszámlakivonatom megvan az utalásról, azt csatoltam is a levelemhez.
Valaki, aki járt már így, nektek hogy sikerült ezt helyretenni? Vagy egyátalán lehet ennek jó vége? Azért packázni sem szeretnék a NAV-val, de tisztességgel kifizettem, amit kellett. Kicsit idegesít ez a dolog, remélem valakinek sikerült megnyugtatni. Köszönöm.
Gondolom mivel ilyen véletlenszerűen adtad meg a közleményt, nem jó helyre könyvelték. Ha belépsz ügyfélkapuval a NAV ügyfélportálra, ott látszik az adófolyószámlád, adónemenként. E-papír meg fogja oldani, de eltart egy darabig, nehézkes rendbetenni, mindent bekérnek mejd. Ha ráadásul kettőtökét egyben utaltad, akkor tuti plusz köröket kell majd futni mire rendeződik, mert hozzá kell járulni hogy más számlájára tegyék, stb.
Ahogyan kellett volna csinálni: a NAV-os számlaszámok adónemenként különbözőek, tehát teljesen szükségtelen közleményben megadni hogy XY illeték. Gondolom adott volt, hogy X összeget kell neked fizetned, és Y összeget a férjednek, ez két külön utalás, és kizárólag a saját (összeghez tartozó) adóazonosítót kell megadni közleményben. A legideálisabb, ha saját számláról megy az utalás a saját adóval, de ez nem kötelező.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!