Utólag bevallani a pénzkeresést és könyvelőt szerezni?
Online marketinges freelancerként külföldi foglalkoztatóknak meg tudnék keresni egy jelentős összeget havonta. Már van portfólióm és pár érdeklődő kliens is, tehát tényleg kivitelezhető.
A probléma az, hogy fehéren akarom csinálni, de nem tudom hogyan érné meg/kellene adózni. Könyvelőt/adótanácsadót meg nem tudok még fogadni, mert most egyáltalán nincsen rá költségvetésem (elsőéves egyetemista vagyok, szüleim nem támogatnak, ételre is kölcsön kellett már kérnem, arra sincs). Viszont ha elkezdeném csinálni ezt a munkát, akkor egy hónapon belül már tudnék szerezni és kifizetni egy könyvelőt és adótanácsadót, és utólag bejelenteni nekik a kereseteimet. Illetve hosszútávon ezt mindenképpen rendesen könyvelővel szeretném csinálni, tehát tényleg csak erről az egy-két hétről lenne szó az elején.
Még azt sem tudom, hogy adószámos magánszemélyként vagy egyéni vállalkozóként érné meg jobban (ehhez is könyvelő/tanácsadó kellene), tehát még nincsen külön bankszámlaszámom vagy bármim.
Kérdésem az, hogy legális lenne az elején saját bankkártyámra utaltatni a pénzt, és amint elég összegyűlik egy könyvelőt + adótanácsadót szerezni és velük összeegyeztetni a következőket, illetve utólagosan bejelenteni a jövedelmeket?
NAV-bácsi egy kifejezetten ijesztő entitás…

na azért álljon meg a menet, remélem itt nem az online marketing freelenceren megy a gúnyolódás néhány válaszadónál. Létező szakma, gondolom gőzötök sincs róla, hogy ez pontosan mit takar. Én 10 éve ezzel foglalkozom, 5 éve vállalkozom, előtte alkalmazottként kezdtem. Azért nekem kellett jelentős tapasztalat ahhoz, hogy neki merjek állni vállalkozni.
Bár arról fogalmam sincs, hogy kérdező mekkora szakmai tapasztalat alapján és milyen referenciák alapján csinálja, és hogyan néz ki az a portfólió. Egyébként ez a terület sokmindent lefed, lehet hogy valami lightosabb social media management.
Na mindegy. Hogy a kérdésre is kapj releváns választ.
Gondolom cégekkel fogsz együtt dolgozni, ezért alap, hogy átalányadózó leszel. Rohadt nagy szívás, közel sem az 50 ezres katázásról van szó. Annyi könnyedség van, hogy csak negyedévente adózol, de akármennyi is a bevételed, fizetned kell a kötelező minimumomot a minimálbér alapján. Nekem kb a bevételem 30%-át kell leadóznom most, ami iszonyat szívás és hát nem is nagyon van látszata annak, hogy a pénzem olyan jól fel lenne használva. Megy csokéknak kb, meg fizethetem másnak a rengeteg támogatását. Folyamatosan más megoldást keresek, már csak a nyugdíj miatt is érdemesebb külföldön adózni. A magyar ügyfeleim nagy részének szlovák cége van.
Külföldi ügyfeleim is vannak EU-n belül és EU-n kívül, a számlázás része nem bonyolult, a könyvelő tud segíteni benne, hogy milyen áfakulcsot kell majd használnod az adott országhoz. Azt hiszem az EU-n kívülinél még bevallást is kell csinálnia a könyvelőnek szintén negyedévente. Havi 10.000 Ft-ot fizetek neki.
Lakossági számlámat használom, de van aki PayPalon keresztül utal, teljesen oké. Bár a wise-t nekem nagyon ajánlották, több vállalkozó ügyfelem is ezt használja már, valószínűleg én is erre fogok váltani, mert semmilyen bankot nem szeretnék támogatni.
Ha elkezdesz együtt dolgozni cégekkel alap, hogy számlát kell adnod nekik, el sem tudom képzelni, hogy enélkül szóba állnának veled. Az elején ezt én is be akartam játszani, de kb közölték, hogy szó sem lehet róla, a cég kiadásait könyvelni kell, sőt még szerződést is kötelezően tenniük kellett mellé tőlem. Szóval ez egyáltalán nem úgy megy, hogy csak úgy marketingezek valakinek.
Számlázó rendszered is kötelezően össze kell kötnöd a Navval, mi az hogy ijesztő entitás...jajj ne égess már minket könyörgöm.
Sajnos ilyen ez a show business, de a jó hír, hogy amint többet keresel jobban kinyilnak a lehetőségek külföldi cégalapítás és társai, mivel én mint gyereket nem akaró 30 feletti vállalkozó nő kb telibe vagyok sz@rva ebben az országban, soha semmilyen támogatást nem kaptam semmire, ellenben nettó befizető vagyok, ezért mindent meg fogok tenni azért, hogy totálisan függetlenedjek az itthoni adó és nyugdíjrendszertől és más lakását, kocsiját, otthonülését sem vagyok hajlandó finanszírozni.
Ehhez nem kell költözni sem, ha a tevékenységed bárhonnan végezhető, akkor EU-n belül bárhol alapíthatsz céget.

"Már van portfólióm és pár érdeklődő kliens is, tehát tényleg kivitelezhető."
Megmutatod a portfóliód?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!