Szerintetek, hogy lesz ez a nyugdíjszámításnál?
Most emelik a családi adókedvezmény összegét. Egyedül veszem igénybe, mert a feleségem gyesen lesz, de utána is egyedül veszem igénybe, mert az elején csak részmunkaidőbe megy majd vissza.
Jövő januartól már duplázik az adókedvezményt. Idén papíron már nyilatkozni lehetett, hogy az összevont adóalaphoz ne nyúljon. Ha nem fedezi az szja, akkor állambácsinál marad a családi adókedvezmény további része.
Nyílván ezt nem akarom, tehát ezt üresen hagytam, az összevont adóalapohoz is hozzányúlok.
Esetemben nem történik meg, de tegyük fel valaki nagyon alacsony bruttón van és az összevont adóalapot is kb kinulláza. Ebben az esetben ez az időszak nem számít nyugdíj befizetésnek? Úgy értem az évek pörögnek persze. Beleszámótódik a kötelező ledolgozandó évek közé. De viszont ha nincs befizetett összeg akkor az kemény nagy 0 a nyugdíjba? Most abba ne menjünk bele, hogy 30 év múlva már úgy se lesz...
Nálunk csak két gyerek van, külön érdekes 3 gyerekeseknél. Úgy még ha apa és anya együtt veszi igénybe akkor is jó eséllye hozzányúlnak az összevont adóalaphoz. De mit jelent ez számukra a jövőre nézve. Abszolút jogos kérdés, sok a minimálbér közelében élő család.
Ez nem érinti a nyugdíjszámítást.
A kincstár honlapján részletesen, lépésről lépésre leírják, hogyan kell kiszámítani a nyugdíjat.
Venni kell egy mély levegőt és végigolvasni, értelmezni - közben akár excelben el is végezni a számolást - ahelyett hogy sötétben tapogatózva találgatunk.
Köszönöm
Majd ha aktuális lesz, jobban utána számolunk, egyelőre ez még úgy is korai. Köszönöm a válaszodat.
Ettől függetlenül érdekes, hogy miért van a nyomtatványon ez a pont amin kérheted hogy ne érintse az összevont adóalapot.
Ha nem érinti a nyugdíjat és a tb-t. Akkor ki fog oda x-t rakni, milyen oka lenne bárkinek arra, hogy arra kérje a navot, hogy az összevont adóalap maradjon érintetlen?
Hogy lehet valaki ennyire tajekozatlan? Edes Istenem.
Attol hogy visszakapod meg a "rendszer" ugy szamolja hogy tőled levontak es befizetted a szukseges jarulekot. Semmilyen formaban nem erinti a nyugdijszamitast az ado es jarulekkedvezmeny.
#3 Felfogtam, te nem érted amit írok. A nyomtatványon van egy rész ahol nyilatkozol, hogy az összevont adóalapból ne vonják le a családi adókedvezményt. Tehát csak az szja-ból vonják le, ha az nem fedezi, akkor a fennmaradó kedvezményt nem tudod érvényesíteni.
Most adtam le pont pár napja a papírt. Ezért nem értem, hogy erről ebben az esetben ki az aki lemomd, minek van a nyomtatványon ez az opció?
Nyomtaványon:"4. nyilatkozom, hogy nem kérem a családi járulékkedvezmény érvényesítését" Ami nem egyenlő az adókedvezménnyel, de ha ezt nem kérem akkor csak az szja-ból vonják a családi adókedvezményt, így pedig az összevont adóalapból is. Ez 100%
Találtam hozzá egy jó leírást:
De itt csak az részletezik, hogy tb ellátást továbbra is teljeskörűen jár.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!