Családi adókedvezmény igénylés, kitöltése?
Munkahelyen ki kell tölteni a családi adókedvezmény igénylő nyomtatványt.
Annál a pontnál melyiket kell bejelölnöm, ahol kérdezi hogy egyedül, vagy a házastársammal közösen veszem igénybe?
Házasok vagyunk, a teljes összeget én szeretném igénybe venni.
Viszont 2 féleképpen is értelmezhető ugye a kérdés.
Jelöljem be azt hogy egyedül? De az értelmezhető úgy is hogy egyedülálló szülő vagyok, azért veszem igénybe egyedül.
Vagy jelöljem azt hogy a házastársammal közösen?
Ez ugye értelmezhető úgy hogy megosztva vesszük igénybe (pl. fele-fele arányban), vagy úgy is, hogy ugye házasok vagyunk, így közösen vesszük igénybe.
Na az én esetemben melyiket kell bejelölni?
Lehet csak én vagyok ilyen suta, hogy ezt ennyire problémásnak találom :)
Közösen.
Az egyedül azt jelenti, ahogy írod, hogy a másik szülő nem jogosult rá.
Közös igénybevétel az SZJA törvény szerint az, amikor mindkét fél jogosult a gyermek után családi kedvezményre - függetlenül attól, hogy egyébként kinek folyósítják azt -, ez által családi kedvezményre is. Közösen érvényesíteni év közben is lehet a havi béreknél.
Megosztás: Azt jelenti, hogy csak az egyik fél jogosult a gyermek után családi pótlékra, így alapból családi kedvezményre is, de az SZJA törvény engedi, hogy ez a jogosult a másik (nem jogosult) féllel a kedvezményét megossza akkor, ha egyáltalán nem tudta, vagy csak részben tudta azt érvényesíteni. Ilyen "nem jogosult" másik fél lehet például az élettárs, aki nem vér szerinti szülője a háztartásukban nevelt gyermeknek. Vele a vér szerinti szülő "megoszthatja" a családi kedvezményét. Megosztani kizárólag az év végi SZJA-bevallásban lehet, év közben nem. Év közben csak az kérheti a kedvezmény érvényesítését a havi bérnél, aki egyébként is jogosult családi pótlékra a gyermek után.
Egyedülálló az, akinek nincs házastársa, élettársa és csak maga jogosult érvényesíteni a családi kedvezményt -> nincs másik fél.
A kérdező esetén közösen veszitek igénybe a kedvezményt még akkor is, ha kizárólag Te fogod a teljes összeget érvényesíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!