Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ha teszveszen, zsibvásáron...

Ha teszveszen, zsibvásáron eladok valamit (haszonnal) kell utána adózni? Ezért büntethetnek?

Figyelt kérdés
10.000 ft összegekről van szó
2010. nov. 7. 15:03
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
100%
Ha rendszeresen és haszonszerzési céllal (üzletszerűen) végzed ezt a tevékenységet, akkor igen. Ha csak alkalmi jelleggel, akkor úgy emlékszem, hogy évi 200.000 Ft nyereségig nem kell adózni. Ha az összeghatár pontosan érdekel, akkor az SZJA törvényben, az ingó dolgok értékesítéséből származó jövedelem adózása résznél lehet megtalálni.
2010. nov. 7. 15:18
 2/19 A kérdező kommentje:
Köszi a segítséget. Szerinted ha kb 10 X eladok valamit(összesen kb 20. 000 ft haszonnal) az rendszeresnek minősül? Vagy ne aggódjak?
2010. nov. 7. 16:01
 3/19 anonim ***** válasza:
82%
Szerintem az már üzletszerűnek minősül.
2010. nov. 7. 16:12
 4/19 anonim ***** válasza:
52%
Szerintem ne aggódjál. Egyszerűen azt mondod, hogy most ennyi lomot találtál a lakásban, azt' ennyi lett. Az adózási értékhatárt meg nem érted el.
2010. nov. 7. 16:46
 5/19 anonim ***** válasza:

Itt a leírás az internetes értékesítés alapvető adózási szabályairól:

[link]

2010. nov. 7. 17:02
 6/19 A kérdező kommentje:

Köszi. Légyszi segíts értelmezni. Tehát 200.000 ft alatt nem kell adózni,se bejelenteni?

de ha pl 10 terméket adok el ugyanabból amin 1000 ft/db hasznom akkor már be kell jelentenem? Köszi szépen

2010. nov. 7. 18:45
 7/19 anonim ***** válasza:

Elolvastam többször is figyelmesen, és az alábbiak szerint értelmeztem:

Mondjuk 10.000 Ft-ért eladsz valamit. Nincs számla, a beszerzési értéke nem megállapítható. Ebben az esetben az érték 25%-át kell jövedelemnek tekinteni, tehát 2.500 Ft-ot. Ha egy évben 20 alkalommal eladsz (mondjuk) 10.000 Ft-ért, akkor az öszes innen származó jövedelmed 200.000 Ft, ennek az adója 50.000 Ft (20x2.500 Ft)- ez még adómentes. Ha ennél többet értékesítesz, akkor is csak a 200.000 Ft feletti rész az adóköteles.

A másik kérdés, hogy szerepeltetni kell-e a bevallásban? A linkelt szövegből úgy értelmezem, hogy az adóbevallásban akkor is szerepeltetni kell az összeget, ha egyébként az nem adóköteles. ("az elektronikus értékesítésből származó jövedelmet a személyi jövedelemadó-bevallásban kell bevallani,...) Persze erre nem vennék mérget, de ha nagyon tisztán akarsz eljárni, akkor kérdezd meg az APEH ügyfélszolgálatán, hogy az ilyen jellegű bevétel nem adóköteles részét is fel kell-e tüntetni a bevalláson. (Egyébként éppen holnap megyek az APEH-ba, ha gondolod szívesen rákérdezek, és délután megírom, hogy fel kell-e tüntetni az adóbevalláson.)

2010. nov. 7. 20:35
 8/19 A kérdező kommentje:
Köszi szépen, rendes tőled
2010. nov. 7. 20:54
 9/19 anonim ***** válasza:

Az előző válaszoló nem jól értelmezi, illetve nem jól számol.

A példánál maradva ha 10.000 Ft-ért adsz el valamit én a beszerzési érték nem állapítható meg, akkor 20 db termék értékesítésekor a jövedelem 20 db X 10.000 Ft X 25% = 50.000 Ft, ennek az adója 50.000 X 25% = 12.500,- Ft. Ebből következik, hogy elvileg 80 db terméket lehetne értékesíteni adómentesen.

Viszont ahogy korábban is írtam, a lényeg az üzletszerűségen van. Ha rendszeresen haszonnal értékesítesz termékeket (különösen ugyanabból a termékből mondjuk 10 alkalommal) akkor ez a 200.000 Ft-os összeghatár nem él! Ahogy az APEH cikk is említi ez csak az alkalmi értékesítésekre vonatkozik, amikor mondjuk a használt cuccaidat adod el. A többi dologra simán ráhúzzák az üzletszerűséget.

2010. nov. 8. 00:21
 10/19 anonim ***** válasza:

Szia.

Bent voltam az APEH-nál és erre is rákérdeztem. Teljesen jól értelmeztem a szabályzatot. Ha az interneten értékesítesz alkalomszerűen, (tehát nincs pl. internetes boltod, áruházad stb) akkor az adóévi 200.000 Ft-os jövedelemhatárig az ingó vagyontárgyak eladásából származó jövedelem adómentes, amit sem bejelenteni, sem az adóbevallásban szerepeltetni nem kell. Az is teljesen mindegy, hogy ezen az értékhatáron belül hány eladás történt. Tehát, ha az adott adóévben 1x adsz el egy számítógépet 200.000 Ft-ért, az ugyanolyan, mintha 20x adnál el akármit 10-10.000 Ft-ért. Sőt a számításnál, az egyes eladásoknál jelentkező kiadásaidat is le lehet vonni. (pl.: feltöltési díj, jutalék stb) Ha az eladás meghaladná a 200.000 Ft-ot, akkor az adóbevalláson csak a 200 ezer Ft-on felüli részt kell feltüntetni és ez után adózni 25%-ot.

2010. nov. 8. 09:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!