65 éves hölgy elveszetette a munka könyvét,és a pontos évszám emlékeit mikor dolozott.Hogyan segíthetnék neki ebben? Mennyi nyugdíjat kaphat így ha nincs meg?
Miben kell neki segiteni tulajdonkeppen?
Ha az a kerdes, hogy mennyi nyugdijat kaphat, ki kerni kell a kormanyhivatalban / ugyfelkapun a szolgalati idorol szolo statisztikajat, az alapjan meg egy kalkulator megmondja.
Amikor a nyugdíjamat intéztem, kaptam egy listát a volt munkahelyeimről, mikor, hol, mettől-meddig, mennyi jutalmat, bónuszt, egyebet kaptam.
Nézem a listát, mondom a hölgynek, hogy 66-ban általános iskolás voltam, ez az első tétel tévedés.
- Nem tévedés, mert akkor nyári munkán 1 hónapot a Zrínyi Nyomdában tetszett diákmunkásként dobozokat hajtogatni.
Nem akartam hinni a szememnek, mikor a monitoron mutatta a nyomdai kifizetésről a másolatot.
Szóval: ahol a néni az élete során dolgozott, fizette a TB, adót, ha alkslmi munkán volt, a kifizetési elszámolás másolat ment az adóhivatalnak, s ott minden megvan.
Szóbsl: kérjetek időpontot, s ott fognak segíteni.
A nyugdíjigényen feltünteti hogy kb. mikor dolgozott ott. Fontos, hogy a munkáltatóról minél pontosabb adatokat adjon meg.
Nekem sem volt mindenről papíron, beírtam, hogy X. Y. munkáltatónál (azóta meg is szűnt) kb. 1984. és 1985. évben dolgoztam ott kb. 1 évet.
Megtalálták...
1990-es években volt egy tömeges adatszolgáltatási kötelezettség minden munkáltatónak. A munkáltatók részéről valaha foglalkoztatott dolgozókról adatot kellett szolgáltatni akár évtizedekre visszamenőleg is. Azokból az adatállományokból ki tudják keresni azokat.
Ha valamiért nincs meg az az adatállomány, vagy "hibás", akkor két tanúval igazolhatja, hogy mettől meddig és hol dolgozott munkaviszonyban.
A munkakönyvet 1992-ben szüntették meg. Az utána lévő idők igazolásához a két tanúztatás már nem igazán megoldás, mert minden munkaviszonyról kötelező volt MIL-lapot kiállítani, valamint floppy lemezen adtuk le az adatszolgáltatásokat évenkénti bontásban a nyugdíjbiztosítónak, majd utána bevezették a NAV-os bejelentési kötelezettséget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!