Mit kell tennie annak aki a meghalt apja a lakásában talál több 100 millió forint készpénzt? Őt illeti mit örökség de nem tudja az eredetét nem csak igazolni hanem még ő saját maga se tudja...
"Mit kell tennie annak aki a meghalt apja a lakásában talál több 100 millió forint készpénzt?"
Bejelentheti a hagyatéki leltár felvételekor, mint a lakásban talált ingó vagyont. A közjegyző a hagyatéki végzésben neki ítéli és attól kezdve nem kérdéses, hogy az örökös jogosan jutott-e hozzá.
A hatóság ugyan megpróbálhatja elkobozni, ha az örökhagyó bűncselekménnyel szerezte. De ezt elég nehéz lesz bizonyítani. Adóhatósági eljárást egy halottal szemben szerintem nem lehet indítani. Csak annyi teher lehet az örökségen, amit már az örökhagyó életében kivetett a NAV.
Teher nincsen de nem tudni mivel foglalkozott az utolsó évében. Még akár legalis is lehet ami adóköteles ebből a pénzből csak éppen nincsenek meg az iratok. De bűncselekmére utaló nyom nincsen.
ekkora pénzt csak ugy azért nem jó elvinni mert akkor viszont tényleg nincs mód elszámolni hogy miből van már pedig élve emberként ez már probléma lehet
Na jó Csak ilyesmit hogy lehet dokumentálni?
A másik hogy oké hogy mostanában nem foglalkoznak vele de úgy tudom hét év az elévülési idő és azt se tudom hogy pontosan mit jelent ha most veszek százmillióért egy lakást hét múlva nem fogjak megkérdezni miből volt rá pénzem de addig bármikor?
Másik kérdés a bizonyítható jóhisszeműség elérése.
Tételezzük fel lepapírozom valahogyan adózás szempontjából is oké lesz.
Úgy tudom ilyenkor van olyasmi hogy be kell fizetni egy adót nekem aki meg örökölte az adózás előtti pénz és akkor nincsen kérdés legalábbis adózás szempontjából.
Veszek lakást élek benne és kiderül valakit megkárosított hasonló összeggel.
Azt el tudom viselni hogy ebben az esetben elveszik a lakást mert nem volt az enyém ténylegesen és nem is jogos örökség de nem akarnék például börtönbe kerülni bünrészeségért vagy hasonló ért.
Tehát le lehet magunkat védeni valahogyan a hogy ez esetben csak a jóhiszeműen de jogtalanul kapott értéket vegyék el de jogi következménye ne legyen?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!