Revoluton adózás ? Bővebben lent.
Revolutra beutaltam január-május közt össz. 5.665.000 e Ft -ot . Volt pár részvényem, forintra váltva kb 1.050.000 hozamot realizáltam + 50 ezer Ft osztalék (ez elvileg leadózik külföldön, azért ennyi csak ami marad ( ? )).
Olyat olvastam , hogy a veszteségeket le lehet vonni a profitból , de kérdés , hogy amit tartok, mert mínuszban van az levonódik belőle , vagy eladás után tudom csak levonni ?
HA utóbbi, akkor megvenném IBKR tartós betét számlán ugyanezeket a részvényeket ebből a pénzből, úgy olyan mintha nem buknék rajta. ( majd eladás után 5 évig nem veszem ki )
A pénz nagyrésze a befektetési számlán van. Jelenleg kb 5,3 millió az egyenleg , mivel 900 ezer ft körül kiutaltam belőle, azon kívül jelenleg tartott részvények mínusz kb 500 ezer ft-on állnak .
Másik : Vannak kriptoim Revolut X -en , Revolut Kripto számlán, Binance-on is , ezek után kell -e adózni ? Bár még tartom 95% -át , nem nagyon adtam el, kb megdupláztam a pénzem. Így nem vettem ki belőle , bár Binance-on igyekszem stabil coinban / usdt -ben eladni , Revoluton csak Fiat valutában tudom.
Illetve 25 év alatti vagyok , szja mentesség erre nem érvényes véletlenül ? ( bár úgy érzem ezt az utolsó mondatot meg is válaszoltam )
"...hogy a veszteségeket le lehet vonni a profitból , de kérdés , hogy amit tartok, mert mínuszban van az levonódik belőle , vagy eladás után tudom csak levonni ?..."
Csak a lezárt pozíciók számítanak. (Befektetők-traderek szoktak úgy adót optimalizálni, hogy év végefelé eladnak pár még futó, de épp veszteséglben álló pozíciót, csökkentve ezzel a nyereséget/adóalapot, majd azonnal visszaveszik ugyanazt az instrumentumot.)
----------
"Vannak kriptoim Revolut X -en , Revolut Kripto számlán, Binance-on is , ezek után kell -e adózni ?"
Kriptó esetén akkor válik adókötelessé a profit, amikor fiatpénzre váltod a kriptódat.
Amíg kriptóban tartod, más kriptókra váltogatod, addig nem teszel szert adóköteles jövedelemre.
--------------
"25 év alatti vagyok , szja mentesség erre nem érvényes véletlenül ?"
Nem.
"Amíg kriptóban tartod, más kriptókra váltogatod, addig nem teszel szert adóköteles jövedelemre."
Viszont, ellentétben a részvényekkel, a kriptónál az adóévben történt vételeket kiadásként figyelembe kell venni a bevallásban. Akkor is, ha az ügylet még nem zárult le, vagyis nem adtad el a kriptót fiat pénzért.
SZJA törvény 67/C. §
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!