Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ha valaki kulfoldon dolgozott...

Ha valaki kulfoldon dolgozott evekig, soha nem fizetett nyugdijjarulekot itthon, kaphat nalunk minimalis nyugdijat?

Figyelt kérdés
Elkepzelheto, hogy folyositanak valamennyi nyugdijat itthon? U.S.A- ban dolgozott.

dec. 16. 16:51
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Nyugdíjintézet alatt mit értesz?

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság (NYUFIG) csak folyósítja az ellátásokat, máshoz nemigen ért.

A Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság bírálja el a különböző ellátásokra benyújtott kérelmeket. Az ő honlapjukról másoltam be a tájékoztató anyagot, amiben az USA nem szerepel.

Ha véletlenül pont tegnap kötött volna kormányunk Trump-pal egy erre vonatkozó kedvező megállapodást, akkor nyilván az általam fentebb bemásoltak érvényét vesztették. Legalábbis kiegészül az USA-val az "államok" listája.

jan. 4. 04:54
 12/16 anonim ***** válasza:
Bocs, tényleg nem volt pontos, a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság-ra gondoltam, a válaszom meg a kérdezönek szólt, megbízható infót csak onnan fog kapni.
jan. 4. 07:58
 13/16 anonim ***** válasza:
51%

Az Usa ad nyugdíjat, abból mennek Floridába az idősek vagy lakókocsival körbeutazzák az államokat.

Itthon legfeljebb a minimál 28ezret (ft) kaphat, abból 2 koktél se jönne ki ott.

jan. 4. 12:45
 14/16 anonim ***** válasza:

12-es nyugdíjhivatalt írtál, a kérdező írt a 8. válasznál nyugdíjintézetet.

Azért kérdeztem meg, hogy a nyugdíjintézet alatt - ahol állítólag feltette a kérdését, de nem kapott rá egyértelmű válasz - mit is ért.

Fentebb fel vannak sorolva azok az államok, amelyek szóba jöhetnek a hazai nyugdíjhoz valamilyen szempontból.

Csak ismételni tudom önmagam ->

Harmadik országban, vagyis az uniós rendeletek területi hatálya alá nem tartozó államban szerzett szolgálati idő figyelembe vételére abban az esetben nyílhat lehetőség, ha a nyugdíjszámítást végző tagállam (jelen esetben Magyarország) az adott országgal szociális biztonsági egyezményt kötött. A harmadik országban szerzett szolgálati idő kizárólag a nyugellátásra való jogosultság megállapításához vehető figyelembe, a nyugellátás összegét nem befolyásolhatja.

HA LENNE az USA-val ilyen egyezményünk, és az ott megszerzett szolgálati időt figyelembe lehetne venni itthon a nyugdíjra jogosultságnál (keresetet nem!), akkor is csak a minimum nyugdíj összegét kaphatnád, ami jelenleg hazánkban 28.500 forint.

jan. 5. 05:11
 15/16 anonim ***** válasza:

A 12-es válaszom arra reflektált, hogy a kérdezönek az elképzelése szerint "Lehet, hogy nincsenek teljesen kepben?" - erre írtam, hogy mivel ök az illetékesek, ezért az onnan kapott infó megbízható.

Egyébként köszi a pontos tájékoztatást, ezt eddig én sem tudtam ilyen részletesen

jan. 5. 08:49
 16/16 anonim ***** válasza:

A két állam között van egyfajta "szociális" egyezmény 2016-tól, ami az egészségbiztosításra nem terjed ki.

Nem is értem, hogy a nyugdíjnál az egyezményes államok felsorolásában miért nem szerepelteti a nyugdíjbiztosító az USA-t. Én is megnéztem, tényleg nem szerepel sehol. Talán mert nagyon le van korlátozva a lehetőség, úgymond területi elv alapján szabályozták azt, hogy mikor, mit, és milyen feltételekkel vehet figyelembe egyik és másik állam. Beleolvastam.

- Kiküldetés formájában történő munkavégzés a másik államban.

- Vállalkozás ideiglenes áthelyezése a másik állam területére.

- Hajón történő foglalkoztatás (tisztek, alkalmazottak, nem mindegy melyik állam zászlaja alatt hajóznak).

- Légi szállítással foglalkozó társaság. A munkáltató bázishelye a területi hatály attól függetlenül, hogy melyik állam területén repkednek.

- Diplomaták és családtagjaik.

- Magyar állampolgárok, akiket magyar intézmények foglalkoztatnak az USA területén.

- Katonák a másik államban.

Láthatóan mindkét államhoz kell, hogy valamilyen formában köze legyen az illetőnek. Vagy fióktelep, vagy anyavállalat, vagy kiküldetés stb.

jan. 6. 06:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!