2022. évben vásároltam kisebb ingatlant, amit 2025 januárjában tervezek eladni, milyen fizetési kötelezettségeim vannak?
Hát erre így nem lehet mit mondani. Lehet nem is kell adóznod belőle, de az is lehet, hogy millió felett kell fizetned.
Az adóra itt tudsz kalkulálni egyet: [link]
Eladásnál illetéket nem fizetünk. Ha igénybe veszel ingatlanközvetítőt, akkor őt kell kifizetned. Esetleg az energetikai tanúsítvány lesz még pénzes dolog.
Ha tényleg elkel 2025-ben, akkor 2026 május 20-ig kelladóbevallást készíteni róla, és 12 havi kamatmentes részletben tudod befizetni.
NYereség x 0,6 x 0,15 az adó, mivel regresszív az adó, és ez már a 3. év.
6: Fú, nem tudom.
De itt most nem esélyes az 1 M fölötti adó!!:)
(Mi amúgy 2 részletben fizettük be, nem ér annyit a dolog szerintem, hogy 1 álló évig észben kelljen tartani.)
"2022. évben vásároltam kisebb ingatlant, amit 2025 januárjában tervezek eladni, milyen fizetési kötelezettségeim vannak?"
"Milyen adót és illetéket kell megfizetnem és mi a fizetési határidő?"
Illetéket vagyonszerzés (vásárlás) után vet ki az adóhivatal. Most eladás lesz, tehát illeték nem játszik.
Személyi jövedelemadó:
Bevétel (értékesítésért kapott összeg)
- SZJA törvény szerint az eladott ingatlan megszerzésére fordított, igazolt kiadások
= JÖVEDELEM (már ha pozitív)
A JÖVEDELEM bizonyos százaléka adóköteles csak, ami attól függ, hogy a vásárlás és értékesítés éve között hány év telt el. Itt most 3 év, tehát a kiszámított JÖVEDELEM 60 %-a lesz adóköteles. Az adó mértéke 15 %.
Befizetés határideje: Az éves bevallás határideje -> 2026. május 20., mivel 2025. évben fogod értékesíteni.
Megszerzésre fordított kiadásnak számít:
- amennyiért annak idején megvásároltad az ingatlant
- ügyvédnek fizetett költség
- földhivatalnak fizetett eljárási díj
- ha fizettél utána vagyonszerzési illetéket, akkor az illetéket is le lehet vonni a bevételből
- értéknövelő beruházás költségét (komfortosból összkomfortos, stb.), ha számlával tudod igazolni -> saját beruházást nem tudsz elszámolni a bevétellel szemben
Értéket növelő ráfordításnak minősül az az igazolt kiadás is, amely az átruházást megelőző 24 hónapon belül és az átruházásról szóló szerződés szerinti bevételnek az 5 százalékát meghaladó mértékben az ingatlan állagmegóvása céljából történt -> festés, mázolás, parkettázás stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!