Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » NAV ügyfélkapuban mennyi idő...

NAV ügyfélkapuban mennyi idő múlva jelenik meg a befizetés, ha már átutaltam a tartozásom?

Figyelt kérdés

Jelenleg még 30 ezer a tartozás, a könyvelésre váró összeg is 30 (amennyit befizettem)

Azt hittem azonnal helyre áll és 0 lesz a mérleg. Mennyi időbe telik amíg elkönyvelik? Tegnap utaltam át.

nov. 22. 13:59
 1/6 anonim ***** válasza:

1-2 nap, de van, amikor 1 hétig is eltart.

Az elutalt pénzed útja:

A bankod elindítja az összeget a Magyar Államkincstár felé. A MÁK nem kereskedelmi bank, rá nem vonatkozik az "azonnali, vagy 4 órás utalás" szabálya.

A MÁK éjszaka leválogatja az utalásokat (amikor élő személyek nem használják az informatikai rendszereit), hogy onnan hova kell továbbítania -> kormányhivatal, NAV, önkormányzat, iskola, óvoda, kórház stb. Ez alapján megvan, hogy NAV. A banki utalásod szöveges részébe beírt adóazonosítód alapján eldől, hogy melyik adózóhoz kell kötni a befizetést. Amikor ez a két azonosítás megtörténik, akkor indul el a NAV rendszerében az adószámlára könyvelési feladat.

Láthatod, hogy ez azért akár 1-2 napot is igénybe tud venni.

Ha mondjuk éppen a nyugdíjak utalása történik, akkor akár több napot is, mert az elsőbbséget élvez a "leválogatásoknál", mint a befizetések könyvelésre küldése.

nov. 23. 08:36
 2/6 A kérdező kommentje:
Ami érdekes hogy azóta egy része el lett könyvelve (ami az egyik része a befizetésnek, mivel több részlet van, de egy helyre megy) a többi még nem lett átkönyvelve.
nov. 24. 16:44
 3/6 anonim ***** válasza:

Most már nem is értem azt, amit írsz. Egy befizetés nem könyvelődik fel részletekben. Nem is hallottam még ilyenről.

Még azt tudom elképzelni (ismerve a NAV-ot), hogy ha részleteket fizettél be idő előtt egy összegben, akkor a részletek esedékességének időpontjára lekérve az adószámlát látod hozzá a befizetés/befizetéseket is.

Gyakorlatilag ha előbb fizetsz be valamit, mint az esedékessége, akkor annak túlfizetésként kell jelentkeznie az adószámlán.

Azért nem értem, hogy milyen átkönyvelésről van is szó.

Ha pedig a részleteket egyenként (tehát nem egyösszegben), de azonos napon fizetted be, akkor bizony előfordul, hogy nem egyszerre "válogatta" le a rendszer őket és különböző "csomagokban" landolt, aminek különböző lehet a könyvelési ideje is.

nov. 25. 05:57
 4/6 anonim ***** válasza:
2-3 nap átfutási idô volt nálam hasonló szituációban
nov. 26. 16:39
 5/6 A kérdező kommentje:
Bocsánat rosszul fogalmaztam, tehat nem részletről van szó, hanem pl. októberben kellett volna 2×10 ezer forintot utalnom, szeptemberben meg 2x 10 ezret, így most jelenleg úgy áll a helyzet, hogy valószínűleg a szeptemberre vonatkozó 2x 5 ezer forintot már átkönyvelték, viszont 20 ezer még könyvelésre vár. (Egyebként nem közvetlenül a nav-nak tartoztam, hanem más ügyben elfelejtettem utalni, es azt átadták a nav-nak, vagyis szerintem ez így működhet)
nov. 29. 13:04
 6/6 anonim ***** válasza:

"Egyebként nem közvetlenül a nav-nak tartoztam, hanem más ügyben elfelejtettem utalni, es azt átadták a nav-nak, "

Nem lenne rossz tudni, hogy valójában kinek tartozol.

Ha nem adótartozásról van szó, hanem köztartozásról, akkor azt te az ügyfélkapudon keresztül nem fogod látni, mivel azt az adóhatósági végrehajtó egy külön számlán kezeli, ami az adózók részére nem elérhető.

Most akkor kinek a követelését fizetgeted?

Hulladékdíj? Kamarai tagdíj? Diákhitel? Közigazgatási bírság? Bűnügyi költség? Megelőlegezett gyermektartási díj? Valamilyen ellátás, amit jogosulatlanul vettél fel? Ez mind-mind köztartozás, nem adótartozás.

Mi a tartozás jogcíme? Mivel tartozol?

nov. 30. 15:34

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!