Ha 20 ezer+rezsiért adom ki a lakásom egyik szobáját, akkor abból mennyit kell adóznom?
te jársz jobban, mert a 20 ezer az már gondolom szerződéssel és ÁFÁ-val annyi, amennyi. 20.000*20% = 4.000 Ft
Tehát 4.000 Ft-ot kell adóznod.
20e - 4e = 16.000 Ft, tehát te jársz jobban.
25 % az a negyede, vagyis 5 ezer, nemde? :D
van rá szinte biztos jelölt. :)
végülis ugyanott vagyunk mindketten, csak én tök szabályos vagyok. :-))
Bocsi, de én úgy tudom, hogy nem áfát kell fizetned, hanem hozzáadódik a havi jövedelmedhez, így feltünteted az adóbevallásodban és szja-t fizetsz utána. Ami nem rossz, főleg ha behozzák a 18%-os adókulcsot, de addig érdemes jobban átgondolni.
Ha a lakbérekkel megnövelt jövedelmed nem éri el az 5M Ft-ot, akkor megéri, mert 17%-ot adózol utána. De ha pont ezzel átléped, vagy ha eleve átlépted, akkor az 5M Ft feletti összeg 32%-át kell leadóznod.
Plusz eleshetsz adójóváírástól is.
Ennek tehát nézz utána, hogy éri meg jobban.
Ha szerződéssel adod ki, akkor arra ügyelj, hogy ha nem fizet, akkor mondd fel a szerződést, mivel hiába nem fizetett, amíg él a szerződésed, addig adóznod is kell utána, függetlenül attól, hogy egy fillért nem láttál abban a hónapban.
Én valószínűleg nem szerződnék, már csak azért sem, mert ha ott laksz te is, akkor nem igazán van a dolognak kockázata.
Nem 5000, hanem 4000.
Számolj: 16 000 x 1,25 = 20 000
20 000 / 1,25 = 16 000
köszi a tanácsokat!!!
20 ezer / 4 = 5000 *3= 15 ezer.
Választhatsz, hogy az összevont adóalapban szeretnéd szerepeltetni az ebből származó bevételed, vagy azt szeretnéd, hogy elkülönülten adózzon.
Az előbbi esetén elszámolhatsz költséget a bevételeddel szemben (pl. ingatlan fenntartása, javítás stb...) vagy költséghányadot érvényesíthetsz( azt hiszem 10%, vagyis a jövedelmed a bevétel 90%a). Ennek megfelelően a jövedelem lesz az adó alapja (bevétel-költség), és az adót az adótábla szerint kell számolni.
A második esetben ( ha elkülönülten adózik), akkor a teljes bevétel 25%a lesz adó.
Mindkét esetben negyedévente adóelőleget kell fizetni a negyedévet követő hó 12-éig (annak megfelelően, amelyik adózási módot választottad kell kiszámolni).
Ha a második esetet választod és a bérleti díjat 20e Ft-ban állapítod meg, akkor annak a 25%-a 5000 Ft. Jól számoltad kedves Kérdező. A 20e Ft az adóalap ugyanis (+a rezsi, de azt nem tudni előre mennyi), nem a 16e Ft.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!