A Nav látja e a bankszámlám?
"Van rá esély, hogy megnézik az otp számlám, és megbüntetnek?"
Ha valaki bejelentést tesz a szabálytalanul megszerzett bevételeddel kapcsolatban, akkor van rá esély...
Adószámos magánszemélyként is tudsz adózni.
A tanítványoknak kötelező volna számlát adnod.
#3: "Adószámos magánszemélyként is tudsz adózni.
A tanítványoknak kötelező volna számlát adnod."
Egyik mondatod sem igaz!
Viszonylag kevés esetben lehet adószámos magánszemélyként gazdasági tevékenységet végezni. A rendszeres online órák eladása nem tartozik ebbe a körbe, ott minimum egy egyéni vállalkozás kell.
Nem kötelező számlát adni a tanítványoknak. Valamiért az emberek egy jelentős része azt hiszi, hogy minden vállalkozó mindenről köteles automatikusan számlát adni... Ez nincs így. Vagy a nyugtával kevered, mert azt valóban köteles adni.
5:
"Viszonylag kevés esetben lehet adószámos magánszemélyként gazdasági tevékenységet végezni. A rendszeres online órák eladása nem tartozik ebbe a körbe"
Ennek ellentmond, hogy nekem adott erre a tevékenységre adószámot a NAV.
NAGYON SOK szolgáltatásra lehet kapni.
Egy végtelen hosszú listából válogattam kedvemre.
Ha adószámos magánszemély vagy, akkor KÖTELEZŐ számlát adni.
5: Google-ben os azonnal kijön. Tessék:
Kiknek ajánlott (a teljesség igénye nélkül)?
szellemi szabadfoglalkozásúak
nyelvtanárok
masszőrök
őstermelők
ingatlan-bérbeadási tevékenység esetén
megbízási jogviszony (pl.: tanácsadás) esetén
egyéb szálláshely szolgáltatási tevékenységet végzők esetében.
5: Nekem erre van:
855 901: M.N.S. egyéb oktatás
(MNS= máshova nem sorolható)
Ez gyakorlatilag bármilyen oktatásra, tanácsadásra vonatkozhat.
Vagy van ilyen is:
900 301: Egyéb alkotó tevékenység.
#6, #7, #8: "Ennek ellentmond, hogy nekem adott erre a tevékenységre adószámot a NAV. NAGYON SOK szolgáltatásra lehet kapni. Egy végtelen hosszú listából válogattam kedvemre."
5-ös vagyok. Én is voltam adószámos magánszemély, és hidd el, tudom, hogy hogyan néz ki a jogi szabályozás. Az, hogy a NAV ad adószámot (miért ne adna?), nem azt jelenti, hogy te törvénybe ütköző módon használhatod az adószámodat. A NAV ugyanis nem jövőbe látó, és az adószám megadásakor nem tudhatja, hogy te a valóságban ritkásan, hébe-hóba, egy-egy alkalommal fogod-e azt a tevékenységet végezni (ahogy szabályos), vagy pedig üzletszerű és rendszeres tevékenységet fogsz-e végezni vele (ahogy szabálytalan).
Pl. ha egy évben 2x masszírozol pénzért, akkor lehetsz adószámos magánszemély. Ha hetente 2x masszírozol pénzért, akkor nem lehetsz adószámos magánszemély. A RENDSZERES ÉS ÜZLETSZERŰ a kulcsszó. Ez szerepel az egyéni vállalkozókról szóló törvényben. De a NAV nem tudhatja előre, mivel nincs kristálygömbje, okoska. Hogy betartod-e a vonatkozó törvényeket, és jogszerűen tevékenykedsz-e az adószámoddal, az a te felelősséged.
Egyébként a törvény deklaratíve kizárólag két tevékenység esetében engedi meg, hogy ne egyéni vállalkozóként végezz gazdasági tevékenységet:
- ingatlan-bérbeadás
- a kereskedelemről szóló törvény szerinti magánszálláshely-szolgáltatás
Vonatkozó jogszabály: Szja. tv. 3. § 17. pont ---> Kizárólag ez határozza meg, hogy ki lehet adószámos magánszemély. Minden más csak egyéni jogértelmezés kérdése - az is, amit a CSMKIK listáz. Ugyanis minden eset egyedi, és nem lehet kijelenteni, hogy egy masszőr, aki minden nap ügyfelet fogad, az törvényesen és szabályosan használja a magánszemélyként kapott adószámát.
Az a baj, hogy van olyan ismerősöm, akit már ellenőrzött és bírságolt meg a NAV, mert adószámos magámszemélyként végzett rendszeres és üzletszerű tevékenységet. Klasszikusan olyat, amit a csongrád megyei kamara ajánlgat...
#6: "Ha adószámos magánszemély vagy, akkor KÖTELEZŐ számlát adni."
Ezt támaszd alá kérlek pontos jogszabályhellyel, ami előírja ezt.
Amúgy gondolkodj már egy kicsit, ember... Ha pl. az ügyfél nem hajlandó megadni az nevét és a címét a számla kiállításához, akkor megbüntetik a szolgáltatót, mert nem tette meg, ami szerinted KÖTELEZŐ? Ha kamu adatokat írok a számlára, az okirat-hamisítás, ugye tudod? Hogy lenne már kötelező? Csak akkor kötelező, HA AZ ÜGYFÉL KÉRI. Csak akkor. Automatikusan nem kötelező adni, mert nem is tudnál ügyféladatok nélkül adni.
Amire te gondolsz, az a nyugta, azt kötelező automatikusan adni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!