Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ha külföldön van főállásom,...

Ha külföldön van főállásom, akkor itthoni adózás vállalkozásnál?...

Figyelt kérdés

Itthon indítanék egyéni vállalkozást, miközben külföldön főállásban dolgozom. Értelemszerűen külföldön fizetem az adókat, ott van biztosításom, stb.

Ilyen esetben, ha a vállalkozásom mellékállásnak minősül, akkor ugyanaz vonatkozik rám, mint arra, aki Magyarországon rendelkezik főállással és vállalkozik mellette? Csak mert ugye akkor itthon nem fizetnék alapból adókat (tb, szocho,stb)

Kérdeztem könyvelőt, kettőt is, de eléggé bizonytalanok voltak a külföldi rész miatt és nem is teljesen ugyanazt a választ adták.

Elsősorban olyan érdekelne, aki hasonló helyzetben van/volt, és tapasztalatból beszél.

nov. 7. 20:07
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Melyik országban dolgozol?
nov. 7. 20:36
 2/12 anonim ***** válasza:
Illetve hogy működne ez pontosan? Határ menti ingázó vagy? A vállalkozói tevékenységedet ténylegesen Magyarországon végeznéd?
nov. 7. 20:38
 3/12 A kérdező kommentje:

Németországban élek.

Nem ingázom, kint élek fixen. Van magyarországi ingatlanom, néha hazalátogatok, de tartósan nem ott élek. A vállalkozásomat távolról végezném, 100 %-osan otthonról végezhető szellemi munka, de mind magánügyfeleknek, mind cégeknek számláznák (könyvpiaci munkakör).

nov. 7. 21:01
 4/12 A kérdező kommentje:
*számláznék
nov. 7. 21:02
 5/12 anonim ***** válasza:
Egyszerubb lenne Nemetroszagbol szamlaznod. Mi lenne az elonye, hogy Magyarorszagon legyel egyeni vallalkozo?
nov. 7. 21:10
 6/12 anonim ***** válasza:

Nem az dönti el hol adózol/járulékozol, hogy hol van a cég bejelentve, hanem hogy hol történik a tényleges munkavégzés. Valószínűleg értelmetlenül megbonyolítaná az egészet, ha a vállalkozás magyar, de kint fizetsz közterheket, plusz lakcím hiányában nem tudom lehetsz-e egyáltalán EV.

Egyeztetni kellene mindkét államban határon túli ügyekre szakosodott könyvelővel, vagy méginkább adótanácsadóval. Rendes tanácsadó cég meg fogja tudni mondani pl a Rödl, de nem lesz olcsó.

nov. 7. 21:39
 7/12 anonim ***** válasza:
0%

A külföldi főállás magyar vállalkozás esetén nem számít, főállású vállalkozónak számítanál.

Az ügyfelek Magyarországon vagy Németországban lennének? Csak mert távolról végezhető szolgáltatásnál a teljesítése helye a vevő országa.

nov. 7. 21:55
 8/12 A kérdező kommentje:

Mi előnye van? Kb annyi, hogy mikor utánaolvasgattam, úgy tűnt, hogy a német e.v. rendszer bonyolultabb és bizonytalan kezdeti bevételekkek rosszabbul jönne ki, mint a magyar. (A legtöbb helyen az a végkövetkeztetés, hogy egyszemélyes céget éri meg alapítani, és ott van annak egy "előlépcsője", amihez nem kell több ezer eurós tőke, de nekem ez is macerásnak tűnik.) Másrészt a némettudásom egy középszinten van, ismerkedéshez, munkához, mindennapi élethez elég, de a jogi nyelvezetbe már beletörik, és így nehéz zöldágra vergődni. Olyan könyvelőt találni aki tud és akar is angolul tárgyalni, nehezebb. (Nyilván vannak, de nem mindenki fog így foglalkozni velem). Magyar könyvelőt nem fogadnék, mert macera találni, és csak remélni lehet, hogy nem lehúzni akar.

Magyar lakcímem van egyébként, a saját ingatlanomba vagyok bejelentve.

Megpróbálok keresni adótanácsadót, de vajon honnan tudom, hogy nemzetközi dolgokra is szakosodott?

nov. 7. 22:04
 9/12 A kérdező kommentje:
Magyar ügyfelekről lenne szó, kizárólagosan. Valószínűleg a többségük magyarországi lesz.
nov. 7. 22:06
 10/12 anonim ***** válasza:
Azt azért figyelembe kell venni, hogy két különböző EU országban nem lehet járulékot fizetni. Viszont a magyar jövedelemnek lehet német járulékvonzata. Bár a németeknél a járuléknak ha jól tudom van maximuma.
nov. 7. 22:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!