Illeték fizetésnél túlfizetés?
Igen, normális.
Az értesítést mindig előbb küldik, minthogy lekönyvelnék az adószámládra.
Mikor manuálisan fizetsz be valamilyen adót/járulékot/illetéket – főleg ha ezt időben teszed, bőven a határidő előtt –, akkor:
1. Először megjelenik, mint túlfizetés.
2. Utána megadott napon könyvelik a számládra a fizetendőt. Ilyenkor 1-2 napig is akár, egyszerre látsz tartozást és túlfizetést.
3. Majd amikor ezek összefésülése megtörténik – a legtöbb ügyben már automatikus a rendszerben, de egy-két ügyben még kézi –, mind a tartozás, mind a túlfizetés 0 Ft lesz.
"Ez normális?"
Természetesen az.
Nekem november 12-én lesz esedékes az egyik járulék befizetése, ha előbb fizetem be, akkor a befizetésem túlfizetésként látszódik az adószámlán, hiszen a kötelezettség majd csak 12-én íródik elő hozzá. 12-én fogja a kötelezettség és a befizetés kioltani egymást, mert addigra felkönyvelődik a kötelezettség is, nem csak a befizetés.
Ez a könyvelés metodikája.
"Utána megadott napon könyvelik a számládra a fizetendőt. Ilyenkor 1-2 napig is akár, egyszerre látsz tartozást és túlfizetést."
Ki van zárva. Ha a kötelezettség felkönyvelődik a befizetés mellé, akkor ott rögtön nulla lesz az adószámla egyenlege.
Egy időben tartozás és túlfizetés akkor látszódik, ha a befizetés nem arra az adónemre történt, amire a kötelezettséget könyvelik fel. Ilyenkor jön az "átvezetés" az adószámlák között, hogy helyreálljon az egyenleg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!