Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Mi a teendő túlfizetésnél a...

Mi a teendő túlfizetésnél a navnál?

Figyelt kérdés
Vettünk 22-ben egy házat a férjemmel. 1 millió forint vagyonszerzési illetéket kell fizetnünk a ház vételára után. Tavaly októberben küldték ki fél - fél millióról a papírt. (A házvételnél az ügyvéddel 12 havi részletben kértük.) Mi azóta szorgosan fizetjük, az adott összegeket. Le volt írva a levélben, hogy az első alkalommal ennyit aztán az összes többinél ennyit kell utalni. Előző hónapban kaptunk ugyfelkapura egy doksit mindketten, hogy túlfizetésünk van. Vagy 80ezer. Úgy hogy még 166ezerrel "lógunk" nekik az utsó 2 hónappal. Írtam a megfelelő helyre de azóta még nem jött válasz. Tapasztalt már valaki ilyet? Vagy létezik, hogy benéznek egy ilyen komoly dolgot? Férjem azt mondta fizessük még ki ezt a 2 hónapot ahogy kijön az 1 millió és ne foglalkozzunk vele. De van egy érzésem, hogy lesz ennek valami oka. Köszi

szept. 9. 16:05
 1/6 anonim ***** válasza:

Túlfizetés az is ha idő előtt befizeted a részletet.

Nekem SZJA tartozásom van 12 hónapra. Minden hónapban 2 havit fizetek be, most kb 50e túlfizetésem van. Ez nem jelenti azt, hogy nincs tartozásom, csak épp még nincs levonva az adószámlámról.

szept. 9. 16:08
 2/6 anonim ***** válasza:

Túlfizetés fennállhat amiatt is, hogy a kötelezettséget nem könyvelték még, csak a befizetést.

Egyrészt tehát ellenőrizni kell, hogy minden kötelezettség a bevallásoknak megfelelően megjelenik az adószámlán, valamint a befizetések is teljes körűen ott vannak. Akkor jó csak az egyenleg.

szept. 9. 16:34
 3/6 anonim ***** válasza:

Meg kell nézni az adószámlát, mi szerepel rajta. Jó adónemre utaltatok? Az is lehet, hogy még nem írták elő a kötelezettséget, azért van túlfizetés.

Mellesleg hol kaptatok ti házat 25 millióért?

szept. 9. 20:55
 4/6 anonim ***** válasza:

A 12 hónapnyi részlet nem egyösszegben íródik elő az adószámlán. Minden hónap X napján írják elő az adott havi kötelezettséget. Ha akár 1 nappal előbb fizeted azt be, mint X nap, akkor a befizetés logikusan "túlfizetésként" szerepel majd. Az X napon viszont már kioltja egymást a kötelezettség és a befizetés, tehát az egyenleged nulla lesz és máris nem leszel "túlfizetésben".

Ha neked az utolsó részleted mondjuk december 18-án lenne esedékes, akkor ha december 19-én túlfizetést mutat az adószámlád, az már valós túlfizetésnek fog számítani. Addig nem.

szept. 10. 03:37
 5/6 gungasam ***** válasza:

Az adó hivatal nem úgy fogalmaz meg dolgokat mint mi "közönséges" halandók. Így van ez más "hatóságosdit" játszó hivatalokkal is.Ezért otthon szigorú elszámolást KELL vezetni arról mi ment be és mikor mennyit kell még küldeni!

Pontosan a lakásvásárlánál megszívtuk mi is. Kuncsoroghattunk jogi tanácsadásnál, jogvédő hatóságnál és mindenfelé, hogy kisimuljanak a dolgok és minél többet lefaragjunk a pótdíjakból, meg indokolatlan-téves bevallásból eredő adóztatásból.

szept. 29. 16:51
 6/6 anonim ***** válasza:

Én, mint hivatali szöveget nem ismerő mondom, hogy az emberek többsége nem tud szöveget értelmezni.

Kezdjük ott, hogy nem is olvassa el végig a leírtakat. Sokszor a második bekezdésig nem jutnak el.

Én végigolvasom, ha kell többször is. Érdekes, mindig tudom, hogy miről írnak, mit szeretnének, mit kell betartanom.

Az adóhivatal nem tud más leírni, mint amit a jogszabályok szövege enged.

Nem írhatja azt, hogy "adó" azért, hogy te jobban értsd, ha "illetékről" van szó.

Neki pontosan kell fogalmaznia jogilag, egyébként támadható felületet hagy maga után.

szept. 30. 06:31

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!