Jár adó visszatérítés nyitott gerincre?
Sziasztok!
23 éves vagyok és nemrégiben voltam ortopédián, ahol kiderült, hogy nyitott gerincem van S1 csigolyamnál. Illetve a nővéremnek az L4-es csigolya íve nyitott.
Az érdekelne engem, hogy erre jár valami féle adóvisszatérítés, mert hallottam pár helyen, hog igen, de nem vagyok ebben biztos. Vagy, hogy hová is kellene ezzel mennem?
Előre is köszönöm a segítséget!
Ha nyitott gerincet megállapító orvosi iraton van bizonyos BNO-kód. Minden orvosi papíron van. Ezzel határozzák meg a rendellenesség vagy betegség fajtáját.
Ha ez a BNO-kód szerepel az alábbi kormányrendelet mellékletében, akkor jár utána SZJA-val kapcsolatos személyi kedvezmény függetlenül attól, hogy hány éves vagy.
Ha jár, akkor a szakorvos (néhány esetben a háziorvos is) adhat ki erről igazolást. Az igazolás egy kötött, és kötelezően alkalmazandó igazolás, amit kizárólag a kedvezmény miatt állítják ki az orvosok, tehát jelezni kell feléjük, hogy mire kéred.
Az igazoláson rajta lesz, hogy mikortól áll fenn ez a problémád. Attól a hónaptól kezdve vagy a kedvezményre jogosult és addig a hónapig, amíg igazolták a problémád fennállását. Ha "végleges" az igazoláson a végdátum, akkor innentől kezdve úgymond életed végéig jogosult vagy a kedvezményre.
Az orvosi igazolás nélkül nem lehet igénybe venni a kedvezményt. Azt sehova nem kell leadnod, vagy beküldened, az SZJA elévülésének idejéig neked kell megőrizned, hogy egy utólagos NAV ellenőrzés esetén be tudd mutatni az ellenőröknek, hogy jogosan vetted igénybe a kedvezményt.
Kormányrendelet ->
Köszönöm szépen a válaszokat!
Egyikünk BNO kódja sincs benne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!